ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda   25 Mar 2020 - ems
Direktorka EMS AD Jelena Matejić i predstavnik konzorcijuma izvođača radova Mladen Žujković, u prisustvu minstra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, potpisali su ugovor o izgradnji 400 kV dalekovoda od TS Kragujevac 2 do TS Kraljevo 3. Ugovor je potpisan u prostorijama Elektromreže Srbije, uz poštovanje svih propisanih mera zaštite od korona virusa. Reč je o dalekovodu koji predstavlja deo druge sekcije Transbalkanskog koridora za prenos električne energije, projekta od posebnog nacionalnog i regionalnog značaja koji će omogućiti sigurno i stabilno snabdevanje električnom energijom korisnika na teritoriji Srbije i istovremeno spojiti tržišta istočne i zapadne Evrope. Uz izgradnju dalekovoda, druga sekcija podrazumeva i podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400kV i opremanje jednog 400kV dalekovodnog polja u TS 400/110kV Kragujevac 2.

Dužina dalekovoda koji se gradi je 60 kilometara, a ukupna ugovorena vrednost radova i opreme iznosi 13,5 miliona evra. Radovi bi trebalo da počnu za oko trideset dana, naravno uz uvažavanje svih mera i okolnosti u vezi sa epidemijom korona virusa. Rok za završetak radova je 610 dana. Ukupna investiciona vrednost druge sekcije, zajedno sa radovima na trafostanicama u Kragujevcu i Kraljevu, iznosi 29,6 miliona evra.

Finansiranje se realizuje sredstvima zajma u iznosu od 15 miliona evra, koji je EMS-u odobrila Nemačka razvojna banka KfW (uz državnu garanciju), donacijom EU u iznosu od 6,5 miliona evra, koja će EMS-u biti dodeljena kroz mehanizam EU Investicionog okvira za Zapadni Balkan iz Evropskog zajedničkog fonda za Zapadni Balkan (koju će neposredno isplatiti KfW), kao i sopstvenim sredstvima EMS AD.
„I u ovim teškim okolnostima ne prestajemo da mislimo o obezbeđivanju sigurne energetske budućnosti za našu zemlju i njene građane. Dalekovod koji gradimo od ogromnog je značaja za stabilnost i sigurnost napajanja električnom energijom u centralnoj Srbiji, ali je, kao deo Transbalkanskog koridora, i od velikog regionalnog značaja, jer će biti važan deo tog jedinstvenog energetskog auto-puta u ovom delu Evrope. Hvala svima koji su vredno radili i omogućili da ovoj ugovor danas bude potpisan. Pre svega, članovima prethodnog poslovodstva kompanije koji su prepoznali značaj i postavili temelje ovog projekta još 2014. godine. Hvala Vladi Republike Srbije i ministarstvima energetike, finansija, građevine i evropskih integracija. Hvala stručnom timu koji radi na realizaciji projekta. I posebno hvala našim partnerima iz Nemačke razvojne banke KfW. Takođe, ponosna sam što je ovaj važan posao, u međunarodnoj konkurenciji, dobio konzorcijum koji je u najvećoj meri sastavljen od domaćih kompanija“, istakla je direktorka Jelena Matejić.

Ministar Aleksandar Antić ovom prilikom je izjavio:
„Visokonaponski dalekovod od Kragujevca do Kraljeva, za čiju izgradnju smo potpisali ugovor, prvi je infrastrukturni objekat nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, što dovoljno govori o izuzetnom značaju ovog projekta u okviru Transbalkanskog koridora za prenos električne energije.
Ovim ugovorom na najbolji način pokazujemo da Srbija mora da nastavi snažnu razvojnu politiku i pored toga što smo sve kapacitete i instrumente države stavili u funkciju borbe protiv epidemije COVID-a 19 i zaštite života građana.
Kao što je predsednik Aleksandar Vučić juče najavio, Srbija će se snažno boriti da borba protiv epidemije ostavi što manje posledice na ekonomiju i stopu privrednog rasta. Zbog toga će nam biti potrebne investicije i zato je ovaj projekat značajan, uzimajući u obzir da će njegova realizacija početi za nešto manje od mesec dana, uz dominantno učešće domaćih kompanija.

Izgradnja ovog elektroenergetskog autoputa značajno će uticati na ukupnu energetsku stabilnost regiona, uzimajući u obzir da nas, preko Rumunije, povezuje sa Istočnom Evropom a u narednim fazama i sa Zapadnom Evropom.“
Realizacijom projekta zameniće se prenosna mreža naponskog nivoa 220 kV, koja je u ovim delovima Srbije pri kraju svog životnog veka, sa prosečnom starošću opreme od 50 godina. Podizanje naponskog nivoa TS Kraljevo 3 na 400 kV će u perspektivi omogućiti stabilan rad RHE Bajina Bašta, kao i buduće RHE Bistrica (planirane snage 680 MW). On doprinosi i održivom ekonomskom razvoju Srbije, kao i globalnoj zaštiti klime putem smanjenja emisija ugljen-dioksida, jer će doneti značajna smanjenja u gubicima električne energije.

Nabavka radova i opreme za drugu sekciju Transbalkanskog koridora podeljena je u dva Lot-a. Prvi je obuhvatio nabavku radova i opreme za dalekovod i sproveden je po pravilima KfW banke, kroz predkvalifikacionu i kvalifikacionu fazu. Nakon završetka obe faze, odabran je izvođač radova – konzorcijum koji čine Kodar Energomontaža doo, Beograd (kao nosilac konzorcijuma), Elektromontaža doo, Kraljevo i Elnos BL, Banja Luka. Kada je reč o drugom Lot-u, koji obuhvata nabavku opreme i radova na dogradnji TS Kraljevo 3 i opremanju polja u TS Kragujevac 2, izbor izvođača radova je u završnoj fazi i uskoro se očekuje potpisivanje i tog ugovora. Veliku podršku prilikom sprovođenja procedure nabavke radova i opreme pružio je konusltant na projektu, konzorcijum kompanija AF Consult Switzerland i ELEM&ELGO.

Inače, prva sekcija je obuhvatila je izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV od Pančeva do rumunske granice i završena je u decembru 2017. godine. Prva sekcija u potpunosti je finansirana sredstvima EMS AD.

Nakon završetka druge sekcije Transbalkanskog koridora, slediće realizacije treće sekcije, koja obuhvata izgradnju dvostrukog DV 400 kV Bajina Bašta – Obrenovac (109 kilometara), podizanje naponskog nivoa TS Bajina Bašta na 400 kV i opremanje dva nova 400kV dalekovodna polja u TS 400/220 kV Obrenovac, a zatim i četvrte sekcije koja podrazumeva izgradnju dvostrukog dalekovoda 400 kV Bajina Bašta – Višegrad – Pljevlja.
 

Najnovije vesti Srbija :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT
15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji

 

Povezane vesti :

29 Apr 2020 Drmno dobija jaču struju
28 Apr 2020 IMPLEMENTACIJA I PUŠTANjE U RAD NOVOG SCADA/EMS
25 Apr 2020 Protiv izdvajanja Kosova iz EMS glasale samo 3 članice ENTSO
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
17 Mar 2020 EMS: Primenili smo mere neophodne za nesmetan rad
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
29 Dec 2019 U Subotici će se graditi najveći vetropark
1 Dec 2019 Dalekovodi ozbiljna pretnja za retke ptice
19 Nov 2019 Uloga Srbije u Transbalkanskom koridoru
11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
17 Dec 2018 HE Vučje zaštićen spomenik kulture
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej

Web Analytics