ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Djerdap: Završena montaža A1   11 Sep 2017 - energija
Montaža revitalizovanog agregata A1 HE „Đerdap 1“ uspešno je završena. A1 snage 178 MW proizveo je prve kilovate 1970. godine, na mreži proveo 44 godine, 11 meseci i 19 dana, ili 310.524 radna sata, i ukupno proizveo 43.695 GWh zelenih kilovata. Zaustavljen je 24. jula 2015. godine, a radovi na revitalizaciji počeli su 3. avgusta 2015. godine. Neki delovi su revitalizovani, ugrađeni su neki novi, dok je jedan deo agregata odložen u magacin otpadnog materijala.

- Ovo je veliki uspeh za sve naše stručnjake, majstore, kolege iz „Đerdap Usluga“ i drugih kompanija, koji su svoje poslove uradili odgovorno, kvalitetno i na vreme. Naravno, tu je i isporučilac opreme, ruska fabrika „Silovije mašini“ iz Sankt Peterburga. Ovo je veoma značajno za našu kompaniju i za HE „Đerdap 1“, jer je revitalizovani agregat, čiju smo montažu završili, za 21 megavat jači. Pouzdaniji je, što znači da će uvek biti spreman da odgovori na svaki zahtev dispečerskog centra EPS-a. U njega su ugrađena najnovija tehnološka rešenja, što je garant da će i u narednih 30 do 40 godina ispisivati zlatne stranice u istoriji proizvodnje električne energije naše najveće hidroelektrane - kaže Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije ogranka „HE Đerdap“.

- Na poslovima revitalizacije angažovan je širok spektar stručnjaka specijalista, pretežno domaćih. Ogromna dobit je i što smo dobili stručnjake i majstore za najteže i najodgovornije poslove, koji će iskustvo i znanje stečeno na ovom velikom poslu prenositi generacijama koje dolaze. Ne treba zaboraviti Institut IMS, koji se starao o kvalitetu opreme u fabrici u Sankt Peterburgu i drugim fabrikama, kao i timove koji su pripremali delove za samu montažu, ali ni naše pravnike, ekonomiste, timove koji su sprovodili javne nabavke. Svi oni dali su ogroman doprinos da se sve ovo završi - kaže Dragan Maksimović, direktor HE „Đerdap 1“. Radomir Mitrović, pomoćnik direktora za održavanje, ističe da je tokom revitalizacije, više od 1.000 tona statičnih i 1.300 tona obrtnih delova bilo demontirano, ispitano ili izrađeno novo i ponovo vraćeno i montirano u agregat.

- Novom geometrijom radnog kola lopatice imaju mnogo bolje performanse, samim tim dobijen je veći stepen korisnosti turbine. Lopatice su sada lakše za po 4,5 tona, što znači da je radno kolo ukupno lakše za 27 tona. Većim zakretanjem usmernog aparata povećan je protok vode kroz turbinu, što će u praksi značiti i manje prelivanja energije kroz prelivnu branu kada su dotoci veliki. Naši tradicionalni partneri na ovako velikom poslu iskazali su ozbiljnost i veliki profesionalizam. Treba pomenuti firmu „ATB Sever“ iz Subotice, koja je izvršila montažu novog generatora, „Goša FOM“ Smederevska Palanka, kojoj su povereni turbinski delovi na revitalizaciju, „Goša Montaža“ Velika Plana, kojoj su povereni rashladni sistem i cevovod sistema regulacije turbine. „Kolubara Metal“ je s nama od prvog agregata u razbušivanju otvora na najodgovornijim spojevima agregata.

Tu je i Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, uvek spreman za najveće izazove u automatici upravljanja agregatom, kao i Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ i ostale kompanije koje su svoje poslove odradile u skladu s našim zahtevima. Ovo je značajan posao za srpsku industriju - ističe Mitrović. Draganu Beloniću, zameniku rukovodioca službe za revitalizaciju, povereno je rukovođenje radovima na demontaži, revitalizaciji i montaži elektro-opreme ovog složenog sistema.

- Ovo je jedan od najvećih generatora na svetu. Greškama ovde jednostavno nije mesto. Koliko je ovo složen i velik posao, govori i podatak da je u novi stator glavnog generatora ugrađeno 356 tona nove opreme. Na rotor glavnog generatora ugrađena je ukupno 51 tona nove opreme i delova. Na revitalizaciji statora pomoćnog generatora, shodno definisanom obimu revitalizacionih i montažnih radova, ugrađeno je pet tona nove opreme i delova - kaže Belonić. Tina Savić Tomić, glavni inženjer za građevinske objekte, kratko i jasno od radova koji su izvedeni na adaptaciji i sanaciji agregata A1, shodno zahtevima tehničkih uslova, izdvaja injekcione radove na popunjavanju zazora između betona i metalnih obloga u turbinskom šahtu i protočnom traktu u zoni radnog kola, kao i kompletnu sanaciju oštećenih betonskih površina. Svi ovi radovi koji su izvedeni u prethodne dve godine garancija su da će ovaj hidroagregat u narednih 30 do 40 godina, koliki mu je predviđeni radni vek, višestruko vratiti uloženo. Sledeća faza radova su ispitivanja na suvom, potom sledi punjenje protočnog trakta vodom, nakon čega će uslediti i prvo pokretanje. Imajući u vidu da je agregat broj 1 povezan sa blok- transformatorom, nakon balansiranja i sušenja generatora, sa potrebnim ispitivanjima izolacionog sistema, posle toga sledi i prva sinhronizacija.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
26 Feb 2019 Projekat daljinskog upravljanja elementima EES
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
19 Dec 2018 Zbog mHE izgubićemo 2.000km reka
16 Nov 2018 HE “Đerdap 1” već ispunila godišnji plan
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
7 Sep 2018 Đerdap: Počela peta faza revitalizacije
25 Avg 2018 Već ostvarili godišnji plan proizvodnje struje
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr
18 Maj 2018 Proslava 46 godina Đerdapa
16 Apr 2018 SLAVLjE U ZNAKU REMONTA
4 Mar 2018 HE “Đerdap 1” : Dobri proizvodni rezultati

Web Analytics