ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Konferencija o regionalnom tržištu električne ener   16 Nov 2017 - telegraf
Postepeno podizanje cene električne energije do tržišnog nivoa uslov je za jačanje konkurencije i razvoj tržišta u Srbiji, ocenili su učesnici Međunarodne konferencije "Regionalno tržište električne energije".- Regulisane cene električne energije za garantovano snabdevanje domaćinstava i malih kupaca u Srbiji ispod su tržišne i ekonomski opravdane cene. Postepeno podizanje tih cena do tržišnog nivoa predviđeno je i Strategijom energetike – rekla je članica Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljilјana Hadžibabić na skupu u organizaciji portala "Balkanmagazin".

Hadžibabić je istakla da je uz povećanje cene potrebno istovremeno zaštititi energetski ugrožene kupce.

Po procenama u Srbiji između 300.000 i 400.000 energetski ugroženih kupaca ima uslove da koristi električnu energiju po povlašćenim cenama, a u prošloj godini samo 68.000 je to pravo i iskoristilo. Zbog toga, ali i zbog razvoja tržišta električne energije neophodna je edukacija kupaca.

Liberalizacija tržišta koja je nastupila 2015. godine omogućava ili će vremenom postići preduslove za dalji razvoj, kao što su nezavisnost operatora mrežnih sistema, ravnopravnost i transparentnost, povećanje konkurencije i tržišne cene, odnosno ukidanje regulisanja cene elektične energije. Analiza Agencije za energetiku iz maja 2017. godine pokazala je da se još nisu nisu stekli uslovi za prestanak regulacije cena električne energije u Srbiji.

S druge strane, konkurencija je povećana. Na konferenciji je rečeno da je u Srbiji licencirano ukupno 106 snabdevača električnom energijom, od kojih je aktivno 60, a svega 12 kompanija snabdeva krajnje kupce. Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom JP EPS rekao je da sa godišnjom proizvodnjom od oko 35 milijardi kilovat-sati električne energije EPS čini oko jedan odsto ukupne proizvodnje u Evropi.

- Po sadašnjim cenama električne energije izgradnja velikih kapaciteta na konvencionalne izvore nije isplativa. Potrebno je uvođenje kapacitivnih mehanizama kao što se za korišćenje obnovlјivih izvora energije daju podsticaji – rekao je Vlaisavlјević.

On je dodao da je problem ako je regulisana cena značajno niža od tržišne cene električne energije.

- Ako je regulisana cena daleko od tržišne, onda to nije dobro, ne samo za funkcionisanje tržišta već i za investicije u to tržište – rekao je Vlaisavljević.

Tina Jakaša, direktor HEP Opskrbe istakla je da je proces liberalizacije, odnosno otvaranje tržišta u Hrvatskoj počeo još 2003. godine, ali da je glavni ulazak konkurencije na tržište zabeležen tek 10 godina kasnije kada su pale cene električne energije na velikoprodajnom tržištu.

- HEP je kroz liberalizaciju elektro-energetskog tržišta zadržao poverenje kupaca jer im je ponudio inovativne proizvode. Ukupno 85 odsto tržišta u Hrvatskoj drži HEP. Domaćinstvima smo ponudili hepi tarifu koja im je omogućila da umesto akontacija plaćaju samo energiju koju stvarno i potroše, a velikim kupcima u privredi udruživanje kako bi postigli bolje uslove snabdevanja – kazala je Jakaša.

Zakonskim regulativom od 2015. godine tržište električne energije u Srbiji otvoreno je za sve kupce, ali domaćinstva i mali kupci sa potrošnjom do 30.000 kilovat-sati godišnje imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cena. Glavne karakteristike regionalnog tržišta su da nema gradnje baznih elektrana, gradi se samo ono gde država daje subvencije, zaštita životne sredine zahteva velika ulaganje, a teško se nabavljaju sredstva, dok je povećanje efikasnosti elektrana skupo. Na konferenciji je rečeno da ceo proces liberalizacije tržišta i unapređenje trgovine strujom u Srbiji i regionu mora da se ubrza i osavremeni u skladu sa praksom razvijenih zemalja EU.
 

Najnovije vesti Srbija :

31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
31 Maj 2020 Online konferencija ZELENA EKONOMIJA REGIONA
29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita

 

Povezane vesti :

11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
22 Apr 2017 RENEXPO® WATER & ENERGY konferencija
10 Feb 2017 Međunarodni dani energetike i investicija 2. i 3.
24 Sep 2016 CIRED-Savetovanje o elektrodistributivnim mrežama
16 Sep 2016 Iskorak ka zelen(ij)oj budućnosti
22 Avg 2016 Beograd domaćin EFEA savetovanja
21 Apr 2016 Srbija neće da baca energiju
4 Mar 2016 Međunarodni dani energetike i investicija
27 Avg 2015 Podstrek energetskoj saradnji u regionu
6 Jan 2015 Teslina memorijalna konferencija u Njujorku
21 Maj 2014 "RENEXPO" 11. i 12. juna u Beogradu
5 Jan 2014 Nikola Tesla obavezan predmet u američkim školama?
17 Okt 2013 EPS: Više struje od sunca i vetra?

Web Analytics