ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EMS ne predaje Valač   7 Dec 2020 - politika
Vest koju su preneli pojedini kosovski mediji da je za ponedeljak 14. decembar planirano da KOSTT (Kosovski operator prenosnog sistema i tržišta) preuzme upravljanje nad elektrosnabdevanjem na severu Kosova, zbog čega se dovodi u pitanje buduće snabdevanje strujom ovog dela srpske pokrajine, pa i sudbina zaposlenih srpskih radnika u „Elektromreži Srbije”, iz Kancelarije za KiM su poručili da „ne treba podlegati politički motivisanim spinovima koji imaju za cilj da među građane na KiM unesu nesigurnost”.

Ono što je najvažnije jeste da snabdevanje strujom na severu KiM neće biti ugroženo ni na koji način, istakli su u Kancelariji za KiM. Oni, kako se navodi u saopštenju, povodom kampanje dezinformacija vezanih za pitanje energetike na severu KiM, obaveštavaju javnost da će se do registracije ćerki kompanija EPS-a, „Elektrokosmet” nastaviti nesmetano da snabdeva građane strujom.

Kada i ako ćerke kompanije EPS-a, čiji su osnivači ovo javno preduzeće i Zajednica srpskih opština, budu registrovane prema postignutom sporazumu o energetici, one će nastaviti nesmetano snabdevanje.

Ne treba podlegati, poručuju iz Kancelarije za KiM, politički motivisanim spinovima koji imaju za cilj da među građane na KiM unesu nesigurnost. Sve pretnje u vezi s ugrožavanjem snabdevanja strujom i politizacija ove teme urušavaju stabilnost i mir i Srbija, navode, a uvereni su i međunarodna zajednica, neće dozvoliti ovakav scenario. Srbija je ispunila svoj deo obaveza iz sporazuma o energetici, ali Priština nije i niko ne bi smeo da izaziva nove sukobe, dodaju.

Prema saznanjima Informativnog portala sa severa Kosova „Koseva”, a na osnovu zvaničnog dokumenta, predviđeno je da sa 14. decembrom prestane razmena električne energije između Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije” i KOSTT-a, koja je postojala do sada radi snabdevanja potrošača na severu srpske pokrajine.

Naime, kako je ovaj portal preneo, EMS je obavestila zaposlene da od 14. decembra predaje kosovskom preduzeću KOSTT nadležnost za snabdevanje severa Kosova i Metohije električnom energijom.

Od toga dana prištinske vlasti će preuzeti trafo-centar visokog napona „Valač”, koji je služio snabdevanju severa Kosova energijom iz centralne Srbije. Kontakt sa domaćinstvima i potrošačima od sada će preuzeti prištinsko preduzeće. Zaposleni će moći da traže prijem u radni odnos kod novog prištinskog preduzeća ili će zatražiti posao negde drugde u okviru preduzeća EMS – što efektivno znači još jedno iseljenje Srba sa Kosova. Ko odbije ove opcije, izgubiće posao.

S druge strane ne treba prenebregnuti činjenicu da će rezultati glasanja iz aprila ove godine, kada je od 29 zemalja kontinentalne Evrope koje su istovremeno i operatori prenosnog sistema – 22 glasale za izlazak takozvanog Kosova iz EMS-a, tri su bile protiv i četiri uzdržane pre ili kasnije početi da važe. Ovim je tada preglasavanjem stavljeno do znanje da takozvano Kosovo više nije u sastavu EMS, već je postalo deo albanskog operatora.

Upitan šta ovo u stvarnom životu znači za Srbe sa Severa Kosova, mr Željko Marković, stručnjak za energetiku, resurse i industriju iz „Dilojta”, inače jedan od bivših direktora EPS-a, kaže za „Politiku” da ne očekuje da će doći do bilo kakvih problema u snabdevanju strujom na severu srpske pokrajine jer to nikome ne ide u prilog.

– U aprilu ove godine, o čemu je „Politika” pisala, KOSTT primljen je u članstvo organizacije evropskih operatora prenosnih sistema ENTSO, čime je elektoenergetski prenosni sistem na teritoriji KiM, zajedno sa prenosnim sistemom na teritoriji Albanije, postao nezavisno kontrolno i trgovinsko područje. Imajući u vidu da se transformatorska stanica „Valač” nalazi u prenosnom sistemu KiM, logično je bilo za očekivati da će ingerencije nad operativnim upravljanjem ovom transformatorskom stanicom preuzeti KOSTT – kaže Marković.

Kad se sve ovo ima u vidu, postavlja se pitanje koja je svrha potpisanog Briselskog sporazuma ako se ne poštuje i, suprotno njemu, tzv. Kosovo se izdvaja iz EMS-a i nastavlja da radi s Albanijom. A da je tako, potvrđuje činjenica da ovaj sporazum predviđa da takozvano Kosovo bude zasebna energetska kontrolna oblast, ali uz uslov da se formiraju dve srpske kompanije na severu Kosova.

Još 2013. godine zaključcima EU kao posrednika o sprovođenju Sporazuma o energetici, dogovoreno je da će Kosovo dozvoliti EPS-u da osnuje kompaniju za trgovinu strujom na Kosovu u skladu s svojim nediskriminatornim obavezama u okviru Energetske zajednice.

EMS ne predaje Valač

Povodom vesti da je Elektromreža Srbije obavestila svoje zaposlene da od 14. decembra, kako je juče preneo Pokret Oslobođenje, predaje kosovskom preduzeću KOSST nadležnost za snabdevanje severa KiM i da od toga dana prištinske vlasti preuzimaju trafo-centar visoki napon Valač, koji je služio snabdevanju severa KiM, iz EMS-a za „Politiku” odgovaraju da oni ne predaju Valač, tako da nije ni bilo obaveštenja zaposlenih u tom smislu.

Što se tiče radnika EMS-a nema nikakve sumnje da će oni ostati u ovoj kompaniji sve dok to budu želeli, potvrdili su u EMS-u.
 

Najnovije vesti Srbija :

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?

 

Povezane vesti :

7 Dec 2020 EMS ne predaje Valač
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO
18 Apr 2020 Do ponedeljka glasanje o izlasku Kosova iz bloka
15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
22 Mar 2018 Banke podstiču projekte HE koji uništavaju reke
22 Dec 2017 Potpisan ugovor o izgradnji TE Novo Kosovo
29 Sep 2016 EMS: Netačni navodi Sekretarijata EZ
15 Mar 2016 TENT i Kostolac u top 3 zagađivača Evrope?
24 Nov 2015 ZA GODINU DANA KOSOVO POČINJE GRADITI NOVU TE
16 Nov 2015 EPS: Struja mora da se plaća
29 Jun 2015 Uglju ističe minutaža
26 Jun 2015 EPS: Nema gašenja TE do 2023. godine

Web Analytics