ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad   13 Jun 2020 - ekapija
Procene su da od svih obnovljivih izvora energije, solarna energija ima najveći potencijal, a solarni paneli sve su češći i u Srbiji. Međutim, treba znati da solarni paneli imaju svoj vek trajanja, koji iznosi oko 30 godina, te da posle tog perioda mogu predstavljati i opasan otpad, jer sadrže kadmijum i živu, ali mogu se i reciklirati.

Kako su za eKapiju rekli u Ministarstvu zaštite životne sredine, u Srbiji ne postoji posebna deponija za odlaganje ove vrste otpada, a prema informacijama sa kojima raspolaže ovo Ministarstvo, Gradu Požarevcu se obratio budući insvestitor u oblasti deponovanja i reciklaže solarnih panela.

- Ova vrsta otpada se može reciklirati, s tim da su prema Zakonu o upravljanju otpadom proizvođač i/ili vlasnik otpada dužni da, nakon pribavljanja Izveštaja o ispitivanju otpada, otpad predaju operateru koji poseduje dozvolu za upravljanje tom vrstom otpada. Spisak operatera koji imaju dozvole za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman ili ponovno iskorišćenje ili odlaganje otpada, nalazi se u registru izdatih dozvola koji se nalazi na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine - kažu za naš portal u Ministarstvu.

Srbija ima znatno veći broj časova sunčevog zračenja nego većina ostatka evropskog kontinenta, a broj časova sunčevog zračenja na teritoriji naše zemlje iznosi između 1.500 i 2.200 godišnje, te ne čudi popularnost solarnih panela kao najznačajnijeg sredstva korišćenja obnovljivih izvora energije.

Kako navode iz Ministarstva, ukoliko se solarni paneli ne mogu više upotrebljavati, odnosno ukoliko im je istekao rok trajanja, oni predstavljaju otpad, sa kojim proizvođač ili vlasnik otpada mora postupati u skladu sa propisima, a koji se odnose na upravljanje otpadom.

- Vlasnik i/ili drugi držalac otpada, prema članu 27. Zakona o upravljanju otpadom, je odgovoran za sve troškove upravljanja otpadom. Troškove odlaganja snosi vlasnik i/ili drugi držalac koji neposredno predaje otpad na rukovanje sakupljaču otpada ili postojenju za upravljanje otpadom i/ili prethodni vlasnik i/ili drugi držalac ili proizvođač proizvoda od kojeg potiče otpad. Odgovornost i obaveze vlasnika i/ili drugog držaoca otpada ima i lice koje učestvuje u prometu otpada kao posredni držalac otpada, a faktički ne poseduje otpad. Promet otpadom se može vršiti samo između pravnih lica ili preduzetnika koja vode dokumentaciju u skladu sa ovim zakonom - ističu u Ministarstvu.

U Srbiji je zabranjeno odlaganje otpada namenjenog reciklaži, a da bi se neki otpad odložio na deponije, mora imati navedenu preporuku u Izveštaju o ispitivanju otpada, koji izdaju akreditovane laboratorije za ispitivanje otpada.

Da li su dotrajali solarni paneli opasan otpad?

Informacija o tome kojoj kategoriji otpada pripadaju otpadni solarni paneli, može se dati tek nakon ispitivanja vrste otpada, napominju u Ministarstvu.

- Naime, prema članu 8. Zakona o upravljanju otpadom, otpad se razvrstava prema katalogu otpada. Vlasnik i/ili drugi držalac otpada, odnosno operater, dužan je da klasifikuje otpad na propisan način, u skladu sa ovim zakonom - navode.

Radi utvrđivanja sastava i opasnih karakteristika otpada vlasnik ili držalac otpada dužan je da izvrši ispitivanje opasnog otpada, kao i otpada koji prema poreklu, sastavu i karakteristikama može biti opasan otpad.

- Kada proizvođač ili vlasnik otpada pribavi Izveštaj o ispitivanju otpada koji izdaju ovlašćene laboratorije za ispitivanje otpada može predate otpad operateru koji poseduje dozvolu za sakupljanje, transport, skladištenje, tretman ili ponovno iskorišćenje ili odlaganje otpada - ističu u Ministarstvu.

Cirkularna ekonomija

Cirkularna ekonomija je sve prisutnija tema i u našoj zemlji, kako zbog realnih potreba za održivim razvojem, tako i zbog primene svih standarda koje podrazumeva Poglavlje 27 u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom. Detaljnije o tome šta o ovom pitanju radi država, a šta privreda, čitajte u posebnom tekstu.

Podsetimo, Ministarstvo zaštite životne sredine, nedavno je uz podršku UNDP projekta "Platforma cirkularne ekonomije za održivi razvoj u Srbiji", izradilo dokument pod nazivom Mapa puta za cirkularnu ekonomiju.

U konceptu cirkularne ekonomije otpad ne postoji, već samo sirovina koja se opet može ponovo upotrebiti za iste ili druge proizvodne procese. Takođe, obnovljivi izvori energije imaju prioritet, energija se koristi efikasno, podstiču se inovativne tehnologije, zelene javne nabavke, zamena opasnih hemikalija manje opasnim, a promene u navikama potrošača su neminovne.
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan
14 Jul 2020 BENZIN, DIZEL ILI ELEKTRIČNI: Ko više troši i koji je skuplji za održavanje?
14 Jul 2020 Aktualizovana priča o Đerdapu 3
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini

Web Analytics