ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Eksploatacija i korištenje uglja prioritet   9 Dec 2019 - srna
Proizvodnja električne energije iz uglja pet puta je jeftinija u odnosu na obnovljive izvore i u ovom vijeku dalja eksploatacija i korištenje uglja sigurno će biti prioritet u svijetu, ocijenio je na naučnom skupu u Ugljeviku profesor sa Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Vladimir Pavlović. "Ugalj je strahovito napadnut sa štetnim emisijama ugljen-dioksida i ogromnim taksama zbog toga, kao da je najveći neprijatelj, a kada pogledate raspodelu emitera štetnih gasova pokazuje se da je danas na planeti ispod jedan odsto emisija ugljen-dioksida iz uglja koji se koristi za proizvodnju električne energije", rekao je Pavlović.

Kao predsjednik Saveza inženjera rudarstva i geologije Srbije on je čestitao ugljevičkim rudarima značajan jubilej 120 godina eksploatacije uglja na ovom području i poručio da je budućnost rudnika uglja i termoelektrana vrlo pozitivna, uz obavezu svih da povećavaju procente iskorištenja i smanjuju emisije štetnih gasova.

"Sve ukazuje na to da će ugalj vrlo brzo da se vrati na stare pozicije, uz obavezu koja važi i za druge energetske izvore, da se mnogo više pažnje obrati na energetsku efikasnost i smanjenje emisija štetnih gasova", ocijenio je Pavlović.

Govoreći o perspektivi eksloatacije i korištenja uglja u budućnosti, on je rekao da se u svijetu, čija populacija raste, a sa njom i potražnja za energijom, iz obnovljivih izvora može obezbijediti manje od 10 odsto potreba.

"Trenutno nepovoljna situacija za ugalj je prolazni period koji će veoma brzo da bude prevaziđen jer je ugalj najrasprostranjenija mineralna sirovina na svetu, nalazi se gotovo podjednako na svim kontinentima i jednostavno je nazamenljiv sa aspekta održanja energetskog sistema svih država", zaključio je Pavlović.

"Značaj i perspektive uglja u uslovima energetske tranzicije" tema je naučnog skupa sa međunarodnim učešćem koji je u Rudniku i termoelektrani /RiTE/ "Ugljevik" okupio više od 100 stručnjaka iz oblasti rudarstva i geologije.

Vršilac dužnosti direktora RiTE Čedomir Stojanović podsjetio je na tradiciju 120 godina rudarstva u Ugljeviku i naveo da ovaj rudnik godišnje obezbjeđuje preko dva miliona tona uglja, a termoelektrana proizvodi trećinu električne energije u energetskom sistemu Republike Srpske.

Predsjednik Saveza inženjera rudara i geologa Republike Srpske Cvjetko Stojanović rekao je novinarima da se na globalnom nivou favorizuju obnovljivi izvori energije, na štetu uglja.

"Ugalj je jedinstven resurs, jeftin i globalno dostupan i uz neka ograničenja svakako može da bude oslonac i budućeg razvoja", ocijenio je Stojanović.

Na skupu u Ugljeviku univerzitetski profesor iz Njemačke Karsten Drebenštet /Carsten Drebenstedt/ istakao je da je ugalj veoma bitan izvor električne i termalne energije u svijetu koji se povećava za 80 miliona ljudi godišnje.

On je naveo da se u Njemačkoj, koja je treća najjača ekonomija na svijetu, polovina energije obezbjeđuje upravo iz fosilnih goriva.

Njemački stručnjak je ocijenio da su standardni izvori energije, kao što je ugalj, na najvećem mogućem udaru zbog emisije štetnih gasova, što razvojem tehnologije treba umanjivati, ali je naveo i da alternativni izvori energije iz vjetra i sunca, kojima se svijet okreće, imaju nedostatke s obzirom na njihovu raspoloživost, kao i mogućnost i troškove skladištenja.

Organizatori okruglog stola na temu "Značaj i perspektive uglja u uslovima energetske tranzicije" su Savez inženjera rudara i geologa Republike Srpske i RiTE "Ugljevik", uz podšku Ministarstva energetike i rudarstva i holdinga "Elektroprivrede Republike Srpske".

 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama

 

Povezane vesti :

23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
8 Jan 2020 TE proizvele oko tri odsto više nego u 2018
15 Dec 2019 Završava se gradnja termoelektrane–toplane u Panče
9 Dec 2019 Eksploatacija i korištenje uglja prioritet
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
27 Jan 2019 Svi blokovi u TENT-u rade punim kapacitetom
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
16 Nov 2018 Male centrale u Srbiji nisu problem

Web Analytics