ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Najveći potencijal Srbije - biomasa   22 Mar 2018 - b92
Biomasa ima najveći udeo u potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji, od čak 61 odsto, i može da bude unosan posao za sve koji žele da ostanu na selu. Kako je rečeno na stručnoj konferenciji "Biomasa i biogas u Srbiji", nemačke kompanije su tim povodom posetile Srbiju kako bi pronašle potencijalne strateške partnere u toj oblasti.

Konferenciju "Biomasa i biogas u Srbiji" je organizovala Nemačko-- srpska privredna komora zajedno sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, a odazvalo se više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija i institucija.

Koordinator projekata u Nemačko-srpskoj privrednoj komori Stevan Đurić je rekao novinarima da su već duže fokusirani na projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da će ove godine u fokusu biti bioenergija kao značajan resurs za Srbiju.

Đurić je kazao da u Srbiji trenutno postoji svega 11 megavata izgrađenih postrojenja na biomasu, što je veoma malo. "Nacionalnim akcionim planom Srbije za korišćenje obnovljivih izvora energije do 2020. godine predviđeno je da bude izgrađeno do 100 megavata postrojenja, kao i do 30 megavata biogasnih postrojenja", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada imamo samo 10 biogasnih postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 12 megavata, dok u Nemačkoj ima oko 9.000 biogasnih postrojenja. "Vidimo da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije", naglasio je Đurić.

Cilj je, dodaje, da se povežu uspešne nemačke kompanije sa domaćim preduzećima radi razmene tehnologije i iskustava i zato će u okviru konferencije biti organizovane i B2B sastanci privrednika.

"Nemci su došli da istraže tržište, a mi smo tu da im pomognemo. Nemačke kompanije su zainteresovane za partnerstva u prodaji, eventualno otvaranje predstavništva i slično."

Član UO Udruženja biogas Srbije Dragan Zukić je rekao da bi ulaganje u biogas moglo da bude rešenje za mnoge mlade ljude koji žele da ostanu na selu, pošto je to delatnost na tehnološki visokom niivou.

Napomenuo je da jedno prosečno poljoprivredno domaćinstvo to ne može samo da radi već da je potrebno udruživanje, na primer, zadružno.

Kaže da velika gazdinstva čak mogu i samostalno da se bave time, da je u startu skupa tehnologija, ali da je investicija vrlo isplativa već posle sedam ili osam godina. "Sada je najvažnije da se produži važenje Uredbe o podsticajima za obnovljive izvore odnosno za biogas i elektrane, a koja ističe ove godine."

Zukić je rekao da je potrebno obezbediti povoljne kredite, kao i da su nemačke banke zainteresovane za finansiranje tih investicija. "Oni koji su to uradili u Srbiji nisu se pokajali, nisu se brzo obogatili, ali u periodu od sedam ili osam godina to je počelo da se vraća."

Istakao je da će ta oblast biti sve više u fokusu zbog evropskih integracija naše zemlje, kao i da će poljoprivrednici ubrzo imati i obavezu da na propisan način zbrinu poljoprivredni otpad. Zukić je dodao da bi, sa druge strane, ako ulože u tehnologiju mogli od toga i dobro da zarade.

Prema njegovim rečima, Udruženje za biogas ima trenutno oko 40 članova, među kojima su investitori, banke i osiguravajuće kuće.

Kaže i da su Nemci zainteresovani za plasman svoje tehnologije, koja je dokazana u poslednjih 30 godina.

Zukić je naglasio da je zato potebno nastaviti sa pravnim okvirom za takve investicije u Srbiji pošto je veliki potencijal za korišćenje biogasa u našoj zemlji.

 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
27 Okt 2021 Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
23 Avg 2021 Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima
18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa

Web Analytics