ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera   14 Maj 2019 - rtv
Srbija u poslednjih nekoliko godina intenzivno radi na unapređenju energetske efikasnosti, a o uštedi energije trenutno brine ukupno 285 energetskih menadžera u industrijskom sektoru, u lokalnim samoupravama i u velikim stambenim kompleksima. Zakonom o efikasnom korišćenju energije propisano je da svaka industrija koja troši više od 2.500 tona ekvivalentne nafte godišnje mora da u svojoj kompaniji imenuje jednog energetskog menadžera za obavljanje poslova vezanih za smanjenje potrošene energije, odnosno energetsku efikasnost.

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac kaže za Tanjug da su i opštine sa više od 20.000 stanovnika dužne da imenuju jednog energetskog menadžera, ili više njih ukoliko su veće.

"Velike zgrade, odnosno kompleksi zgrada koje troše više od 1.000 tona ekvivalentne naftne, takođe moraju da imenuju po jednog energetskog menadžera", rekao je Banjac.

U industrijskom sektoru trenutno je oko 140 energetskih menadžera, u lokalnim samoupravama oko 100, dok je njih oko 50 u velikim stambenim kompleksima.

Prve obuke počele su od 2016. godine kada su imenovani i prvi energetski menadžeri, za sada ih ima dovoljno, ali planirano je da ih konačno u Srbiji bude oko 600.

Svi ti sektori imaju zakonsku obavezu da godišnje uštede jedan odsto energije kroz mere koje će preduzeti, o čemu treba da izveste Ministarstvo rudarstva i energetike kroz godišnje izveštaje o potrošnji energije, ali i kroz programe i planove energetske efikasnosti.

To znači da unapred obaveštavaju Ministarstvo šta će da preduzmu i na koji način će da sprovode mere uštede energije.

Od 2017. organizovana je elektronska baza podataka i izveštaji mogu elektronski da se predaju ministarstvu.

"Na taj način je olakšana obrada tih podataka, jer imamo automatsku analizu i pregled svih podataka koji nam stižu. Od tih obveznika, polovina je dostavila izveštaje", kaže za Tanjug pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac.

Naveo je da je tek od 2016. i 2017. počela prva obuka i imenovani prvi menadžeri, te da se očekuje da će do kraja iduće godine biti kompletiran sistem i da će svi obveznici biti u mogućnosti i sposobni da Ministarstvu dostave to što se od njih traži i da počnu zaista da štede energiju na propisan, obavezan način.

Energetski menadžeri prolaze šestodnevnu teorijsku i praktičnu obuku, trenutno na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

"U početku uče neka teorijska znanja, a kasnije kroz praktičnu primenu u radu na kompresionom postrojenju, na pumpama, pumpnoj podstanici, na uređajima za merenje raznih fizičkih veličina potrošnje energije, stiču i ta potrebna znanja da sami sprovedu određene mere energetske efikasnosti u opštinama, u kompanijama ili u kompleksima zgrada", kaže Banjac.

On je dodao da je poželjno da oni budu ljudi koji rade u samoj kompaniji, jer oni najbolje poznaju tehnološke procese i ono što se zaista dešava, te mogu da reše probleme i predlože mere za uštedu energije.

Grad Niš je među prvim lokalnim samoupravama koje su uvele sistem energetskog menadžmenta, a energetski menadžer imenovan je u junu 2017. godine.

Energetski menadžer Grada Niša Branko Andrejević kaže za Tanjug da je Niš u rekordnom roku izvršavao obiman posao s ozbirom na veličinu grada i broj popisanih objekata i mernih mesta za koje su analizirane potrošnje i troškovi za energiju, energente i vodu.

"Moramo se odgovorno odnositi prema energiji, trošiti je racionalno, uz maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije", rekao je Andrejević.

Za razliku od obavezne obuke po zakonu, Privredna komora Srbije realizuje kurs kroz projekat EUREMnext u okviru kojeg će polaznici iz malih i srednjih preduzeća proći obuku za energetske menadžere po standardizovanom evropskom programu EUREM, koji će dobiti energetsku licencu priznatu u Evropi i svetu.

Cilj je unapređivanje veština i znanja tehničkih stručnjaka u oblasti poboljšanja energetske efikasnosti.

Projekat EUREMnext trajaće u Srbiji do februara 2021, a treba da doprinese podizanju svesti, informisanosti i specifičnog znanja u malim i srednjim preduzećima o benefitima energetske efikasnosti, kao i o dostupnim finansijskim linijama namenjenim ovom sektoru.

Miroslav Lutovac iz PKS kaže za Tanjug da je obuka počela 7. marta ove godine, a da je ideja da polaznici koji dolaze iz malih i srednjih preduzeća dobiju neka dodatna znanja iz projektnog finansiranja, da saznaju nešto novo o obnovljivim izvorima energije i da ta svoja znanja mogu kasnije da primene u svojim firmama.

Objasnio je da će oni polovinom juna, kada završe obuku, uraditi energetski koncept za svoju kompaniju, odnosno uz podršku mentora predavača sagledaće kako je trenutno stanje po pitanju energetske efikasnosti firme, probati da daju predloge za unapređenje i da zajedno sa vlasnicima firmi obezbede finansiranje i realizovanje tih projekata kako bi se unapredilo poslovanje na dobrobit i same firme.

Obukom je, kaže, obuhvaćen praktično celokupan segment privrede, od onih koji se bave klasičnom industrijom, do prerađivačke industrije, delimično i one koji se bave uslugama.

"Interesovanje je bilo veliko. Više od 40 firmi se prijavilo, odabrali smo 17 firmi i one su poslale svoje predstavnike da pohađaju ovu obuku", rekao je Lutovac.

Fokus obuke jeste da se svi polaznici usmere ka praktičnom rešavanju i realizaciji projekata energetske efikasnosti, a Lutovac objašnjava da se tu ne radi o obuci koja je propisana zakonom.

Naveo je da će projekat u kome učestvuje PKS biti onoliko uspešan koliko za godinu dana bude realizovanih uspešnih projekata energetske efikasnosti, što bi, ocenio je, trebalo da donese korist vlasnicima firmi jer će na taj način uspešnije poslovati s manje troškova.
 

Najnovije vesti Srbija :

11 Okt 2019 Kod Kovina otvoren najveći vetropark
11 Okt 2019 Domaći punjač za električna vozila
11 Okt 2019 Male centrale izvan svih parkova prirode
11 Okt 2019 U Srbiji se proizvode električni bicikli
6 Okt 2019 Struja neće poskupeti do kraja godine
25 Sep 2019 VE Košava: Snaga vetra za 45.000 domaćinstava
25 Sep 2019 Vranje instalira štedljivu rasvetu

 

Povezane vesti :

25 Sep 2019 Vranje instalira štedljivu rasvetu
1 Sep 2019 Ujedinjenje srpske i mađarske berze energije
19 Avg 2019 Građani Srbije rasipaju energiju
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 Klasične sijalice od sledeće godine van upotrebe
25 Jul 2019 Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku
1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
1 Mar 2019 Ulazimo u ENERGETSKU TRANZICIJU

Web Analytics