ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra   7 Apr 2018 - rtv
Elektroprivreda Srbije je jedna od retkih kompanija u regionu koja je zimus izvozila električnu energiju i na tome zaradila 16 miliona evra. Kako su u toj kompaniji rekli za Tanjug, EPS je u 2017. realizovao najveće investicije u prethodnih 10 godina, u vrednosti od 40 milijardi dinara, a ove godine će nastaviti velika ulaganja u modernizaciju i unapređenje proizvodnje uglja i energije, razvoj distributivne mreže i zaštitu životne sredine.

"Cilj velikog investicionog ciklusa je da se EPS značajno ojača i unapredi, da bi se u potpunosti obezbedila energetska nezavisnost Srbije", ističu u tom preduzeću.

EPS poručuje da će pružiti šansu domaćim kompanijama da se uključe u velike poslove.

Najnoviji rezultati poslovanja, koji su dostavljeni Tanjugu, pokazuju da je EPS u prva tri meseca ove godine proizveo 10,3 milijarde kilovat-sati električne energije, što je za 3,5 odsto boje od planiranog.

Kako kažu, termoelektrane se podmiruju ugljem na kolubarskim i kostolačkim kopovima i proizvodnja u termo sektoru je stabilna.

Na površinskim kopovima Rudarskog basena "Kolubara" otkopano je u prva tri meseca za devet odsto više uglja nego u istom prošlogodišnjem periodu, a proizvodnja lignita je dostigla 7,5 miliona tona.

Zahvaljujući dobroj hidrologiji i pripremama, hidroelektrane su, takođe, premašile mesečne planove proizvodnje "zelene" energije.

U prvom kvartalu ove godine hidroelektrane EPS-a su za gotovo 50 odsto bile bolje od plana i proizvele oko 3,8 milijardi kilovat-sati električne energije.

Dotoci su bili dobri na Dunavu i Drini i odlične rezultate je zabeležila hidroelektrana "Bajina Bašta" koja je u prvom tromesečju proizvela 679,7 miliona kilovat-sati, što je polovina planirane proizvodnje za ovu godinu.

Takođe, rezultati u distributivnom sistemu govore da je pouzdanost rada bila bolja nego u istom periodu prethodne tri godine.

U EPS - u kažu da su među najvažnijim projektima, koji su u toku, gradnja novog bloka snage 350 megavata u Kostolcu B, zatim uvođenje sistem za odsumporavanje dimnih gasova u Termoelektrani "Nikola Tesla" A u Obrenovcu i revitalizacija agregata u hidroelektranama.

U TENT-u A u Obrenovcu u toku je kapitalni remont četvrtog bloka, što je jedan od najznačajnijih investicionih poslova u ovoj godini, vredan oko 53,5 miliona evra.

Revitalizacija bloka A4 trajaće oko pet mesec i u tom poslu učestvuje više od 40 renomiranih domaćih i stranih firmi iz oblasti energetike, mašinske i elektrogradnje.

Nakon završetka revitalizacije, najveće energetsko postrojenje u Srbiji dobiće blok čija će snaga biti povećana sa 308,5 na 332 megavata, a radni vek biće produžen uz smanjenje emisije azotnih oksida.

Predstoje projekti, kao što su planirana revitalizacija dva najstarija bloka u TENT A, gradnja novih kapaciteta, unapređenje rudarske mehanizacije i drugi.

Grčić: Profit EPS-a lane bio 6 milijardi dinara

"Elektroprivreda Srbije" (EPS) je stabilna i jaka kompanija koja je prošlu godinu završila sa profitom od oko šest milijardi dinara, dok su ukupni prihodi bili 222 milijarde dinara, što su značajno bolji rezultati od plana, rekao je u intervjuu za "Blic" vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić.
"Na računu imamo 470 miliona evra, što osigurava stabilno poslovanje i nastavak investicija. Poslovni rashodi bili su za oko devet odsto manji od plana, pa su uštede u 2017. godini bile 175 miliona evra. Štedelo se svuda, pa i na zaradama za koje je izdvojeno 3,2 milijarde manje od plana. U budžet smo uplatili 98,5 milijardi dinara, što je oko devet odsto ukupnih sredstava koji se slivaju u državnu kasu. Sve je to rezultat reformskih mera usaglašenih sa Vladom i međunarodnim finansijskim institucijama", rekao je Grčić.

Upitan da li je zbog tih mera moguć i veliki investicioni ciklus najavljen za 2018. godinu, on je odgovorio potvrdno i dodao da je plan da se u toku ove godine uloži oko 120 milijardi dinara, što će pre svega morati da se definiše trogodišnjim planom poslovanja.

"Prethodna godina bila je jedna od investiciono najaktivnijih u istoriji EPS-a, sa oko 340 miliona evra investicija, što je naviše u poslednjih 10 godina. U rudarstvo je uloženo 16 milijardi dinara, dok kapitalni remont bloka A4 u termoelektrani "Nikola Tesla A" košta oko 53,5 miliona evra i biće završen ove godine", rekao je Grčić.

Govoreći o Strategiji razvoja energetike do 2025. godine, Grčić naglašava da je deo strategije gašenje starih termoblokova, a da su u toku usaglašavanja kako bi najveći deo starih kapaciteta bio modernizovan i usklađen sa normativima Evropske unije.

"Odblokirali smo i projekat od pre tri decenije, a to je izgradnja elektrane "Kolubara B" u Kaleniću. To je veoma važno, jer elektrana u Velikim Crljenima pre ili kasnije mora da se ugasi", priča Grčić.

Kako kaže, u godišnjem poslovanju EPS-a nije predviđeno povećanje cene struje.

"Eventualne zahteve Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) procenjuju nadležni organi i Agencija za energetiku, razmotrivši analizu poslovanja EPS-a", objašnjava Grčić.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
18 Mar 2020 Kontur odustaje od gradnje elektrane na Kosovu
18 Mar 2020 Hoće li otkup struje iz MHE i dalje biti povlašćen
17 Mar 2020 EMS: Primenili smo mere neophodne za nesmetan rad

 

Povezane vesti :

30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
17 Mar 2020 EPS: Imamo dovoljno energenata
9 Mar 2020 Pola veka od početka rada TENT A
23 Feb 2020 Zelene kilovate plaćaju svi građani
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
12 Jan 2020 75.000 građana sa statusom ugroženog kupca
8 Jan 2020 TE proizvele oko tri odsto više nego u 2018
8 Jan 2020 Naplata struje u 2019. rekordna - 101 odsto
29 Dec 2019 Poskupljenje struje je u interesu trgovaca
27 Dec 2019 Vetar nosi cenu struje za domaćinstva
25 Nov 2019 Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
25 Nov 2019 Struja iz vetra u 2018. plaćena 9,54 miliona evra

Web Analytics