ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Regionalno finale PowerUp! Izazova   26 Jun 2020 - innoenergy
Novosadski startap Typhoon Hil je na ovogodišnjem velikom, regionalnom finalu PowerUp! Izazova pokazao pred najvećim investitorima iz cele Evrope, da iz Srbije i te kako dolaze vrhunske tehnološke inovacije. Finale PowerUp! takmičenja je održano online, uz ućešće 14 evropskih timova, koji su predstavili najbolja i najsavremenija rešenja iz oblasti čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti, a domaći Typhoon Hil je ovom prilikom izazvao interesovanje najvećih evropskih investitora. Prilikom velikog finala, žiri je za evropski startap godine proglasio Woola iz Estonije, sa njihovim rešenjem za ekološko pakovanje za pošiljke od vune, koji je dobio novčanu nagradu od 50.000 evra, kao i priliku za učešće u InnoEnergy poslovnom akceleratoru za podršku startapima, malim i srednjim preduzećima. Drugo mesto je pripalo startapu Viezo sa njihovim sistemom koji pretvara mehaničke vibracije u električnu energiju, dok je treće odneo Pocket Virtuality sa Fatamorgana naočarama za virtuelno mapiranje radne površine u industrijskim pogonima.

"Za nas je ovo bilo jedno veoma važno, dragoceno iskustvo, budući da smo imali priliku da se takmičimo sa vrhunskim, inovativnim tehnološkim rešenjima iz različitih evropskih zemalja. Takođe, imali smo priliku da stupimo u kontakt i da se povežemo sa investitorskom mrežom kompanije EIT InnoEnergy i očekujemo da će se naša saradnja nastaviti i da će nam ovo pomoći da naš operativni sistem UEGOS podignemo na sledeći nivo", izjavio je Aleksandar Kavgić iz novosadskog Typhoon Hil-a.

Ovogodišnje izdanje PowerUp! Izazova je uprkos aktuelnoj zdravstvenoj situaciji u Evropi, privuklo rekordan broj učesnika. Više od 360 startapa, skejlapa, malih i srednjih preduzeća iz 20 zemalja Centralne i Istočne Evrope se takmičilo za glavnu nagradu, kao i priliku za buduće investicije. Upravo ulazak u poslovni ekosistem EIT InnoEnergy, sa najvećom investitorskom mrežom u Evropi na polju čistih tehnologija, održivog razvoja i energetske efikasnosti je najveći uspeh srpskog Typhoon Hil-a.

"Pandemija COVID-19 je stvorila nepredvidivu situaciju za sve države u regionu. Ekonomska recesija koja je posledica obimnih mera borbe protiv širenja virusa predstavlja veliku poteškoću za mala preduzeća i startape. Baš iz ovog razloga smo odlučili da EIT InnoEnergy nastavi sa PowerUp! Izazovom. Kako bismo na što bezbedniji način realizovali takmičenje, odlučili smo da lokalna finala, kao i veliko finale održimo putem online platforme. Odlučni smo u tome da nastavimo uz Evropski Institut za inovacije i tehnologiju da pružamo podršku inovativnim preduzetnicima finansijski, ali i pomoću naših stručnih timova i široke mreže investitora", rekao je Jakub Miler, izvršni direktor kompanije InnoEnergy za Centralnu Evropu.

"Ovo je treća godina da startapi iz Srbije učestvuju na PowerUp! Izazovu i kao što je na lokalnom finalu bilo teško odabrati pobednika, tako je i na regionalnom finalu bila slična situacija jer kada imate toliko kvalitetnih i inovativnih ideja na jednom mestu, svako je pobednik na određeni način", rekao je Aleksandar Arnaut iz InnoEnergy Hub Srbija.

Tokom samog takmičenja žiri je imao veoma težak zadatak da izabere startap godine, budući da su samo nijanse delile takmičare. Bez sumnje 14 finalista su najbolje što Evropa ima da ponudi i svaki od takmičarskih timova je prikazao inovacije koje direktno mogu doprineti opštem progresu i društvenom razvoju.
Ovogodišnji žiri velikog finala činili su: Oksana Prykhodko, menadžerka za inovacije u kompaniji DTEK, Marzena Bielecka, osnivačica Experior Venture fonda, Jennifer Dungs, direktorka odeljenja za transport i mobilnost u kompaniji InnoEnergy, Jakub Miler, izvršni direktor kompanije InnoEnergy za Centralnu Evropu, i Dominik Zalewski, osnivač agencije za urbane tehnologije, Urban Impact. Činjenica da veći deo žirija čine žene, govori o posvećenosti EIT InnoEnergy ka promovisanju rodne jednakosti u energetskom sektoru.

"Žiriju je bilo zaista teško da donese odluku jer su svi finalisti predstavili autentične, fantastične proizvode i rešenja. Budući da se tehnologija konstantno razvija, uvek smo u potrazi za najboljim partnerima na tržištu. Uz njihovu pomoć, možemo da naučimo kako da nastavimo sa razvojem i da maksimalno iskoristimo naš potencijal i tržišne prilike", izjavio je Emanuele Volpe, direktor odeljenja za inovacije u kompaniji DTEK.

O kompaniji InnoEnergy

InnoEnergy je evropski pokretač inovacija u oblasti održive energije.
Pružamo podršku i investiramo u inovacije u svakom stadijumu razvoja – od učionice do krajnjeg potrošača. Uz pomoć naše mreže partnera, gradimo veze širom Evropa, spajajući investitore i industriju, diplomce i poslodavce, istraživače i preduzetnike, kompanije i tržišta.

Kompanija InnoEnergy osnovana je 2010. i ima podršku Evropskog Instituta za Inovacije i Tehnologiju (EIT).
 

Najnovije vesti Srbija :

22 Apr 2021 Veliki potencijal vetrenjača
21 Apr 2021 Poslanici usvojili sva četiri zakona iz oblasti energetike
20 Apr 2021 Elektroprivreda Srbije ostvarila je izuzetne rezultate
19 Apr 2021 Planska ulaganja EPS-a – garancija energetske nezavisnosti
19 Apr 2021 Do sunčeve energije uz mnogo papirologije
19 Apr 2021 Derivacione mHE velika pretnja za životnu sredinu
15 Apr 2021 Kako do sopstvene elektrane?

 

Povezane vesti :

26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
29 Apr 2020 Typhoon Hill proglašen za startap godine u Srbiji
9 Apr 2020 Srpsko finale PowerUp! takmičenja ovog puta online
7 Apr 2018 Takmičenje startapova iz oblasti energetike
23 Avg 2017 Takmičenje za finansiranje energetskih projekata
3 Jul 2017 Evropsko startap takmičenje u oblasti energetike

Web Analytics