ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana   9 Mar 2018 - beta
Elektroprivreda Srbije (EPS) ne planira da gradi nuklearne elektrane jer su one, po zakonu iz 1989. zabranjene, pa nisu ni predviđene u strateškim dokumentima za razvoj energetike, rekao je danas izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u EPS-u Dragan Vlaisavljević. On je na konferenciji "Trebaju li Srbiji nuklearke" rekao da EPS može da opstane koristeći domaće resurse, ugalj, vodu i obnovljive izvore za proizvodnju električne energije.

"Potrošnja električne energije bi u narednih 15 godina mogla da se obezbedi gradnjom još jedne ii dve elektrane", rekao je Vlaisavljević.

Dodao je da će se neki tehnološki zastareli blokovi termoelektrana ugasiti, ali će se taj manjak u proizvodnji struje nadomestiti modernizacijom postojećih i izgradnjom novih kapaciteta, kao i da se u Kostolcu već gradi jedan blok.

On je rekao da bi bilo dobro izgraditi elektranu i u Kolubari, a da Naftna industrija Srbije planira gradnju elektrane na gas i EPS gradnju vetroparka naredne godine.

Dodao je da je uz to potrebno povećati stepen iskorišćenosti uglja, a da je "najefikasniji izvor struje, povećanje energetske efikasnosti".

"Najviše energije rasipaju zgrade i zbog toga treba podizati njihovu energetsku efikasnost", rekao je Vlaisavljević i istakao da će zbog korišćenja uglja i emitovanja ugljen-dioksida EPS uložiti 700-800 miliona evra u očuvanje životne sredine i postizanje evropskih standarda.

On je rekao da Srbija još ne učestvuje u trgovini sertifikatima za emisiju ugljen-dioksida, a da bi u slučajaju da ih sada kupuje on bi toni ugljen-dioksida koštao deset evra, što znači da bi EPS dodatno morao da obezbedi 300 miliona evra.

Srbiji bi, kada bi u ovom trenutku odlučila da gradi nuklearnu elektranu, prema njegovim rečima, bilo potrebno 15 godina da realizuje tu investiciju, jer je toliko potrebno i u svetu.

Vlaisavljević je rekao da i evropske zemlje imaju različite stavove o nuklearnim elektranama, pa Francuska planira gašenje po dva scenarija, brzom i sporom, a verovatno i Nemačka odustaje od nuklearne energije, pa će još zadržati elektrane na ugalj, graditi elektranu na gas i povećati korišćenje obnovljivih izvora.

Rukovodilac Centra za energetiku Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Dejan Ivezić rekao je da do 2030. ne postoji realna opasnost da Srbiji nedostaje električne energije jer je potrošnja niža nego što se očekivalo.

"I da ne postoji zabrana za izgradnju nuklearki (moratorijum) u Srbiji ne postoji stručni kadar koji bi mogao da prati tehnologiju proizvodnje struje i prerade otpada iz nuklearnih elektrana, pa akcenat treba staviti na obnovljive izvore", rekao je Ivezić.

On je rekao da je izgradnja nuklearne elektrane skupa i naveo da će izgradnja nuklearne elektrane u Bugarskoj "Belene 2" koštati oko sedam milijardi evra.

Profesor Mašinskog fakulteta Vladimir Stevanović rekao je da na tom fakultetu postoji samo jedan predmet iz nuklearne energetike, nuklearni reaktor, a da u svetu raste interesovanje za njihovu gradnju.

"Najviše nuklearnih elektrana ima u SAD, njih 100 proizvodi 20 odsto od ukupne električne energije u toj zemlji, u Francuskoj 58 proizvodi 76 odsto struje, a Kina ima 35 i najavila je gradnju još 28 nuklearnih elektrana", rekao je Stevanović i dodao da nuklearke, kada se posmatra ceo proizvodni proces, emituju daleko manje ugljen-dioksida od elektrana na fosilna goriva.

Predsednik Javnog preduzeća Nuklearni objekti Srbije Ilija Plećaš rekao je da Srbija sada nema novac za izgradnju nuklearnih elektrana, ali da je neophodno da i dalje školuje kadrove koji mogu da prate tehnologije jer je "u okruženju 18 takvih elektrana i posledice bilo kakvog poremećaja mogu se i u Srbiji osetiti za dva sata".

On je istakao da će "zemlje koje ne razmišljaju o nuklearnim elektranama za 200 godina doživeti krah".
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2021 Razumemo privredu ali moramo se ponašati tržišno
15 Okt 2021 Kupuju li građani Srbije električne automobile?
14 Okt 2021 Uskoro odluka o ceni struje za privredu
14 Okt 2021 Nismo hteli da gasimo „Kolubaru” i „Kostolac”
11 Okt 2021 Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost
11 Okt 2021 EPS-ova struja za privredu između 80 i 85 evra za megavat-čas
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač

 

Povezane vesti :

27 Sep 2021 O sudbini termoelektrana se pita i cena struje
8 Jul 2021 Solarna energija: Struja na Sunce
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
29 Maj 2021 Srpska elektroenergetika u nametnutoj tranziciji
28 Apr 2021 Šta Srbiju sprečava da izgradi nuklearku?
10 Mar 2021 Nuklearna budućnost
2 Nov 2020 Srbija da razmotri uvođenje nuklearne energije u "energetski miks"
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
7 Jul 2020 Koliko košta struja u Srbiji a koliko u drugim zemljama?
5 Jun 2020 Novi energetski projekti Srbije i Mađarske
12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne
23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju

Web Analytics