ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima   7 Jan 2021 - b92
Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović najavila je pripremu posebnog zakona o obnovljivim izvorima energije.

Poseban zakon je najavljen kako bi se obnovljivi izvori koristili mnogo više nego do sada, s obzirom na veliki potencijal Srbije toj oblasti. Ministarka je najavila i osnivanje velikog fonda za energetsku efikasnost.

Mihjlovićeva je rekla Tanjug da je propis o obnovljivim izvorima energije potpuni novitet, jer su obnovljivi izvori energije sada deo Zakona o energetici.

"Kada pitate ljude u ministarstvu, oni će vam reći da gotovo 27 odsto jeste proizvodnja iz obnovljivih izvora energije, ali oni tu računaju i velike hidreoelektrane. Kada izuzmemo velike hidroelektrane, ono što je biomasa, geotermalna energija, solarna energija, onda ćete videti da je to nekih 4,5 odsto", kaže Mihajlović.

To je, smatra, stvarno jako malo u odnosu na sve druge države i u odnosu na potencijal koji Srbija ima.

"Srbija ima ogroman potencijal u biomasi, u geotermalnim izvorima, u solarnoj energiji, ali ga očigledno do sada nije iskoristila. Mi ćemo tim zakonom pokušati da napravimo prostor, ambijent da se obnovljivi izvori energije mnogo više koriste", rekla je Mihajlović.

Objasnila je da će biti promenjen dosadašnji sistem fid-in tarifa i da će biti uvedene aukcije za energiju iz obnovljivih izvora.

"Neće više biti fid-in tarifa, to znači da koliko god da vi proizvedete država vam plati pošto stavite tu energiju na mrežu, nego će biti takozvane aukcije koje danas svuda u svetu postoje, a to znači da postoji konkurencija i između onih koji proizvode tu energiju iz obnovljivih izvora energije", napomenula je Mihajlović.

Posebna pažnja će se, kaže, obratiti na kogeneraciju, odnosno na proizvodnju i električne i toplotne energije u isto vreme, jer je to, pre svega, jako efikasno.

"Ono što je, takođe, novitet u zakonima jeste pravljenje jednog velikog fonda za energetsku efikasnost. On je do sada bio jako mali i postojao u okviru ministarstva. To je bio mali novac u odnosu na mogućnosti da podignete energetsku efikasnost", rekla je Mihajlović.

Navela je da je plan da se fond puni najmanje novcem iz budžeta, a mnogo više iz svih drugih međunarodnih fondova koje možemo obezbediti.

"Želimo da se okrenemo, pre svega, domaćinstvima, dakle, ne samo javnim zgradama, velikim zgradima gde može svakako da se uradi mnogo da bi se povećala energetska efikasnost, nego domaćinstvima", kaže ministarka.

Kako je navela, u proseku se u Srbiji "baci" 40 odsto električne i toplotne energije zato što domaćinstva nemaju dobra vrata, prozore i izolaciju zidova.

Naglasila je da će država kroz taj fond da postavi kao nacionalni cilj i nacionalnu politiku broj jedan pokušaj da smanjimo trošenje energije jer, kaže, o njoj moramo da vodimo računa.

Mihajlović je navela da mnogi zakoni iz oblasti enregetike i rudarstva nisu menjani više od šest i sedam godina, a da se za to vreme mnogo toga promenilo.

"Sada pričamo o energetici i životnoj sredini kao nečemu što normalno ide zajedno, pre sedam godina to nije bilo tako", kaže ministarka.

Svi zakoni iz tih oblasti, kako je rekla, potpuno će biti promenjeni kako bi se prilagodili novim zelenim agendama.

Naglasila je da će izmenama zakona biti napravljen prostor za potpunu digitalizaciju svega što se dešava u Ministarstvu rudarstva i energetike.

"Neće više biti toga da se dostavljaju dokumenti, da se traže istražna prava, dozvole i rešenja, sve će biti elektronski kao što postoji elektronska građevinska dozvola. Prilagodićemo se i svim evropskim direktivama kojima se do sada nismo prilagodili", navela je Mihajlović.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
29 Nov 2021 AERS: Maksimalna otkupna cena za struju iz vetroelektrana
29 Nov 2021 Investicije EPS-a u OIE i zaštitu životne sredine
29 Nov 2021 EPS naručio analizu mogućnosti gradnje solarnih elektrana
15 Nov 2021 Razvoj električnih baterija
15 Nov 2021 Modularne elektrane na nuklearni otpad da zamene termoelektrane
12 Nov 2021 Organizovaće se aukcije za tržišne premije
12 Nov 2021 POJEFTINILI SOLARNI PANELI
10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
8 Nov 2021 Blagoslov i prokletstvo energetike
8 Nov 2021 Ukinuti moratorijum na gradnju nuklearki
4 Nov 2021 Obnovljivi izvori energije u Srbiji
3 Nov 2021 SRBIJA DOBIJA NUKLEARKU?!

Web Analytics