ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Projekat daljinskog upravljanja elementima EES   26 Feb 2019 - ems
Projekat daljinskog upravljanja elementima EES krajem 2018. godine izašao je iz druge faze. Probni rad Pilot projekta (implementacije daljinskog upravljanja TS Jagodina 4) uspešno se privodi kraju, a još objekata implementirano je u sistem. Za početak, da ukratko napravimo još jedan osvrt na osnovne postulate projekta.
Projekat daljinskog upravljanja elementima EES je pokrenut zarad ostvarenja jednog od osnovnih strateških ciljeva prenosnog sistema Srbije, a to je daljinsko komandovanje svim objektima prenosne mreže iz dispečerskih centara.

Sistem daljinskog komandovanja je bilo neophodno implementirati radi efikasnog eliminisanja što više faktora rizika u sprovođenju manipulacija na transformatorskim stanicama, modernizacije koncepta upravljanja prenosnim sistemom, kao i modernizacije koncepta prenosa električne energije prateći pri tome opšteprihvaćenu praksu u okviru ENTSO-E. Neki od osnovnih benefita koje realizacija projekta donosi jesu i povećana pouzdanost prenosnog sistema u smislu maksimalnog smanjenja verovatnoće grešaka prilikom izvođenja manipulacija, kao i smanjenje vremena potrebnog za izvođenje manipulacija. Zatim, samim eliminisanjem potrebe da rukovalac odlazi u polje za vreme manipulacije eliminiše se i bezbednosni rizik za rukovaoca. Postižu se i bolja preglednost rasklopne opreme uz termalni nadzor daljinski komandovanih postrojenja, efikasnija iskorišćenost ljudskih resursa, kao i finansijske uštede koje sa sobom nose osavremenjene koncepcije prenosa i upravljanja prenosnim sistemom.

U okviru druge faze projekta u toku 2018. godine implementiran je sistem daljinskog upravljanja objektima prenosne mreže TS Vranje 4, TS Sombor 3, TS Valjevo 3 i RP Đerdap 2, i izvršeno je opremanje svih regionalnih dispečerskih centara za sprovođenje funkcije daljinskog komandovanja uz tehnički nadzor postrojenja. U okviru svih pet RDC-ova uspešno je izvršena integracija termalnog nadzora postrojenja sa SCADA sistemom RDC-a, što je, da podsetimo - prvi primer u svetskoj elektroenergetici razvoja jedne serverske platforme termalnog nadzora koji radi po SCADA protokolima (razvijen od strane proizvođača na zahtev projektnog tima EMS-a), koja pored termalne slike sa očitavanjem temperature kontakata rastavljača zarad potvrde uspešne komande, omogućava i sistem alarmiranja na SCADA-i o toplim mestima u postrojenju.

Pored projektom planiranih objekata, u sistem daljinskog upravljanja uspešno su puštena i priključna razvodna postrojenja vetroparkova priključena na prenosni sistem u toku 2018. godine. U okviru ove implementacije na sceni se pokazao jedan od osnovnih benefita projekta, a to je stvaranje uslova za uspešno izvođenje manipulacija u okviru svih novih postrojenja sa postojećim resursima samo primenom koncepta daljinskog komandovanja.Na osnovu ovog koncepta formirana je i u rokovima obučena i prva „letačka“ posada rukovalaca – posada rukovalaca grupe daljinski upravljanih visoko-naponskih postrojenja, u EMS AD. Ovo je posada za PRP vetroparkova Čibuk, Košava, Kovačica i Alibunar, oformljena na PRP Čibuk. Nova koncepcija prenosa električne energije sa matičnim stanicama i „letačkim“ posadama na njima, omogućava EMS-u da sa postojećim resursima na trafostanicama opsluži sve nove objekte iz procesa priključenja i procesa primopredaje objekata sa KPS viđenih u desetogodišnjem planu razvoja prenosnog sistema.

Na ovaj način se rešava i problem kritičnog geografskog položaja novih objekata, za koje bi bilo teško naći kandidate za stalan rad na njima. Efikasnost, preciznost, inovativnost, kvalitet, stručnost – sve postavljene vrednosti projekta na samom startu su očuvane i u drugoj fazi projekta i nastavljena je uspešna implementacija sistema koji svrstava EMS u same lidere ENTSO-E u primenjenom konceptu daljinskog komandovanja.
 

Najnovije vesti Srbija :

1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
23 Jun 2019 I u Leskovcu novo osvetljenje
20 Jun 2019 EMS: Tri plana odbrane

 

Povezane vesti :

1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
23 Jun 2019 I u Leskovcu novo osvetljenje
20 Jun 2019 EMS: Tri plana odbrane
20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona
20 Jun 2019 Ovoliko kilovata proguta klima-uređaj
10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa

Web Analytics