ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU   10 Jun 2019 - blic
Iako je ministarka energetike Bugarske Temenužka Petkova najavila učešće Srbije u izgradnji njihove nuklearne centrale "Belene", zvaničnih razgovora sa vlastima u Beogradu o ovom projektu nije bilo, saznaje "Blic".Drugim rečima, sve je još na nivou želja Bugara, koji zbog nemogućnosti finansiranja i odustajanja nekih kompanija iz Zapadne Evrope, pre svega nemačkog koncerna RWE, ali i firmi iz SAD, Italije, Francuske i Velike Britanije, traže nove partnere na Balkanu. To su pored Srbije, Severna Makedonija i Crna Gora, uz čiju pomoć žele da ožive ovaj projekat koji je u igri još od osamdesetih godina.

Reč je o skupoj investiciji čija bi izgradnja koštala oko šest milijardi evra, zbog čega je nekoliko puta odlagana, poslednji put 2009. Ponovo je aktiviran krajem 2010. kada je Putin ponudio Borisu Borisovu da ruski "Rosatom" gradi "Belene" i to za 6,3 milijarde evra, i da u tom projektu učestvuju kao akcionari Srbija i Hrvatska. Hrvatske je tu ponudu odbila, ali pošto je Putinova cena i za Bugare bila visoka, oni su odustali.

Strateški partner

Izgradnja NE "Belene” ponovo je aktuelizovana prošle godine. Ispravljeni su neki nedostaci u projektu, a 22. maja ove godine Bugarska je u Službenom glasniku EU objavila da traži strateškog partnera za izgradnju nuklearke. Rok za prijave je 90 dana a izbor strateškog investitora trebalo bi da bude u narednih godinu dana. U martu je bugarski vicepremijer Tomislav Dončev izjavio da Srbija i Severna Makedonija žele udeo u ovom projektu. To je pre nekoliko dana indirektno potvrdila i ministarka energetike Temenužka Petkova.

- Trenutno se traže mogućnosti za učešće Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u projektu "Belene". Bugarska je u aprilu zvala Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju da učestvuju u projektu - navela je Petkova.

Bez komentara

U Nemanjinoj 11 niko nije zvanično želeo da priča o toj temi.

- Sve je to na dugom štapu jer nama Bugari nisu ponudili nikakav zvaničan aranžman, koji podrazumeva cenu, vlasništvo i status u odlučivanju. O ovome nije bilo zvaničnih razgovora. Naša odluka morala bi da bude doneta posle zvanične ponude, ali i studije izvodljivosti. Cifre koje se spominju nisu male, reč je o šest milijardi evra, i to je izuzetno skup projekat. Treba videti i da li je za Srbiju isplativije da ona gradi svoj energetski objekat i na taj način obezbedi struju ili da uđe u partnerstvo sa Bugarima. Bilo je samo nekih nezvaničnih razgovora u kojima se nagoveštavalo da su Bugari voljni da nam ponude između pet i 10 odsto učešća u tom projektu. Procenat bi zavisio od interesovanja Severne Makedonije i Crne Gore - navodi naš sagovornik.

Javnost protiv

Nepodeljeno je mišljenje da Srbija na svojoj teritoriji nipošto ne sme da gradi nuklearku, prevashodno zbog bezbednosnih rizika. Kada je reč o projektu u Bugarskoj, stručna javnost je prilično uzdržana, pogotovo zbog činjenice da bi se bilo kakava havarija u Bugarskoj brzo osetila i u Srbiji. Tu je i pitanje ekonomske isplativosti nas kao partnera.

- S obzirom na postojeći Zakon o moratorijumu na gradnju NE iz 1989. zbog koga već 25 godina ne postoje programi Nuklearnih tehnologija na našem Univerzitetu, mi nemamo stručnjake. Takođe mislim da je ova ideja u domenu samo želja a ne i realnih mogućnosti - smatra prof. dr Ilija Plećaš, naučni savetnik Instituta za nuklearne nauke Vinče.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama

 

Povezane vesti :

7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
5 Jun 2020 Novi energetski projekti Srbije i Mađarske
12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne
23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
21 Jan 2019 Srbija će graditi nuklearku?
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
18 Sep 2017 Srbiji su potrebne nuklearke četvrte generacije
9 Mar 2017 Novi atomski reaktori pred našim vratima
23 Feb 2017 EPS planira širenje poslovanja
19 Feb 2017 Svet gradi mnogo više nuklearki

Web Analytics