ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS još bez konkurencije   11 Maj 2018 - seebiz
Iako je već duže od tri godine tržište struje u Srbiji potpuno liberalizovano, električnu energiju domaćinstvima još prodaje samo Elektroprivreda Srbije. Formalnu mogućnost da EPS-u, kada je reč o snabdevanju strujom stanovništva, konkurišu i privatni trgovci koji posluju u Srbiji, nije iskoristio nijedan od njih zbog toga što, kako tvrdi struka, aktuelna cena struje nije ekonomski opravdana, što znači da bi ti ponuđači radili na sopstvenu štetu.

Naime, država i dalje, s obzirom na tešku ekonomsku situaciju u zemlji, socijalnu politiku vodi preko cene struje, te je ona znatno niža nego što je to slučaj u drugim zemljama regiona i Evrope. Cene struje u Srbiji su u suštini prilagođene primanjima građana, ali su, sa druge strane, još daleko od ekonomske logike kojom se rukovode privatni trgovci nezainteresovani da struju prodaju budzašto.

Slobodan Ružić, direktor konsultantske firme Energy saving group i bivši zamenik ministra energetike Srbije, za Danas kaže da maloprodajna cena struje za domaćinstva nije realna i da je to jedini razlog zbog koga privatni trgovci ne konkurišu EPS-u u prodaji struje stanovništvu.

Ružić navodi da cena od 6,4 evrocenti po kilovat satu nije realna ni za EPS, te da ne podmiruje proizvodne troškove tog preduzeća.

- Međutim, EPS ima mogućnost da po znatno višim i ekonomski opravdanim cenama prodaje struju velikim kupcima u Srbiji i regionu, pa na taj način nadoknađuje gubitke nastale u trgovini strujom za domaćinstva - objašnjava Ružić.

Prema njegovim rečima, trgovci će se zainteresovati da prodaju struju domaćinstvima tek kada maloprodajna cena dostigne realnu vrednost.

- Ne znam šta kažu najnovije stručne procene o kom iznosu je reč. U vreme dok sam se bavio tim temama postojala je računica da bi na tržištu za domaćinstva mogla da zavlada konkurencija, to jest da se u njega pored EPS-a uključe i drugi trgovci, kada njen nivo bude sedam evrocenti po kilovat-satu plus iznos predviđen za PDV i druge državne dažbine. Kada se to ostvari, a tu sve zavisi od procene nadležnih u državi po čijom kontrolom je EPS, trgovci će se uključiti i moći će da konkurišu EPS-u tako što će nuditi niže cene od njegovih. Naravno, iako će te cene biti niže od onih koje daje EPS, biće daleko veće nego što je to slučaj sada, odnosno struja će biti znatno skuplja nego što je u ovom trenutku. Sada cena za domaćinstva nije ekonomska - kaže Ružić.

Sa njegovim mišljenjem saglasan je i ekspert za energetiku Vojislav Vuletić.

- S obzirom na niska primanja u zemlji, cena struje u Srbiji za domaćinstva još nije na ekonomskom nivou. To je razlog zašto stanovništvu struju i pored potpune liberalizacije prodaje samo EPS, a ne i privatni trgovci. To će ostati tako sve dok ta cena ne dostigne tržišni nivo. Za sada je ona povoljna za individualne potrošače, odnosno domaćinstva koja snabdeva EPS - naglašava Vuletić.

Trenutna cena struje za domaćinstva u Srbiji je 6,4 evrocenta po kilovat-satu. Poređenja radi, struja je u našoj zemlji jeftinija 19% nego u Makedoniji, 20% nego u Albaniji, 21% nego u BiH, 31% nego u Crnoj Gori i 50% nego u Hrvatskoj. Prema podacima Eurostata, cena struje u Danskoj iznosi 30 evrocenti po kilovat-satu, u Francuskoj 17, u Sloveniji 16, u Poljskoj 13,5, a u Hrvatskoj 13 evrocenti po kilovat-satu.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
27 Jul 2017 Srbija troši pet puta više od evropskog proseka
5 Jun 2017 33. savetovanje CIGRE Srbija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
5 Dec 2016 PROCES LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA
2 Dec 2016 U energetici će preživeti samo najefikasniji
18 Feb 2016 Dan-unapred tržište
1 Nov 2015 Većim potrošačima skuplja struja
2 Sep 2015 Berza el. energije u Srbiji do kraja novembra
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
2 Avg 2015 Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%
24 Jul 2015 Šta berza struje donosi građanima i privredi

Web Analytics