ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova   29 Nov 2017 - blic
Vlada Srbije je uredbom definisala strategiju razvoja energetike do 2025. godine kojom je planirano gašenje osam termoblokova koji ne ispunjavaju ekološke uslove iz Direktive o velikim ložištima, saznaje „Blic”. Ovim nacionalnim planom skrojena je energetska slika po kojoj će Srbija u narednih osam godina najverovatnije ostati bez struje koja se proizvodi iz uglja u termoelektranama Kostolac u blokovima A1 i A2, “Nikola Tesla” (TENT) A1 i A2, kao i ona iz Kolubare u četiri bloka. Ovo nisu definitivna rešenja jer su u toku preispitivanja isplativosti modernizacije bloka A u Kostolcu i jednog od blokova u TENTU, koje bi po procenama trebalo ukupno da koštaju oko 417 miliona evra. Pošto je reč o puno novca, EPS bi posebnim planom trebalo da definiše ima li mogućnosti za ova ulaganja. Samo gašenje preostalih šest Srbiju bi koštalo oko 26 miliona evra. Struju iz ugašenih termoblokova po strategiji Vlade bi nadomestila izgradnja osam vetroelektrana, jedna parno-gasna termoelektrana u Pančevu i završetak bloka B3 u TE Kostolac B, ali i revitalizacijom agregata u gotovo svim hidroelektranama.

Izvor „Blica” iz Nemanjine 11 kaže da se zbog osetljivosti tematike na izradi ovog dokumenta dugo radilo i da ga je Vlada tek nakon javne rasprave usvojila.

- Gašenje osam termoblokova je izuzetno komplikovan proces jer gubitak ove struje mora da se nadoknadi. Sreća u nesreći je to što je Ministarski savet Evropske zajednice dao mogućnost da se umesto 2017. godine, kada je trebalo da se ugase, to uradi do 2023. godine. Tu smo dobili na vremenu i tu struju možemo da nadoknadimo izgradnjom novih projekta u energetici. Ovakva strategija proističe iz Ugovora o energetskoj zajednici jugoistočne Evrope čiji je Srbija potpisnica, zbog čega je u obavezi da primeni Direktivu o velikim ložištima. Poštujući ta dokumenta, Vlada je uredbom dala glavne pravce, ali EPS treba svojim dokumentima da utvrdi pojedinosti - objašnjava naš sagovornik.

On dodaje da su svi ovi potezi deo uspostavljanja standarda Evropske unije u proizvodnji struje.

- Evropa ne trpi tehnologije koje zagađuju životnu sredinu i deo naših obaveza koje nam Brisel diktira vezan je za izbacivanje iz upotrebe zastarelih tehnologija u srpskim termoelektranama ili za njihovu rekonstrukciju u skladu sa njihovim standardima. Zbog toga su i Uredbom o strategiji definisani prioriteti i faze kako u gašenju termoblokova tako i u izgradnji novih resursa kojim će se nadoknaditi izgubljena struja. Mnoge stvari u strategiji su date samo u naznakama, odnosno nisu jasno definisani objekti koji se gase jer postoji značajan otpor ljudi koji rade u njima. Zaposleni u Kolubari već su se obratili svim relevantnim institucijama i upozoravaju da bi zatvaranje ove termoelektrane bez primanja ostavilo 2.000 porodica - kaže naš izvor.

Ružić: Suviše radikalan potez

Stručnjaci smatraju da su ovo isuviše radikalni potezi i da bez obzira na preuzete obaveze, Srbija ne sme olako da prihvata obaveze međunarodnih institucija.

- O gašenju proizvodnih blokova u EPS u ovom trenutku je suludo i razmišljati. Potrebno je prethodno izgraditi nova proizvodna postrojenja i održavati postojeća pa tek onda gasiti one koji su nerentabilni, odnosno zastareli. Ako bi do toga pak došlo ranije, Srbija bi se suočila s akutnim nedostatkom struje - tvrdi Slobodan Ružić, nekadašnji zamenik ministra energetike Srbije.
 

Najnovije vesti Srbija :

14 Dec 2017 Gubici zbog energetske neefikasnosti javnih objeka
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
9 Dec 2017 Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u
3 Dec 2017 EPS traži veće kazne za kradljivce struje
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
3 Dec 2017 Ko može da dobije besplatne kilovate?
30 Nov 2017 EPS podiže kredit od 80miliona evra za vetropark

 

Povezane vesti :

11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
9 Dec 2017 Počeo projekat za odsumporavanje u TENT-u
3 Dec 2017 Ušteda na uvozu gasa nauštrb proizvodnje struje?
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova
27 Nov 2017 U Boljevcu se gradi elektrana na biomasu
27 Nov 2017 Kako odabrati pravo pametno kućno osvetljenje?
26 Nov 2017 Stabilna energetska situacija u Srbiji
23 Nov 2017 EPS gradi novu termoelektranu
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
4 Nov 2017 Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE
2 Nov 2017 Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
23 Okt 2017 Dokle smo stigli u hvatanju vetra
9 Okt 2017 Dostavljene ponude za izgradnju TE-TO Pančevo
27 Sep 2017 Izraelci grade vetropark u Kovačici

Web Analytics