ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova   29 Nov 2017 - blic
Vlada Srbije je uredbom definisala strategiju razvoja energetike do 2025. godine kojom je planirano gašenje osam termoblokova koji ne ispunjavaju ekološke uslove iz Direktive o velikim ložištima, saznaje „Blic”. Ovim nacionalnim planom skrojena je energetska slika po kojoj će Srbija u narednih osam godina najverovatnije ostati bez struje koja se proizvodi iz uglja u termoelektranama Kostolac u blokovima A1 i A2, “Nikola Tesla” (TENT) A1 i A2, kao i ona iz Kolubare u četiri bloka. Ovo nisu definitivna rešenja jer su u toku preispitivanja isplativosti modernizacije bloka A u Kostolcu i jednog od blokova u TENTU, koje bi po procenama trebalo ukupno da koštaju oko 417 miliona evra. Pošto je reč o puno novca, EPS bi posebnim planom trebalo da definiše ima li mogućnosti za ova ulaganja. Samo gašenje preostalih šest Srbiju bi koštalo oko 26 miliona evra. Struju iz ugašenih termoblokova po strategiji Vlade bi nadomestila izgradnja osam vetroelektrana, jedna parno-gasna termoelektrana u Pančevu i završetak bloka B3 u TE Kostolac B, ali i revitalizacijom agregata u gotovo svim hidroelektranama.

Izvor „Blica” iz Nemanjine 11 kaže da se zbog osetljivosti tematike na izradi ovog dokumenta dugo radilo i da ga je Vlada tek nakon javne rasprave usvojila.

- Gašenje osam termoblokova je izuzetno komplikovan proces jer gubitak ove struje mora da se nadoknadi. Sreća u nesreći je to što je Ministarski savet Evropske zajednice dao mogućnost da se umesto 2017. godine, kada je trebalo da se ugase, to uradi do 2023. godine. Tu smo dobili na vremenu i tu struju možemo da nadoknadimo izgradnjom novih projekta u energetici. Ovakva strategija proističe iz Ugovora o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope čiji je Srbija potpisnica, zbog čega je u obavezi da primeni Direktivu o velikim ložištima. Poštujući ta dokumenta, Vlada je uredbom dala glavne pravce, ali EPS treba svojim dokumentima da utvrdi pojedinosti - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su svi ovi potezi deo uspostavljanja standarda Evropske unije u proizvodnji struje.

- Evropa ne trpi tehnologije koje zagađuju životnu sredinu i deo naših obaveza koje nam Brisel diktira vezan je za izbacivanje iz upotrebe zastarelih tehnologija u srpskim termoelektranama ili za njihovu rekonstrukciju u skladu sa njihovim standardima. Zbog toga su i Uredbom o strategiji definisani prioriteti i faze kako u gašenju termoblokova tako i u izgradnji novih resursa kojim će se nadoknaditi izgubljena struja. Mnoge stvari u strategiji su date samo u naznakama, odnosno nisu jasno definisani objekti koji se gase jer postoji značajan otpor ljudi koji rade u njima. Zaposleni u Kolubari već su se obratili svim relevantnim institucijama i upozoravaju da bi zatvaranje ove termoelektrane bez primanja ostavilo 2.000 porodica - kaže naš izvor.

Ružić: Suviše radikalan potez

Stručnjaci smatraju da su ovo isuviše radikalni potezi i da bez obzira na preuzete obaveze, Srbija ne sme olako da prihvata obaveze međunarodnih institucija.

- O gašenju proizvodnih blokova u EPS u ovom trenutku je suludo i razmišljati. Potrebno je prethodno izgraditi nova proizvodna postrojenja i održavati postojeća pa tek onda gasiti one koji su nerentabilni, odnosno zastareli. Ako bi do toga pak došlo ranije, Srbija bi se suočila s akutnim nedostatkom struje - tvrdi Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Feb 2018 Dani energetike i investicija 1. i 2. marta u NS
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine
8 Feb 2018 Nova regionalna berza elektricne energije
8 Feb 2018 Naplata električne energije rekordna
8 Feb 2018 EPS priprema rekonstrukciju Vlasinskih HE
7 Feb 2018 Izdavanje i administracija garancija porekla

 

Povezane vesti :

21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine
4 Feb 2018 Do kraja avgusta završetak trafostanice Beograd 23
3 Feb 2018 EPS: Rekordi u proizvodnji uglja i struje
18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
16 Jan 2018 32 godine Bloka B2 u TENT-u
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
5 Jan 2018 Nova elektrana nemoguća bez strateškog partnera
2 Jan 2018 Gradnja novog bloka u Kostolcu "događaj godine"
22 Dec 2017 Potpisan ugovor o izgradnji TE Novo Kosovo
18 Dec 2017 Cena struje u Srbiji još dugo ispod tržišne
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
9 Dec 2017 Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova

Web Analytics