ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Male centrale u Srbiji nisu problem   16 Nov 2018 - rtv
Srbija je na dobrom putu kada su obnovljivi izvori energije (OIE) u pitanju. Do kraja ove godine očekuje se da na mrežu bude priključeno oko 200 megavata novih elektrana na obnovljive izvore energije. Od toga, najviše čiste energije će doći iz vetroparkova, pišu Večernje novosti. Trenutno je na mrežu priključeno oko 60 megavata malih hidroelektrana sa statusom povlašćenog proizvođača i oko 15 megavata biogasnih postrojenja, kaže Miloš Banjac, pomoćnik ministra rudarstva i energetike, zadužen za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Do kraja sledeće godine, očekuje se da će na mrežu biti priključeno još oko 200 megavata novih elektrana na "zelenu energiju", a 2020. godine ukupno ćemo imati snagu od oko 600 megavata električne energije iz novih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

"Kada je u pitanju proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora energije, bićemo vrlo blizu cilju za 2020. godinu, na koji smo se obavezali prema Energetskoj zajednici", navodi Banjac.

Najviše čiste električne energije, dodaje on, dobićemo iz energije vetra.

"Kod toplotne energije računamo na veoma važan projekat koji radimo sa nemačkom KFW razvojnom bankom. U okviru tog projekta, vrednog 27 miliona evra, u 10 jedinica lokane samouprave kotlovi na mazut ili ugalj biće zamenjeni kotlovima na biomasu. To je projekat koji ćemo raditi naredne tri godine", naglašava Banjac.

Novosti navode da proizvodnju "zelene energije", međutim, ove godine prate mnogi problemi i protesti oko izgradnje malih hidroelektrana (MHE) na Staroj planini. Žitelji tamošnjih sela oštro negoduju protiv investitora MHE jer ističu da će one uništiti prirodu.

"Izgradnja malih hidroelektrana uređena je Zakonom o vodama, Zakonom o zaštiti životne sredine, Zakonom o zaštiti prirode, Zakonom o proceni uticaja na životnu sredinu, Zakonom o nacionalnim parkovima, Zakonom o planiranju i izgradnji koji određuje opšta pravila, ne samo za izgradnju objekata, nego i planska dokumenta iz oblasti prostornog planiranja i Zakonom o energetici. Ako se grade u skladu sa zakonom, male hidroelektrane nisu štetne po prirodnu sredinu, već naprotiv doprinose njenom očuvanju", kaže Banjac.

Napominje da je čitava Evropa "preplavljena" malim hidroelektranama.

"Najrazvijenije evropske zemlje, na koje se ugleda Republika Srbija, nisu se odrekle svog hidro potencijala. Austrija, koja je slična po veličini u poređenju sa Republikom Srbijom, izgradila je 14.116 MW hidroelektrana. Švajcarska, čija površina je manja od Republike Srbije, samo u 2017. godini izgradila je 265 MW malih hidroelektrana od ukupno izgrađenih 16.657 MW hidroelektrana. Podaci za druge evropske zemlje su još impresivniji: Norveška ima 31.837 MW, Turska 26.681 MW, Francuska 25.517 MW, Italija 21.884 MW, itd. Očigledno je da su evropske zemlje maksimalno iskoristile svoje potencijale za izgradnju malih hidroelektrana", precizira Banjac.

Podseća da su i mnoga prelepa jezera, za koje sada optužuju EPS da ih svojim radom narušava, nastala upravo kao posledica izgradnje hidroelektrana i dodaje da su tako nastali i Uvac i Vlasinska jezera i Perućac, jezero pored Malog Zvornika i mnoga druga.

Banjac naglašava da Ministarstvo rudarstva i energetike izdaje samo energetske dozvole za izgradnju MHE i dozvola je samo jedna u nizu dozvola koje su potrebne investitorima za dobijanje građevinske dozvole za izgradnju mini hidroelektrana.

Za dobijanje energetske dozvole investitori najpre treba da pribave lokacijske uslove ili informaciju o lokaciji, mišljenje operatora sistema za priključenje, vodne uslove, kao i da izrade idejni projekat sa Studijom opravdanosti ili generalni projekat sa prethodnom Studijom opravdanosti.

Tehničku dokumentaciju moraju da overe licencirani projektanti. U procedurama za izgradnju MHE uključene su jedinice lokane samouprave, Ministarstvo za građevinarstvo i saobraćaj, Srbijavode, Zavod za zaštitu prirode, Ministarstvo za zaštitu životne sredine i druge institucije.

"Postoji nekoliko nivoa zaštite gde se ne sme graditi ili postoje ograničenja za izgradnju kada je potrebno pribaviti posebne dozvole i ispuniti dodatne uslove", ističe Banjac.

U Nacionalnim parkovima i u zoni zaštite je, objašnjava on, zabranjena izgradnja hidroelektrana. Zatim, u drugoj zoni zaštite, mogući su radovi pod posebnim uslovima, a takođe i u trećoj zoni zaštite.

Dodaje da Ministarstvo rudarstva i energetike ne određuje uslove pod kojima se neka elektrana može graditi u drugoj i trećoj zoni zaštite ili ne. Primena ovih propisa u nadležnosti je Ministarstva zaštite životne sredine.

"Zelena električna energija" svuda u Evropi je i dalje skuplja od električne energije proizvedene iz konvencionalnih izvora. Zbog toga, da bi ti projekti bili isplativi, proizvođači "zelene električne energije" dobijaju povlašćene cene za tako proizvedenu energiju. Sistem podsticanja OIE u Evropi, tačnije Nemačkoj, uveden je još davne 1992. godine.

"Kako su sve subvencije vremenski limitirane, ovi prvi ugovori su nakon deset, petnaest godina prestali da važe, investiciona ulaganja su se isplatila, a elektrane na OIE su i dalje nastavile da proizvode električnu energiju. Tako je na tržištu počela da se pojavljuje i jeftina električna energija proizvedena iz OIE", kaže Banjac.

Elektrane na OIE pod tim okolnostima, počele su da konkurišu proizvodnji električne energije na fosilna goriva, jer su operativni troškovi kod elektrana koje koriste OIE znatno manji - vetar i sunce su besplatni, zaključuje se u tekstu Večernjih novosti.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jul 2020 Vremeplov - Na današnji dan 1856 godine: Rođen Nikola Tesla
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama

 

Povezane vesti :

7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
23 Jun 2020 TE na Zapadnom Balkanu zagađuju vazduh šest puta više nego što je dozvoljeno
23 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 okupilio 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika
18 Jun 2020 Podrška iz PKS promenama regulative u oblasti OIE
16 Jun 2020 Počela gradnja dalekovoda od Kragujevca do Kraljeva
16 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 od 21. do 24. juna na Zlatiboru
13 Jun 2020 Dotrajali solarni paneli mogu biti opasan otpad
5 Jun 2020 Novi energetski projekti Srbije i Mađarske
31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
12 Maj 2020 Oporavak u drugom polugodištu
28 Apr 2020 IMPLEMENTACIJA I PUŠTANjE U RAD NOVOG SCADA/EMS
15 Apr 2020 Pod velom korone otcepljuju nam struju

Web Analytics