ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva   16 Jun 2020 - rtv
Danas je u Kragujevcu položen kamen temeljac za dalekovod od 400 kV do Kraljeva, investiciju vrednu 13,5 miliona evra, koja će omogućiti stabilnije snabdevanje ovog dela Srbije, a kao deo Transbalkanskog koridora spojiće tržišta istočne i zapadne Evrope. U okviru ove deonice, za koju su kamen temeljac položili ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktorka Elektromreža Srbije Jelena Matejić i gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić, a čija je ukupna vrednost 29,6 miliona evra, biće podignuta i naponska polja u trafostanicama u Kraljevu i Kragujevcu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je početak investicije snažan signal da Srbija nastavlja sa investicijama i razvojinim projektima tamo gde je stala pre korona virusa.

"Uveren sam da ćemo biti apsolutno uspešni jer ovaj projekat znači puno za Srbiju kao deo našeg elektroenergetskog sistema i region jer povezuje istok sa zapadom, od Ukrajine do Italije, i tako stvara mogućnosti za dalji razvoj energetskih projekata i opcije trgovanja električnom energijom", rekao je Antić i dodao da očekuje da ova deonica bude završena krajem sledeće ili početkom 2022. godine. On je dodao da je Transbalkanski koridor, čiji je danas započeti dalekovod deo, jedno od ključnih oruđa za iskorišćenje potencijala iz obnovljivih izvora energije a kao primer naveo da je završena deonica od Pančeva do Rešica već omogućila da u sistem uđu vetroparkovi u Banatu.

Antić je rekao da Elektromreže Srbije (EMS) imaju puno zahteva i inicijativa budućih korisnika kao i da država nastavlja sa snažnom razvojnomo politikom u čitavom sektoru.

"Izgradnjom ovog dalekovoda omogući ćemo stabilniji rad hidroelektrane Bajina Bašta, a povezivanje je jedan od ključnih koraka za izgradnju reverzibilne hidroelektrane Bistrica koja je jedan od najvažniji strateških projekata", rekao je on i dodao da je u toku priprema projektno tehničke dokumentacije za deonicu koridora od Obrenovca do Bajine Bašte.

Dodao je da je posebno ponosan što su posao izgradnje dalekovoda na međunarodnom tenderu dobile domaće kompanije.

Antić je ocenio da se kroz ovakve investicije može ostvariti povratak na rezultate srpske privrede iz prvog kvartala, i istakao da je EMS ostvaruje posvećen rad i u kontinutetu primetivši da je prisutan i bivši direktor Nikola Petrović.

Direktorka Elektromreža Srbija Jelena Matejić rekla je da se izgradnjom ovog dalekovoda stvara nova realnost jer je on deo Transbalkanskog koridora koji je je elektroenergetski auto-put, i dodala kako on donosi nove mogućnosti za razvoj.

"Nigde na svetu nema ekonomskog boljitka niti investicija bez adekvatne i pouzdane elektroenergetske infrastrukture, a uz stabilno snabdevanje građana i industrije i finansijske koristi za zemlju ovakvi projekti donose i nova radna mesta i bolji život za naše ljude", rekla je ona.

Ugovor o izgradnji potpisan je 24. marta u jeku korona krize, primetila je ona i dodala da je time poslata poruka da budućnost ne može da stane.

"Kao i mnogo puta do sad, uvek smo davali sve od sebe duboko svesni značaja koji naš posao ima za našu zemlju i njene ljude", rekla je ona i zahvalila se zaposlenima u EMS i prethodnom direktoru jer su temelji projekta postavljenih još 2014. godine.

Prva sekcija koridora od Pančeva do Rešica koštala je 27 miliona evra, a planirane 3. i 4. sekcija koštaće oko 100 miliona evra pa će čitav koridor od Rumunije do Crne Gore kroz Srbiju koštati 157 miliona evra.

Direktor Kancelarije Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji Arne Gos koja ovu investciju prati kreditom od 15 miliona evra i donacijom od 6,5 miliona evra danas je istakao je da ova investicija doprinosi maksimalno pouzdanom elektroenergetskom prenosnom sistemu.

"U budućnosti, kada i ostale četiri sekcije koje su povezane sa ovim građevinskih projektom budu podignute, celokupan sistem će osigurati stabilno snabdevanje potrošaca u zapadnoj i centralnoj Srbiji, i biti vitalna veza prenosnog sistema države i prekograničnih kapaciteta", rekao je on.

Dodao je da će to biti doprinos integraciji elektroenergetskog sistema Srbije u evropsku mrežu.

On je podsetio da je za 20 godina u ime Vlade Nemačke kroz finansirao projekte finansijske saradnje u iznosu od dve milijarde evra, od čega je 60 odsto bilo u energetskom sektoru, i dodao da se nada nastavku saradnje.

Danas započeti dalekovod od Kragujevca do Kraljeva gradiće konzorcijum beogradske Kodar Energomontaže, kraljevačka Elektromontaže i Banjalučki Elnos BL, a rok za izgradnju je 610 dana.
 

Najnovije vesti Srbija :

24 Sep 2020 TE KOSTOLAC prema planu
21 Sep 2020 Male elektrane - profit ogroman, a poslovni rizik minimalan
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
18 Sep 2020 Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke
14 Sep 2020 Otpad koji nastaje „od njive do trpeze" idealan za „zelenu struju"
8 Sep 2020 MILION I PO STRUJOMERA ZA ZAMENU
7 Sep 2020 VE Krivača: Imaće 22 vetrogeneratora visine do 205 m

 

Povezane vesti :

7 Sep 2020 Potpisan ugovor o dogradnji i opremanju trafostanica u Kragujevcu i Kraljevu
9 Avg 2020 RHE Bajina Bašta: Za efikasniji radi duži vek trajanja
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva
5 Jun 2020 Javni uvid u projekat vetroparka Crepaja
29 Apr 2020 Drmno dobija jaču struju
28 Apr 2020 IMPLEMENTACIJA I PUŠTANjE U RAD NOVOG SCADA/EMS
25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
17 Mar 2020 EMS: Primenili smo mere neophodne za nesmetan rad
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
29 Dec 2019 U Subotici će se graditi najveći vetropark
1 Dec 2019 Dalekovodi ozbiljna pretnja za retke ptice
19 Nov 2019 Uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru
11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike

Web Analytics