ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
2018 biće bolja od prethodne   5 Jan 2018 - blic
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić izrazio je danas uverenje da će 2018, kada je reč o proizvodnji električne energije, biti bolja od prethodne, te da su namere da se za nekoliko procenata uveća proizvodnja električne energije i time da doprinos rastu BDP-a, ali i rastu čitave ekonomije. Antić je, nakon obilaska Železničkog transporta ogranak TENT-a i Rudarskog basena Kolubara, kazao da je ponosan na rezultate koje je EPS ostvario u 2017, koja je bila izuzetno teška za to preduzeće, uzimajući u obzir sve muke kroz koje su prošli početkom godine.

- Hidrologija u 2017. bila je izuetno loša, ali smo s ogromnom energijom i posvećenošću posebno u termo-sektoru to uspeli da nadoknadimo i obezbedimo svu neophodnu količinu za srpsku privredu i građane. U Kolubari i na kopu Drmno u Kostolcu je u 2017. proizvedeno nešto više od 39 miliona tona uglja, što je za 4 odsto više nego 2016. To je drugi najbolji rezultat u istoriji EPSa - istakao je on.

Uspešna godina

Antić je ukazao da je to omogćilo da ukupan energetski sistem bude stabilan, učinilo da možemo da konstatujemo da smo ovu godinu uspešno završili.

Zahvalio se, s tim u vezi, predstavnicima sindikata koji su, kako je rekao, u kompleksnim uslovima davali podršku da se ostvare odlični rezultati, te su u trouglu vlade, menadžmenta EPS i uz podršku sindikata realizovani svi ciljevi.

- U 2018. ulazimo sa daleko boljim performansama nego prošle godine. Deponije uglja na svim termoelektranama su nam jako dobre. Imamo 1,6 miliona tona uglja na deponijama na svim elektranama. Na TENT-u oko milion tona. Na akumulacijama imamo oko 550 GWh kao rezervu i spremnost da regujemo u svakoj situaciji. Imamo dobru hidrologiju i proizvodnja u hidrosektoru je jako dobra u đerdapskim i drinsko-limskim elektranama, kao i svim ostalim širom Srbije - objasnio je on.

U planu ozbiljne invsticije

Prema njegovim rečima, to omogućava da sa puno optimizma EPS i Ministarstvo gledaju na planove za 2018. godinu, planiraju sve remonte u termosektoru i na ugljenim kopovima i potpuno stabiluzuju sve resurse u okviru EPS.

Istakao je da se planiraju ozbiljne investicije, da se nastave one koje su u toku.

S tim u vezi je podsetio na kop Radljevo, koji je, kako je kazao veoma značajan.

- Ova godina donosi prve kapitalne investicije za otvaranje tog kopa. Samo na kupovinu opreme planiramo da uložimo oko 100 miliona evra. Taj kop treba da omogući ukupnu durogočnu stabilnost proizvodnje uglja u Kolubari - kazao je on.

Paralelno s tim, kako je dodao, nastavljaju se procesi koji treba da omoguće da blokovi nastave da rade. Najviši standardi u oblasti zaštite životne sredine su jedan od prioriteta i vlade i EPS, dodaje ministar.

Rehabilitacija blokova, nova postrojenja, Kolubara 2

Ukazao je da su planirani unapređenje železničkog transporta u okviru TENT-a, ali i krupne kapitalne stvari od značaja za celu Srbiju, ukazujući na potpunu rehabilitaciju blokova A1 i A2 u TENT-u i izgradnju novih postrojenja.

- Direktor EPS-a i ja imamo plan. To je pre svega izgradnja nove termoelektrane Kolubara B i ubrzano radimo na pripremi kompletne dokumentacije koja treba da dokaže opravdanost projekta. Razvijamo projekte koji su budućnost Srbije i EPS, a to je više projekata iz obnovljivih energija. Potpistali smo sve ugovore vezane za finansiranje prvog vetroparka koji će EPS raditi, a je reč je o Kostolcu i 66 MWh iz energije vetra“ - ukazao je on.

Potpuno pune deponije uglja

Vršilac dužnosti generalnog dirketora EPS-a Milorad Grčić istakao je da je EPS u 2017. u potpunosti "stao na noge“", da je proizvodnja u rudnicima, hidro sektoru i elektranama je u potpunosti stabilizovana i unapređena.

Prema njegovim rečima, proizvodnja je danas obimnija nego pre godinu dana.

- Danas imamo potpuno pune deponije uglja. Svi reverzibilni kapaciteti u hidrosektoru su puni - kazao je on.

Istakao je da u Rudarskom basenu Kolubara imamo maksimum otkrivenog uglja.

- Imamo danas 10,5 miliona tona otkrivenog uglja u Rudarskom basenu Kolubara, što nikada nije bilo od kada on postoji - objasnio je Grčić.

EPS godinu završio pozitivno

EPS je 2017, kako je naveo, drugi put zaredom, završio pozitivno.

- To je trend koji ćemo zasigurno nastaviti. Napravili smo velike uštede, smanjenje gubitaka, uspeli da povećamo naplatu za preko 6 procenata“ - objasnio je on.

Izvršni direktor proizvodnje energije u EPS-u Savo Bezmarević izrazio je uverenje da će i ova zimska sezona proteći bez ikakvih problema.

- Nas u narednom periodu očekuju najhladniji meseci januar i februar. Potpuno smo spremni za njih. Imamo dovoljno vode u akumulacijama, dovoljne količine uglja na deponijama - istakao je Bezmaervić.

Ulaganja u sistem železničkog transporta

Direktor Železničkog transporta ogranak TENT Nikola Tomić preneo je da su resorni ministar i generalni direktor EPS najavili ozbiljnija ulaganja u cilju unapređenja sistema železničkog transporta.

Tim ulaganjima, kako je naglasio, bila bi povećana propusna moć pruge i na taj način omogućeno da se iz Rudarskog basena Kolubara isporuče veće količine uglja i obezbedi pouzdanije snabdevanje TENT-a.
 

Najnovije vesti Srbija :

7 Dec 2018 NIS 2020. godine pušta u rad elektranu i vetropark
7 Dec 2018 Priključenje na elektromrežu u roku od 15 dana
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
3 Dec 2018 Tranzicija energetskog sistema biće bolna
26 Nov 2018 Gasne elektrane zamena za TE
19 Nov 2018 Evropa iskoristila 80 odsto snage reka

 

Povezane vesti :

7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju
31 Avg 2018 TENT: Siguran napon iz novog bloka
31 Avg 2018 Srbija i Srpska grade 2 HE od 200 mil. EUR
25 Avg 2018 Antić sa predsednikom kompanije CMEC
22 Avg 2018 Srbija i RS gradiće dve nove HE na Drini
22 Avg 2018 EPS zapošljava 163 stručnjaka
20 Avg 2018 Državne firme duguju EPS-u oko 200 miliona evra
20 Avg 2018 ŠEST MESECI 3.500 SLUČAJEVA KRAĐE STRUJE
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane

Web Analytics