ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Najveći potencijal Srbije - biomasa   22 Mar 2018 - b92
Biomasa ima najveći udeo u potencijalu obnovljivih izvora energije u Srbiji, od čak 61 odsto, i može da bude unosan posao za sve koji žele da ostanu na selu. Kako je rečeno na stručnoj konferenciji "Biomasa i biogas u Srbiji", nemačke kompanije su tim povodom posetile Srbiju kako bi pronašle potencijalne strateške partnere u toj oblasti.

Konferenciju "Biomasa i biogas u Srbiji" je organizovala Nemačko-- srpska privredna komora zajedno sa Saveznim ministarstvom za ekonomiju i energetiku Nemačke, a odazvalo se više od 150 predstavnika srpskih i nemačkih kompanija i institucija.

Koordinator projekata u Nemačko-srpskoj privrednoj komori Stevan Đurić je rekao novinarima da su već duže fokusirani na projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, kao i da će ove godine u fokusu biti bioenergija kao značajan resurs za Srbiju.

Đurić je kazao da u Srbiji trenutno postoji svega 11 megavata izgrađenih postrojenja na biomasu, što je veoma malo. "Nacionalnim akcionim planom Srbije za korišćenje obnovljivih izvora energije do 2020. godine predviđeno je da bude izgrađeno do 100 megavata postrojenja, kao i do 30 megavata biogasnih postrojenja", naveo je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji sada imamo samo 10 biogasnih postrojenja sa ukupnim kapacitetom od 12 megavata, dok u Nemačkoj ima oko 9.000 biogasnih postrojenja. "Vidimo da je pred Srbijom još dug put u oblasti bioenergije", naglasio je Đurić.

Cilj je, dodaje, da se povežu uspešne nemačke kompanije sa domaćim preduzećima radi razmene tehnologije i iskustava i zato će u okviru konferencije biti organizovane i B2B sastanci privrednika.

"Nemci su došli da istraže tržište, a mi smo tu da im pomognemo. Nemačke kompanije su zainteresovane za partnerstva u prodaji, eventualno otvaranje predstavništva i slično."

Član UO Udruženja biogas Srbije Dragan Zukić je rekao da bi ulaganje u biogas moglo da bude rešenje za mnoge mlade ljude koji žele da ostanu na selu, pošto je to delatnost na tehnološki visokom niivou.

Napomenuo je da jedno prosečno poljoprivredno domaćinstvo to ne može samo da radi već da je potrebno udruživanje, na primer, zadružno.

Kaže da velika gazdinstva čak mogu i samostalno da se bave time, da je u startu skupa tehnologija, ali da je investicija vrlo isplativa već posle sedam ili osam godina. "Sada je najvažnije da se produži važenje Uredbe o podsticajima za obnovljive izvore odnosno za biogas i elektrane, a koja ističe ove godine."

Zukić je rekao da je potrebno obezbediti povoljne kredite, kao i da su nemačke banke zainteresovane za finansiranje tih investicija. "Oni koji su to uradili u Srbiji nisu se pokajali, nisu se brzo obogatili, ali u periodu od sedam ili osam godina to je počelo da se vraća."

Istakao je da će ta oblast biti sve više u fokusu zbog evropskih integracija naše zemlje, kao i da će poljoprivrednici ubrzo imati i obavezu da na propisan način zbrinu poljoprivredni otpad. Zukić je dodao da bi, sa druge strane, ako ulože u tehnologiju mogli od toga i dobro da zarade.

Prema njegovim rečima, Udruženje za biogas ima trenutno oko 40 članova, među kojima su investitori, banke i osiguravajuće kuće.

Kaže i da su Nemci zainteresovani za plasman svoje tehnologije, koja je dokazana u poslednjih 30 godina.

Zukić je naglasio da je zato potebno nastaviti sa pravnim okvirom za takve investicije u Srbiji pošto je veliki potencijal za korišćenje biogasa u našoj zemlji.

 

Najnovije vesti Srbija :

12 Nov 2019 Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara
3 Nov 2019 Poskupljuje struja od 1. decembra
3 Nov 2019 U Srbiji najstarija hidrocentrala u Evropi
3 Nov 2019 Solarna elektrana EPS na Tari ispunjava planove
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
19 Okt 2019 Početak rada TETO u Pančevu krajem 2020.

 

Povezane vesti :

23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
14 Jun 2017 Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države
9 Mar 2017 Srbija ispunjava obavezu EU do 2020.
13 Mar 2017 Država planira nastavak podsticaja u sektoru bioga
23 Jan 2017 RETROSPEKTIVA2016-Investicije u oblasti ENERGETIKE
20 Jan 2017 Za naše tržište već ima zainteresovanih investitor
4 Dec 2016 Potrošnja iz obnovljivih izvora dostigla 23%
2 Dec 2016 EPS uložio preko 200 miliona evra u ekološke proje
19 Nov 2016 Besplatno zemljište za uzgoj biljaka za biomasu
16 Sep 2016 Zelena energija je obaveza prema našoj deci
15 Nov 2015 Donacija od 1,6 miliona $ za elektrane na biogas
7 Mar 2015 Srbija bi uskoro trebalo da dobije internet-berzu
4 Jan 2015 CELI GRAD SE GREJE NA BIOMASU

Web Analytics