ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Kupovina od 7 miliona brine komšije   14 Jan 2021 - b92
Vest o jučerašnjoj kupovini odjeknula je u domaćim i medijima u regionu. Naime, akcionarsko društvo Elektromreža Srbija (EMS), po odluci Vlade Srbije, kupilo je juče na Montenegroberzi dodatnih pet procenata akcija Operatora prenosnog sistema Crne Gore za 6,9 miliona evra, saopštila je danas i zvanično EMS.

EMS je tako postala vlasnik ukupno 15 procenata akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES).

Kupljeno je 7.288.197 akcija po prosečnoj ceni od 0,9493 evra po akciji za šta je plaćeno 6.918.738 evra. Akcije su kupljene od malih akcionara.

EMS je ušla u vlasničku strukturu CGES-a u decembru 2015. godine kupivši 10,0141 procenata akcija.

"Kupovina dodatnih akcija privrednog društva Crnogorski elektroprenosni sistem A.D. u ekonomskom i poslovnom smislu predstavlja opravdanu investiciju u uspešno privredno društvo koje obavlja istovrsnu delatnost kao i naša kompanija, a čiji prihodi, dobit i imovina pokazuju tendenciju rasta", navodi se u saopštenju EMS.

Kako je navedeno, EMS ostvaruje srazmerno pravo na dividendu, od čega se očekuje finansijska dobit. EMS intenzivno sprovodi investicione aktivnosti na teritoriji Srbije i uporedo s tim radi na jačanju svojih prenosnih interkonektivnih kapaciteta.

"Na teritoriji Srbije naša kompanija aktivno gradi strateški značajan projekat Transbalkanski koridor za prenos električne energije, a između Crne Gore i Italije položen je i pušten u rad pomorski kabl koji je sastavni deo tog koridora. Kupovina dodatnog paketa akcija deo je EMS-ovog strateškog opredeljenja da aktivno učestvuje u jačanju panevropske povezanosti zemalja istočnog i zapadnog bloka, kao i u stvaranju i jačanju baze za razvoj evropskog tržišta električne energije", kažu u EMS-u.

Na taj način EMS učvršćuje svoju poziciju regionalnog lidera, navedeno je u saopštenju.

Burne reakcije u Crnoj Gori

Kako piše crnogorski portal CDM, informaciju da je Elektromreža Srbije (EMS) kupila dodatnih 5 odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) za skoro 7 miliona evra, crnogorski građani su saznali iz izvora srpskih medija. Da li srpska kompanija sada ima ukupno 15 odsto vlasništva u CGES-u i da li je reč o još jednoj "tajnoj, ali organizovanoj" akciji, pitaju se crnogorski novinari.

Oni takođe podsećaju da je EMS u decembru 2015. godine kupila na berzi nešto više od deset odsto akcija CGES-a u vrednosti od 13,9 miliona evra.

"Srpski mediji su, izveštavajući o toj trgovini, već tada isticali da njihovi ekonomisti ocenjuju da je ova transakcija važna i za preduzeće, ali i za tu državu, koja pretenduje da ojača lidersku energetsku poziciju na Balkanu", navodi se u tekstu pomenutog portala.

Poznato je da je, pored EPCG, CGES jedna od najvrednijih i najznačajnih crnogorskih kompanija, posebno zbog njenog partnerstva sa italijanskom Ternom, zahvaljući čijoj saradnji je realizovan najznačajniji projekat u ovom delu Evrope u oblasti elektroenergetske interkonekcije. Podmorska elektroenergetska interkonekcija između Crne Gore i Italije je jedna od najvećih investicija u elektroprenosnu infrastrukturu u Evropi.

Finansijska vrednost, tehnički parametri, ali i činjenica da se radi o projektu koji je uvršten na zvanične liste projekata od značaja za Evropsku uniju i projekata od značaja za Energetsku zajednicu, govore o važnosti koja prevazilazi crnogorske granice. Namera EMS da kupuje vlasništvo u ovoj kompaniji do sada je bila moguća samo putem berze, a nova trgovina akcijama pokazuje želju da se ne stane samo na manjinskom udelu, ocenjuje se u tekstu.

