ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Beo čista energija počinje povlačenje kredita   26 Maj 2020 - ekapija
Beo čista energija počinje povlačenje novca iz 290 mil EUR vredne kreditne linije, koju su obezbedili Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojna banka Austrije (OeEB) za izgradnju i upravljanje postrojenjem od 103 MW za proizvodnju energije iz komunalnog otpada i postrojenjem za preradu građevinskog otpada, što će omogućiti zatvaranje jedne od najvećih aktivnih deponija u Evropi.

Zatvaranjem finansijske konstrukcije ugovorom o zajmu vrednim 290 mil EUR sa Međunarodnom finansijskom korporacijom (IFC), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojnom bankom Austrije (OeEB), konzorcijum koji čine SUEZ, ITOCHU i MARGUERITE ispunjava svoju obavezu koja obuhvata finansiranje, izgradnju i upravljanje novim postrojenjima za upravljanje otpadom u okviru 25-godišnjeg javno-privatnog partnerstva sklopljenog sa gradom Beogradom 2017. godine, navedeno je u saopštenju kompanije Beo čista energija.

- Ovaj značajni projekat od 370 mil EUR predstavlja jedno od najvećih javno-privatnih partnerstava (JPP) u Srbiji do danas i donosi privatno finansiranje i ekspertizu za projekat u javnom sektoru. Kredit od ukupno 290 mil EUR će obezbediti grupa zajmodavaca - ističe u saopštenu EBRD.

Dodaje se da EBRD obezbeđuje ukupno finansiranje u iznosu od 128,25 mil EUR što uključuje sopstveni kredit od 72,25 mil EUR, sindicirani kredit od 35 mil EUR sa Erste Group Bank AG, kao i 21 mil EUR subvencionisanog finansiranja od strane Specijalnog fonda za zelenu energiju.

- EBRD i ostali finansijeri u potpunosti podržavaju projekat u cilju njegovog uspešnog sprovođenja i započinjanja sa planiranim radom. EBRD će takođe podržati realizaciju projekta kroz tehničku pomoć Gradu Beogradu za uspostavljanje jedinice za nadgledanje JPP-a i izgradnju njenog kapaciteta - rekla je Žužana Hargitai, EBRD regionalni direktor za Zapadni Balkan.

Predviđena je izgradnja postrojenja za proizvodnju energije iz otpada (EfW) snage 103 MW, koje će prerađivati do 43 tone otpada na sat. Proizvedena električna energija biće sprovedena u nacionalni elektroenergetski sistem, a toplotna energija u sistem daljinskog grejanja u sistemu Begradskih elektrana, čime će se smanjiti zavisnost od prirodnog gasa. Predviđenaje izgradnja i dodatnih postrojenja, pre svega postrojenja za preradu građevinskog otpada sa kapacitetom od 200.000 tona godišnje i postrojenja za iskorišćenje deponijskog gasa.

- Beo Čista Energija imaće pogodnosti od garantovanih podsticajnih cena (fid-in tarifa) za otkup električne energije koju proizvedu postrojenje za proizvodnju energije iz otpada i postrojenje za iskorišćenje deponijskog gasa u periodu od 12 godina, što je novina za projekte u oblasti upravljanja otpadom u Srbiji - napominje se iz kompanije.

Radovi koji su započeti u oktobru 2019. godine dobro napreduju uprkos proglašenju pandemije zarazne bolesti COVID-19, i početak komercijalnih aktivnosti predviđen je za 2022. godinu.

Svim postrojenjima upravljaće kompanija SUEZ u skladu sa 25-godišnjem ugovorom o upravljanju i održavanju.

- Ovo inovativno JPP koje je formirao Grad Beograd uz podršku IFC napravljeno je kao model za zemlje sa srednjim dohotkom, u kojima se kombinuje zatvaranje deponija sa razvojem infrastrukture za efikasno iskorišćenje otpada, a na osnovu komercijalno održivog programa uz stručnost i finansijska sredstva privatnog sektora - ističe se u saopštenju.

Nova postrojenja će omogućiti zatvaranje i sanaciju postojeće deponije u Beogradu koja se nalazi u njegovom predgrađu Vinči.Ova deponija koja je otvorena 1977. godine na obalama Dunava, na površini od 40 hektara, predstavlja jednu od 50 najvećih neuređenih deponija na svetu i jedinu na teritoriji Evrope Radovi na sanaciji su deo investicionog plana i značajno će doprineti unapređenju životne sredine, kao i kvalitetu vode Dunava.

- Zahvaljujući našem partnerstvu sa Beo čista energija i njenim finansijerima SUEZ, ITOCHU i MARGUERITE, i uz podršku od nekih najrenomiranijih finansijskih institucija, mi ćemo ispuniti naše obećanje da ćemo zatvoriti deponiju Vinča i razviti tehnološki napredan sistem upravljanja otpadom za građane Beograda - rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

Vladimir Milovanović, generalni direktor preduzeća Beo čista energija, rekao je:

- Beo čista energija se raduje što će sprovesti ovaj inovativni istraživački projekat, koji će poslužiti kao orijentir gradu Beogradu za unapređenje životne sredine, i koji će biti model ne samo za region Zapadnog Balkan, već i šire.
 

Najnovije vesti Srbija :

7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova

 

Povezane vesti :

13 Jun 2020 Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god
19 Nov 2019 Elektrana na biomasu radi u Boljevcu
19 Okt 2019 Novi kop Radljevo kod Lazarevca
19 Okt 2019 Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
23 Mar 2019 Somborska elektrana na biogas
11 Mar 2019 Proizvodnja električne energije iz otpadne vode
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
16 Nov 2018 Šteta ili korist od "zelene" struje?
20 Sep 2018 Energija iz otpada

Web Analytics