ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god   8 Jan 2020 - ekapija
Izgradnja Termoelektrane Kolubara B, prema rečima nadležnih trebalo bi da počne u 2020. godini, a investicija je vredna blizu 400 mil EUR. Prva odluka o izgradnji ovog postrojenja doneta je još 1984. godine, a 1988. započeti su i radovi, koji su posle nešto više od tri godine obustavljeni zbog uvođenja ekonomskih sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji.

U 2018. doneta je odluka da država ponovo aktivira ovaj projekat, a Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture stavilo je u novembru 2019. na rani javni uvid Elaborat povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B.

Da bi Srbija u narednom periodu imala sigurno snabdevanje električnom energijom, ali i izvozila struju, što je jedan od dugoročnih planova, neophodno je, osim rekonstrukcije i modernizacije postojećih proizvodnih kapaciteta, izgraditi nove, stoji u elaboratu. A jedno od novih postrojenja je i Termoelektrana Kolubara B, kapaciteta do 400 MW.

Kako je ranije navedeno, izgradnja novog bloka trebalo bi da proizvode gotovo 2.000 gigavat časova električne energije, što je 6 do 7% ukupne električne energije koja se u ovom trenutku proizvodi u Srbiji.

Okvirna granica Planskog područja prostire se na površini od 96,16 km2 i obuhvata delove teritorije grada Beograda i to gradskih opština Obrenovac i Lazarevac i delove teritorija opština Ub i Lajkovac.

Kako se navodi u elaboratu za rani javni uvid, predviđeno je da se područje deli na dve prostorne celine:

- termoenergetski kompleks i
- ostale namene prostora.

Termoenergetski kompleks obuhvata kompleks Termoelektrane sa priključnim elektro-energetskim koridorom 400 kV i 110kV i koridorom potisnog cevovoda za transport sirove vode od crpne stanice do Termoelektrane. Snabdevanje sirovom vodom Termoelektrane biće obezbeđeno iz postojeće crpne stanice TE Kolubara A nakon njene rekonstrukcije.

Deponija termogenog otpada biće locirana u prostoru unutrašnjeg odlagališta površinskog kopa "Tamnava – zapadno polje", jugozapadno od kompleksa Termoelektrane. Prostor za deponovanje termogenog otpada iz novog bloka TE Kolubara B planiran je u depresiji dubine 15 m na prostoru završne etaže unutrašnjeg odlagališta jalovine. Deponija termogenog otpada treba da obuhvati kasete pepela, šljake i gipsa uključujući prostor za oblikovanje kosina i bermi, servisne saobraćajnice i dr.

Ova deponija je namenjena za odlaganje celokupne produkcije termogenog otpada do kraja radnog veka TE Kolubara B, a dno i kosine deponije biće obložene geotekstilnom folijom.

(Foto: Elaborat povodom izrade Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B)

Pored termoenergetskog kompleksa, Plansko područje obuhvata i druge prostorne celine, odnosno naselja, javnu i ostalu infrastrukturu, poljoprivredno i šumsko zemljište, vodotoke i druge namene.

Naselje Veliki Crljeni sa energetsko-industrijskim kompleksom predstavlja sekundarni centar, a Stepojevac centar zajednice naselja u gradskoj opštini Lazarevac.

Veliki delovi atara Kalenića, Cvetovca i Malog Borka kao i manji delovi atara Poljana, Stepojevca i Velikih Crljena suu proteklom periodu zauzeti površinksim kopovima, energetskim i drugim objektikma uz preseljenje ugroženih domaćinstava.

Deo Konatica biće zauzet za potrebe elektroenergetske infrastrukture. Lokacija razvodnih postrojenja i trafostanice biće određene u Nacrtu prostornog plana.

Na Planskom području, kako stoji u elaboratu, nalazi se i kvalitetno poljoprivredno zemljište koje je pretežnim delom pogodno za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Najkvalitetnija zemljišta su aluvijalna i glinovita, kao i gajnjače, koja spadaju u I i II bonitetnu klasu i prostiru se u zonama naselja, saobraćajnica i u dolinama reka. Kako se navodi u elaboratu, predviđa se unapređenje poljoprivredne proizvodnje na Planskom području, kao i unapređenje i zaštita šumskog fonda.

Na Planskom području se nalaze i delovi vodotoka – reka Kolubara, Kladnica, Beljanica i Turija. Ovi vodotoci su dobrim delom uređeni radi zaštite od velikih voda.

Korito reke Kolubare je u proteklom periodu izmeštano više puta a predstoji još jedno razmeštanje zajedno sa drugom infrastrukturom u zoni kopa "Južno polje".

Kako se navodi u elaboratu razmatranje i donošenje Prostornog plana okvirno će trajati od devet meseci do godinu dana.

Podsetimo, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u avgustu 2018. najavio je da će država ponovo aktivirati projekat izgradnje TE Kolubara B.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donelo je u junu 2019. odluku o izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju nove Termoelektrane Kolubara B.

U avgustu 2019. Vlada Srbije donela je i Odluku o izradi Prostornog plana područja posebne namene za izgradnju Termoelektrane Kolubara B. Kako je tada rečeno, rok za izradu Nacrta Prostornog plana je 12 meseci od dana stupanja odluke na snagu, a sredstva za izradu obezbediće JP Elektroprivreda Srbije, dok je nosilac izrade plana Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

V. d. direktora Elektroprivrede Srbije Milorad Grčić rekao je u novembru 2019. da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka TE Kolubara B. Kako je tada najavljeno na ovom projektu radiće direktno više od 1.000 radnika kao i brojni podizvođači, a opširnije o tome čitajte u posebnoj vesti.

 

Najnovije vesti Srbija :

3 Feb 2020 Naknada za OIE nepromenjena u 2020.
26 Jan 2020 Premašen plan u Kostolačkim TE
26 Jan 2020 TE u poslednjem talasu zagađenja nisu učestvovale
20 Jan 2020 Zelena energija kao cilj
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
20 Jan 2020 Samo ukrajinska struja jeftinija od srpske
12 Jan 2020 75.000 građana sa statusom ugroženog kupca

 

Povezane vesti :

8 Jan 2020 TE proizvele oko tri odsto više nego u 2018
8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god
12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
19 Okt 2019 Novi kop Radljevo kod Lazarevca
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
3 Feb 2018 EPS: Rekordi u proizvodnji uglja i struje
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
5 Jan 2018 Nova elektrana nemoguća bez strateškog partnera
28 Dec 2017 Kolubara: Počela proizvodnja uglja na Polju "G"
9 Dec 2017 Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u
7 Okt 2017 Ovo će biti jedna od najboljih godina za EPS
24 Sep 2017 EPS prebacio plan, a uzdrmao privredni rast
11 Sep 2017 EPS i Micubiši potpisali sporazum za odsumporavanj

Web Analytics