"Namere Srbije da kupi elektroenergetski sistem u Crnoj Gori nisu nove. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odavno pokazuje zainteresovanost za ovaj značajan deo državne ekonomije, ali, tada, po njegovom priznanju, za to nije bilo političke volje. Vučić je pre nešto više od godinu istakao: Država nema nameru da prodaje Elektroprivredu Srbije (EPS), već želi da kupuje elektroprivrede iz okruženja i da širi i jača svoju kompaniju. On je tada primetio da je to i političko pitanje, pa, iako imamo novac, neki u okruženju ne žele nama da prodaju svoje elektroprivrede… Spremni smo da kupujemo elektroprivrede, hoćemo da širimo i jačamo EPS, da bude najveća kompanija na Balkanu, podvukao je tada predsednik Srbije Vučić", dodaje se u tekstu portala CDM.

Da Srbija sada ima mnogo veće šanse za upravljanje crnogorskim elektroenergetskim sistemima potvrđuje i pisanje medija da je poslanik tamošnjeg Demokratskog fronta Milutin Đukanović, najozbiljniji kandidat za novog direktora Elektroprivrede Crne Gore. Ovu informaciju je Dnevnim novinama potvrdilo više izvora bliskih vrhu vladajuće koalicije u Crnoj Gori. List navodi da će "prvi potez novog rukovodstva na čelu sa Đukanovićem, kako tvrde njihovi izvori, biti početak realizacije projekta gradnje HE Komarnica koji će se prepustiti Elektroprivredi Srbije".

EPS je odavno zainteresovana za gradnju vršne elektrane na Komarnici, a nova uprava će se pozvati na ugovor iz osamdesetih godina prošlog veka koji "daje za pravo Srbiji da gradi Komarnicu na osnovu finansiranja istraživanja", pisale su Dnevne novine.

Poznato je da je energetska nezavisnost svake zemlje jedan od najvažnijih preduslova za njeno funkcionisanje. U dosadašnjim privatizacijama elektroenergetskih preduzeća, država je uvek ostajala većinski vlasnik akcija.

"Situacija sa iznenadnim gašenjem crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika, od čega je najviše profitirao srpski avio-prevoz, kod velikog dela javnosti je probudio sumnju da zaštita nacionalnih interesa i kompanija ipak nije prioritet", zaključuje se u tekstu crnogorskog portala.
 

Najnovije vesti Srbija :

8 Mar 2021 Novi zakon o OIE omogućava domaćinstvima da stvaraju energiju
5 Mar 2021 Srbija godišnje uštedi energije za oko 150.000 domaćinstva, ali i dalje ispod evropskog proseka
5 Mar 2021 Uspešna 51 godina rada TENT A
5 Mar 2021 KADA ĆE SRBIJA PREĆI NA ELEKTRIČNE AUTOMOBILE?
3 Mar 2021 Cene zelenih kilovata i dalje mogu biti veće od tržišnih
3 Mar 2021 Osnovano udruženje Obnovljivi izvori energije Srbije
1 Mar 2021 Februarski rekordi hidroelektrana EPS-a

 

Povezane vesti :

22 Feb 2021 Potpisan sporazum o dodeli 12,5 miliona evra za Transbalkanski koridor
9 Feb 2021 Da li novi Zakon o OIE najavljuje novu eru solarne energije u Srbiji?
1 Feb 2021 Podrška izgradnji Transbalkanskog energetskog koridora
14 Jan 2021 Kupovina od 7 miliona brine komšije
13 Jan 2021 EMS: Naši dispečeri sprečili "blekaut" u regionu
13 Dec 2020 Pančevo dobija vetroelektranu sa 60 vetrenjača
7 Dec 2020 EMS ne predaje Valač
22 Nov 2020 Potpisani sporazumi sa operatorima u regionu
13 Nov 2020 EMS AD priključen na AIB Hub
12 Okt 2020 Srbija nedovoljno koristi zelenu energiju
5 Okt 2020 TRANSBALKANSKI KORIDOR NASTAVLJA KA ZAPADNOJ SRBIJI
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
18 Sep 2020 Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke
7 Sep 2020 VE Krivača: Imaće 22 vetrogeneratora visine do 205 m
7 Sep 2020 Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu

Web Analytics