ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Zelena energija kao cilj   20 Jan 2020 - rts
Hibridni i električni automobili i sve veće korišćenje rashladnih uređaja u svetu zahtevaju i sve više struje. U borbi sa zagađenjem i klimatskim promenama, cilj država je da je obezbede iz obnovljivljivih izvora, ali istovremeno i veliki izazov – može li se zelenom energijom osigurati snabdevanje? Proveravmo, dokle je na tom putu stigla Srbija. Pored velikih hidroelektrana, Srbija već ima mnogo postrojenja na biomasu. Protekle dve godine proradilo je i sedam vetropakova koji pokrivaju tri odsto potrošnje struje a najavljuju se i nove investicije u energiju vetra i sunca. Ipak, uglja se, kažu, ne možemo odreći preko noći jer nam daje dve trećine struje.

"Mi čuvamo naš termosektor, ali ga ne čuvamo tako što o tome pričamo već ulažemo izuzetno puno u njegovo povećnje efiklasnosti i dostizanje standarda i zaštite životne sredine. I uveren sam da ćemo 2020. gsdine dostići onaj cilj koji smo postavili pred sebe – 27 procenata iz obnovljivih izvora energije", rekao je minisar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Smanjenje zavisnosti od uglja ali i uvođenje obnovljive energije mora ići postepeno jer činjenica je da vodom, suncem, vetrom nije lako upravljati.

"Naš najveći izazov je balansirati jedan takav sistem zbog nepredvidivosti vremenskih uslova, pošto nije lako prognozirati vetar i proizvodnju energije iz vetra. Nama nedostaju kapaciteti za skladištenje jedne takve energije. Potrebno je obezbediti kvalitet isporučene energije i sigurnost sanabdevanja. Tako da će biti potrebno da se u nekim tačkama prenosnog sistema zadrže i ti konvencionalni izvori, dok se ne nađe pravo rešenje za njihovu zamenu", rekao je Aleksandar Kurćubić, izvršni direktor za upravljanje i razvoj u "EMS-u".

Reaguje i tržište
I na tržištu struje su već velike promene, kompanije na berzama sve više traže zelenu energiju, pa i sami direktno sa investitorima finansiraju ulaganja u taj sektor.

"I kod nas u Srbiji postoji taj takozvani sistem porekla, gde svaki potecijalni kupac može tražiti od svog snabdevača da ga snabdeva zelenom energijom", ističe Miloš Mladenović, izvršni direktor berze struje "SEPEKS".

I cena zelene energije biće sve prihvatljivija, jer je u Evropskoj uniji oprema za te investicije već jeftinija, a za nova ulaganja ukidaju i podsticaje, takozvane "Fidin tarife". Kod nas se još subvencionišu.

"Mislim da ćemo i mi svakako u narednom periodu promeniti taj koncept jer će taj finalni račun za krajnju potrošnju biti oslobođen tog uticaja koji trenutno ima fidin tarifa, dodaje Mladenović.

Britanska analiza pokazuje da u naredne dve decenije samo gradnja vetroelektrana na moru može da osigura pet odsto ukupne svetske proizvodnje struje i otvori osam miliona radnih mesta.
 

Najnovije vesti Srbija :

24 Sep 2020 TE KOSTOLAC prema planu
21 Sep 2020 Male elektrane - profit ogroman, a poslovni rizik minimalan
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
18 Sep 2020 Poslovanje Elektroprivrede Srbije: Monopol, a pravi gubitke
14 Sep 2020 Otpad koji nastaje „od njive do trpeze" idealan za „zelenu struju"
8 Sep 2020 MILION I PO STRUJOMERA ZA ZAMENU
7 Sep 2020 VE Krivača: Imaće 22 vetrogeneratora visine do 205 m

 

Povezane vesti :

9 Avg 2020 Izazovi energetske tranzicije u Srbiji
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
8 Jan 2020 TE proizvele oko tri odsto više nego u 2018
15 Dec 2019 Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Panče
9 Dec 2019 Eksploatacija i korištenje uglja prioritet
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj

Web Analytics