ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji   23 Apr 2018 - 021
Aktuelne podsticajne mere za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije dobar su okvir za brzi razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji. To je ocenjeno na panel konferenciji "Razvoj i uticaj mera na održivi rast biogas sektora u Srbiji". Zaključeno je takođe da je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije posvećeno ispunjavanju ciljeva prema energetskoj zajednici. Stručni skup koji su organizovali Biogas udruženje Srbije, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i program Nemačko-srpske razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, okupio je predstavnike biogas udruženja iz Srbije i Nemačke, ali i druge renomirane stručnjake iz ove oblasti. Cilj skupa bila je razmena iskustava, produbljivanje saradnje kao i procena mogućnosti za unapređenje koncepta korišćenja toplotne energije iz biogas postrojenja i sistema za prečišćavanje biogasa i njegovog korišćenja u Srbiji.

Posebna pažnja posvećena je razmeni iskustava o načinima i merama za subvencionisanje razvoja biogas postrojenja manjeg kapaciteta. "Biogas udruženje Srbije od samog osnivanja zalaže se za poboljšanje poslovne klime za investitore, koji žele da ulažu u biogasne elektrane. Sama otkupna cena električne energije, takozvana feed-in tarifa, je izuzetno bitna, ali ne i jedini podsticajni faktor, koji utiče na razvoj biogasnog sektora", navedeno je u saopštenju.

Uredba iz 2016. godine, kojom je podsticajna tarifa uvećana na 17,22 evrocenta po kWh za biogasno postrojenje snage 1 MW, jeste finansijski atraktivna za investitore, što se i vidi po broju novih projekata koji su započeti u periodu od donošenja nove uredbe do danas, navodi se u saopštenju.

"Međutim, mi kao Udruženje nastavljamo intenzivnu saradnju sa resornim ministarstvom i nadležnim institucijama, kako bismo radili na daljem razvoju sektora i privlačenju dodatnih investicija u sektor biogasa", kaže Danko Vuković, predsednik Upravnog odbora Biogas udruženje Srbije.

"U sektoru biogasa u Srbiji već je urađeno mnogo toga. Podsticajne mere iz 2016. godine su znatno unapredile tu oblast. Nacionalnim akcionim planom za obnovljive izvore energije predviđeno je da se do 2020. godine izgradi 30 MW biogasnih postrojenja. Do sada je izgrađeno 12 postrojenja snage oko 13,5 MW, koja su dobila status povlašćenog proizvođača. Sedam postrojenja snage 5,7 MW trenutno ima privremeni status povlašćenog proizvođača. U zbiru to je negde oko 20 MW, na osnovu čega možemo konstatovati da izgradnja u ovom sektoru dosta dobro napreduje", rekao je na skupu Rastislav Kragić, predstavnik Ministarstva rudarstva i energetike.

On je dodao da je mišljenje Ministarstva da je najvažnije da se sistemom podsticaja i promocije obnovljivih izvora energije gradi pozitivna klima za razvoj ove energetske oblasti i zato nam je namera da, što je moguće duže, zadržimo sistem feed -in tarifa, koje su se pokazale kao stabilni podsticaj za razvoj biogas sektora u Srbiji.

Uredba o podsticajnim merama ističe krajem 2018. godine i nakon toga bi trebalo da bude doneta nova. Postoji incijativa da Srbija postupi u skladu sa preporukama Energetske zajednice da se novi sistem podsticaja ne zasniva na feed-in tarifama, već da se približimo tržišnim principima, da proizvođači deluju konkurentno na tržištu, a da se feed-in premijama dodatno podstiču.

"Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora energije Srbija se približava ekološkim standardima Evropske unije i kroz decentralizovanu proizvodnju energije ostvaruje pozitivan uticaj na ekonomski razvoj na lokalnom nivou", objasnila je Milica Vukadinović iz programa Nemačko-srpske razvojne saradnje "Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji", koji sporovodi GIZ.

"Takođe, ukoliko se odluče na proizvodnju biogasa, gazdinstva postaju energetski nezavisna i mogu da upravljaju životinjskim otpadom na ekološki prihvatljiv način, kao i da stabilizuju prihod sa svojih farmi. Domaći farmeri pokazuju veliko interesovanje za nove tehnologije, koje kao organizacija promovišemo, i nadamo se da ćemo u godinama pred nama nastaviti da sa srpskim farmerima razgovaramo o mogućnostima koje im donosi održiva proizvodnja biogasa", zaključila je ona.
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Jan 2022 Srbija mora u energetsku tranziciju
19 Jan 2022 Skuplja struja na KIM za one koji premaše 600 kilovata mesečno
19 Jan 2022 DOMAĆA PAMETNA BROJILA – Sigurnost razvoja srpske energetike
18 Jan 2022 Borba sa vetrenjačama - Retrospektiva 2021
18 Jan 2022 Dodatni uvoz struje, država će obezbediti dovoljno energenata
17 Jan 2022 Hidrocentrale na Nišavi stare 100 godina
17 Jan 2022 Kod Zaječara u planu gradnja solarne elektrane snage 50 MW

 

Povezane vesti :

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
27 Okt 2021 Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
23 Avg 2021 Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima
18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa

Web Analytics