ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Djerdap: Završena montaža A1   11 Sep 2017 - energija
Montaža revitalizovanog agregata A1 HE „Đerdap 1“ uspešno je završena. A1 snage 178 MW proizveo je prve kilovate 1970. godine, na mreži proveo 44 godine, 11 meseci i 19 dana, ili 310.524 radna sata, i ukupno proizveo 43.695 GWh zelenih kilovata. Zaustavljen je 24. jula 2015. godine, a radovi na revitalizaciji počeli su 3. avgusta 2015. godine. Neki delovi su revitalizovani, ugrađeni su neki novi, dok je jedan deo agregata odložen u magacin otpadnog materijala.

- Ovo je veliki uspeh za sve naše stručnjake, majstore, kolege iz „Đerdap Usluga“ i drugih kompanija, koji su svoje poslove uradili odgovorno, kvalitetno i na vreme. Naravno, tu je i isporučilac opreme, ruska fabrika „Silovije mašini“ iz Sankt Peterburga. Ovo je veoma značajno za našu kompaniju i za HE „Đerdap 1“, jer je revitalizovani agregat, čiju smo montažu završili, za 21 megavat jači. Pouzdaniji je, što znači da će uvek biti spreman da odgovori na svaki zahtev dispečerskog centra EPS-a. U njega su ugrađena najnovija tehnološka rešenja, što je garant da će i u narednih 30 do 40 godina ispisivati zlatne stranice u istoriji proizvodnje električne energije naše najveće hidroelektrane - kaže Radmilo Nikolić, direktor za proizvodnju energije ogranka „HE Đerdap“.

- Na poslovima revitalizacije angažovan je širok spektar stručnjaka specijalista, pretežno domaćih. Ogromna dobit je i što smo dobili stručnjake i majstore za najteže i najodgovornije poslove, koji će iskustvo i znanje stečeno na ovom velikom poslu prenositi generacijama koje dolaze. Ne treba zaboraviti Institut IMS, koji se starao o kvalitetu opreme u fabrici u Sankt Peterburgu i drugim fabrikama, kao i timove koji su pripremali delove za samu montažu, ali ni naše pravnike, ekonomiste, timove koji su sprovodili javne nabavke. Svi oni dali su ogroman doprinos da se sve ovo završi - kaže Dragan Maksimović, direktor HE „Đerdap 1“. Radomir Mitrović, pomoćnik direktora za održavanje, ističe da je tokom revitalizacije, više od 1.000 tona statičnih i 1.300 tona obrtnih delova bilo demontirano, ispitano ili izrađeno novo i ponovo vraćeno i montirano u agregat.

- Novom geometrijom radnog kola lopatice imaju mnogo bolje performanse, samim tim dobijen je veći stepen korisnosti turbine. Lopatice su sada lakše za po 4,5 tona, što znači da je radno kolo ukupno lakše za 27 tona. Većim zakretanjem usmernog aparata povećan je protok vode kroz turbinu, što će u praksi značiti i manje prelivanja energije kroz prelivnu branu kada su dotoci veliki. Naši tradicionalni partneri na ovako velikom poslu iskazali su ozbiljnost i veliki profesionalizam. Treba pomenuti firmu „ATB Sever“ iz Subotice, koja je izvršila montažu novog generatora, „Goša FOM“ Smederevska Palanka, kojoj su povereni turbinski delovi na revitalizaciju, „Goša Montaža“ Velika Plana, kojoj su povereni rashladni sistem i cevovod sistema regulacije turbine. „Kolubara Metal“ je s nama od prvog agregata u razbušivanju otvora na najodgovornijim spojevima agregata.

Tu je i Institut „Mihajlo Pupin“ iz Beograda, uvek spreman za najveće izazove u automatici upravljanja agregatom, kao i Elektrotehnički institut „Nikola Tesla“ i ostale kompanije koje su svoje poslove odradile u skladu s našim zahtevima. Ovo je značajan posao za srpsku industriju - ističe Mitrović. Draganu Beloniću, zameniku rukovodioca službe za revitalizaciju, povereno je rukovođenje radovima na demontaži, revitalizaciji i montaži elektro-opreme ovog složenog sistema.

- Ovo je jedan od najvećih generatora na svetu. Greškama ovde jednostavno nije mesto. Koliko je ovo složen i velik posao, govori i podatak da je u novi stator glavnog generatora ugrađeno 356 tona nove opreme. Na rotor glavnog generatora ugrađena je ukupno 51 tona nove opreme i delova. Na revitalizaciji statora pomoćnog generatora, shodno definisanom obimu revitalizacionih i montažnih radova, ugrađeno je pet tona nove opreme i delova - kaže Belonić. Tina Savić Tomić, glavni inženjer za građevinske objekte, kratko i jasno od radova koji su izvedeni na adaptaciji i sanaciji agregata A1, shodno zahtevima tehničkih uslova, izdvaja injekcione radove na popunjavanju zazora između betona i metalnih obloga u turbinskom šahtu i protočnom traktu u zoni radnog kola, kao i kompletnu sanaciju oštećenih betonskih površina. Svi ovi radovi koji su izvedeni u prethodne dve godine garancija su da će ovaj hidroagregat u narednih 30 do 40 godina, koliki mu je predviđeni radni vek, višestruko vratiti uloženo. Sledeća faza radova su ispitivanja na suvom, potom sledi punjenje protočnog trakta vodom, nakon čega će uslediti i prvo pokretanje. Imajući u vidu da je agregat broj 1 povezan sa blok- transformatorom, nakon balansiranja i sušenja generatora, sa potrebnim ispitivanjima izolacionog sistema, posle toga sledi i prva sinhronizacija.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
16 Apr 2018 SLAVLjE U ZNAKU REMONTA
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
11 Apr 2018 Garancija i zaduženje za vetropark Kostolac
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
7 Apr 2018 Takmičenje startapova iz oblasti energetike

 

Povezane vesti :

16 Apr 2018 SLAVLjE U ZNAKU REMONTA
4 Mar 2018 HE “Đerdap 1” : Dobri proizvodni rezultati
8 Feb 2018 EPS priprema rekonstrukciju Vlasinskih HE
24 Jan 2018 Novi agregati rade u HE "Zvornik"
18 Jan 2018 EPS u plusu šest milijardi
5 Jan 2018 2018 biće bolja od prethodne
25 Dec 2017 Djerdap: Godišnji plan proizvodnje struje ispunjen
18 Okt 2017 Novi kilovati sa "Đerdapa"
13 Sep 2017 EPS uprkos suši obezbedio dovoljno struje
11 Sep 2017 Djerdap: Završena montaža A1
31 Avg 2017 Rešen problem u funkcionisanju HE Đerdap
19 Avg 2017 Suša usijala regionalne berze struje
1 Jun 2017 Zašto Đerdap mora da se čisti
26 Maj 2017 REMONTI DONOSE NOVU SNAGU
19 Mar 2017 Zaštita životne sredine i održivi razvoj

Web Analytics