ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Poskupljenje struje je u interesu trgovaca   29 Dec 2019 - 021,blic
Vlada Srbije nema nijedan razlog da posluša preporuku Međunarodnog monetarnog fonda da u Srbiji sredinom sledeće godine struja dodatno poskupi jer je cena električne energije već visoka u odnosu na nizak životni standard građana, a sa naše strane ne postoji bilo kakva obaveza prema toj finansijskoj organizaciji, smatra stručna javnost.
Prema pisanju štampe, MMF je od Srbije zatražio da struja poskupi do kraja juna sledeće godine kao i da se usvoji formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezivalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada novi cenovnik stupa na snagu.

Takve svoje zahteve MMF obrazlaže težnjom za "uspešnom finansijskom konsolidacijom EPS-a".

List "Danas" piše da to zapravo znači da nadležni u MMF-u smatraju da nedavno poskupljenje struje nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije, u prvom redu zbog fid-in tarifa za otkup struje iz obnovljivih izvora energije koju Elektroprivreda Srbije plaća po povlašćenim, to jest višim cenama od tržišnih.

Stručna javnost, pak, ne deli stavove MMF-a, smatrajući da iza njih stoje interesi trgovaca strujom koji žele da uzmu "svoj deo kolača" na našem tržištu.

Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, kaže za "Danas" da zahteve za poskupljenje struje u Srbiji ispostavljaju ljudi koji se ne razumeju u energetiku.

"EPS namiruje svoje troškove za otkup struje iz OIE po povlašćenim cenama na taj način što ih preliva na račune koji plaćaju potrošači. Potrošači, naime, skuplje plaćaju električnu energiju koju potroše zbog fid-in tarifa pa se ne može reći da EPS trpi zbog toga. To preduzeće ne plaća struju iz OIE od svog novca već je plaćaju potrošači. Tako da to ne može biti opravdanje za novo poskupljenje. Struja u našoj zemlji je nedavno već poskupela, a s obzirom na platežne mogućnosti najvećeg broja potrošača dodatno poskupljenje u tako kratkom vremenskom intervalu bi bilo veliko opterećenje za kućni budžet građana tako da savet MMF ne treba poslušati", navodi sagovornik beogradskog lista.

On dodaje da Srbija ne dobija finansijska sredstva od MMF-a te da nema obavezu da usvaja njegove zahteve.

"Inače, teoriju o tome da je struja u Srbiji skupa zbog OIE šire uglavnom oni koji su protiv tih izvora. Činjenica je da je na aukcijama cena struje iz OIE jeftinija nego iz termoelektrana i zato treba preći na taj sistem kada je reč o kupovini struje iz vetroparkova i solarnih elektrana", ističe Rajaković.

Ekonomski analitičar Branko Pavlović kaže za "Danas" da Srbija nema obavezu da sluša preporuke MMF-a ali da ih na kraju uvek posluša.

"Vlada Srbije sledi savete Međunarodnog monetarnog fonda iako je to pogrešno. Razlog zbog koga MMF traži da struja poskupi je taj da ona dostigne višu cenu kako bi trgovci struje iz zapadnih zemalja mogli da se uključe u prodaju struje na našem tržištu. Priča da je potrebno povećanje cena zbog obnovljivih izvora ne stoji. Nema potrebe za bilo kakvim poskupljenjem struje sve dok EPS ne spreči velike gubitke na mreži i uopšte u preduzeću. Na taj način bi EPS inkasirao daleko više novca nego povećanjem cene struje koje se predlaže", navodi Pavlović.

Podsećanja radi, i Fiskalni savet je sredinom novembra zatražio dodatno povećanje cena struje za 15 odsto. Fiskalni savet stoji na stanovištu da je cena struje u Srbiji niža 35 odsto u odnosu na zemlje regiona i da ne sme da bude "deo socijalne politike" te da bi za one koji ne mogu da plate račune trebalo uvesti subvencije. Povećanje cena struje i optimizacija broja zaposlenih po mišljenju te institucije Elektroprivredi Srbije donelo bi dodatnih 170 miliona evra.

Procena Fiskalnog saveta je da bi EPS u izgradnju novih proizvodnih postrojenja i distributivnu mrežu trebalo da uloži više od tri milijarde evra kako bi se obezbedile dovoljne količine struje i izbegao njen enormni uvoz.

Da bi se to ostvarilo EPS bi godišnje morao da investira oko 600 miliona evra, što je 50 odsto više nego što je to sada slučaj. Preduslov za to je poboljšanje upravljanja preduzećem, racionalizacija broja zaposlenih i smanjenje plata u ukupnim troškovima (u EPS plate u tom segmentu učestvuju sa 30 odsto a u drugim preduzećima sa 20 odsto).

Podsetimo da će od januara građani račune za struju plaćati 3,9 odsto više nego što je to slučaj sada. Ako se uzme u obzir da je prosečan račun za struju u Srbiji oko 3.000 dinara mesečno, to znači da će od 1. januara računi za struju biti uvećani za 117 dinara.


MMF traži da struja u Srbiji poskupi do kraja juna 2020. godine

Medjunarodni monetarni fond (MMF) traži da Elektroprivreda Srbije (EPS) do kraja juna 2020. godine uradi procenu novih tarifa za struju, koje bi uključivale i povećanje izdvajanja za obnovljive izvore energije, ali i da do tog roka poveća cenu struje, piše Blic u izdanju od subote.

Po navodima lista, MMF je u izveštaju dostavljenom srpskim vlastima ocenio da bez tih mera nije realno očekivati uspešnu finansijsku konsolidaciju EPS-a.

“MMF traži novo poskupljenje struje sredinom naredne godine jer smatra da nedavno povećanje cene kilovata nije dovoljno da se pokriju troškovi proizvodnje električne energije. Ono što je važno jeste da oni insistiraju da se usvoji i formula po kojoj bi se poskupljenje struje vezalo za inflaciju, ali i da se odredi tačan datum u godini kada stupa na snagu novi cenovnik”, preneo je Blic.

Dodaje se da je u izveštaju MMF-a naveden kraj 2020. godine kao rok do kog bi trebalo da budu zavrešene sve aktivnosti oko transformacije EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Mar 2020 Poziv građanima za očitavanje brojila
30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
18 Mar 2020 Kontur odustaje od gradnje elektrane na Kosovu
18 Mar 2020 Hoće li otkup struje iz MHE i dalje biti povlašćen

 

Povezane vesti :

18 Mar 2020 Hoće li otkup struje iz MHE i dalje biti povlašćen
5 Mar 2020 Dan energetske efikasnosti
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
29 Dec 2019 Poskupljenje struje je u interesu trgovaca
1 Dec 2019 Od danas skuplja struja
25 Nov 2019 Struja iz vetra u 2018. plaćena 9,54 miliona evra
19 Nov 2019 Elektrana na biomasu radi u Boljevcu
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
6 Okt 2019 Struja neće poskupeti do kraja godine
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara

Web Analytics