ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
2018 biće bolja od prethodne   5 Jan 2018 - blic
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izrazio je danas uverenje da će 2018, kada je reč o proizvodnji električne energije, biti bolja od prethodne, te da su namere da se za nekoliko procenata uveća proizvodnja električne energije i time da doprinos rastu BDP-a, ali i rastu čitave ekonomije. Antić je, nakon obilaska Železničkog transporta ogranak TENT-a i Rudarskog basena Kolubara, kazao da je ponosan na rezultate koje je EPS ostvario u 2017, koja je bila izuzetno teška za to preduzeće, uzimajući u obzir sve muke kroz koje su prošli početkom godine.

- Hidrologija u 2017. bila je izuetno loša, ali smo s ogromnom energijom i posvećenošću posebno u termo-sektoru to uspeli da nadoknadimo i obezbedimo svu neophodnu količinu za srpsku privredu i građane. U Kolubari i na kopu Drmno u Kostolcu je u 2017. proizvedeno nešto više od 39 miliona tona uglja, što je za 4 odsto više nego 2016. To je drugi najbolji rezultat u istoriji EPSa - istakao je on.

Uspešna godina

Antić je ukazao da je to omogćilo da ukupan energetski sistem bude stabilan, učinilo da možemo da konstatujemo da smo ovu godinu uspešno završili.

Zahvalio se, s tim u vezi, predstavnicima sindikata koji su, kako je rekao, u kompleksnim uslovima davali podršku da se ostvare odlični rezultati, te su u trouglu vlade, menadžmenta EPS i uz podršku sindikata realizovani svi ciljevi.

- U 2018. ulazimo sa daleko boljim performansama nego prošle godine. Deponije uglja na svim termoelektranama su nam jako dobre. Imamo 1,6 miliona tona uglja na deponijama na svim elektranama. Na TENT-u oko milion tona. Na akumulacijama imamo oko 550 GWh kao rezervu i spremnost da regujemo u svakoj situaciji. Imamo dobru hidrologiju i proizvodnja u hidrosektoru je jako dobra u đerdapskim i drinsko-limskim elektranama, kao i svim ostalim širom Srbije - objasnio je on.

U planu ozbiljne invsticije

Prema njegovim rečima, to omogućava da sa puno optimizma EPS i Ministarstvo gledaju na planove za 2018. godinu, planiraju sve remonte u termosektoru i na ugljenim kopovima i potpuno stabiluzuju sve resurse u okviru EPS.

Istakao je da se planiraju ozbiljne investicije, da se nastave one koje su u toku.

S tim u vezi je podsetio na kop Radljevo, koji je, kako je kazao veoma značajan.

- Ova godina donosi prve kapitalne investicije za otvaranje tog kopa. Samo na kupovinu opreme planiramo da uložimo oko 100 miliona evra. Taj kop treba da omogući ukupnu durogočnu stabilnost proizvodnje uglja u Kolubari - kazao je on.

Paralelno s tim, kako je dodao, nastavljaju se procesi koji treba da omoguće da blokovi nastave da rade. Najviši standardi u oblasti zaštite životne sredine su jedan od prioriteta i vlade i EPS, dodaje ministar.

Rehabilitacija blokova, nova postrojenja, Kolubara 2

Ukazao je da su planirani unapređenje železničkog transporta u okviru TENT-a, ali i krupne kapitalne stvari od značaja za celu Srbiju, ukazujući na potpunu rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i izgradnju novih postrojenja.

- Direktor EPS-a i ja imamo plan. To je pre svega izgradnja nove termoelektrane Kolubara B i ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije koja treba da dokaže opravdanost projekta. Razvijamo projekte koji su budućnost Srbije i EPS, a to je više projekata iz obnovljivih energija. Potpistali smo sve ugovore vezane za finansiranje prvog vetroparka koji će EPS raditi, a je reč je o Kostolcu i 66 MWh iz energije vetra“ - ukazao je on.

Potpuno pune deponije uglja

Vršilac dužnosti generalnog dirketora EPS-a Milorad Grčić istakao je da je EPS u 2017. u potpunosti "stao na noge“", da je proizvodnja u rudnicima, hidro sektoru i elektranama je u potpunosti stabilizovana i unapređena.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je danas obimnija nego pre godinu dana.

- Danas imamo potpuno pune deponije uglja. Svi reverzibilni kapaciteti u hidrosektoru su puni - kazao je on.

Istakao je da u Rudarskom basenu Kolubara imamo maksimum otkrivenog uglja.

- Imamo danas 10,5 miliona tona otkrivenog uglja u Rudarskom basenu Kolubara, što nikada nije bilo od kada on postoji - objasnio je Grčić.

EPS godinu završio pozitivno

EPS je 2017, kako je naveo, drugi put zaredom, završio pozitivno.

- To je trend koji ćemo zasigurno nastaviti. Napravili smo velike uštede, smanjenje gubitaka, uspeli da povećamo naplatu za preko 6 procenata“ - objasnio je on.

Izvršni direktor proizvodnje energije u EPS-u Savo Bezmarević izrazio je uverenje da će i ova zimska sezona proteći bez ikakvih problema.

- Nas u narednom periodu očekuju najhladniji meseci januar i februar. Potpuno smo spremni za njih. Imamo dovoljno vode u akumulacijama, dovoljne količine uglja na deponijama - istakao je Bezmaervić.

Ulaganja u sistem železničkog transporta

Direktor Železničkog transporta ogranak TENT Nikola Tomić preneo je da su resorni ministar i generalni direktor EPS najavili ozbiljnija ulaganja u cilju unapređenja sistema železničkog transporta.

Tim ulaganjima, kako je naglasio, bila bi povećana propusna moć pruge i na taj način omogućeno da se iz Rudarskog basena Kolubara isporuče veće količine uglja i obezbedi pouzdanije snabdevanje TENT-a.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
26 Feb 2019 EPS formirao savetovališta
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Srbija i RS grade dve HE na Drini
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu

Web Analytics