ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Pod naponom trećina cene   31 Avg 2017 - novosti
SKOK cena energenata za privredu znači - skuplji krajnji proizvod. U nekim sektorima cene električne energije učestvuju sa skoro trećinom, 30 odsto, u proizvodnoj ceni. Kompanije, međutim, nisu bespomoćne po ovom pitanju. Naprotiv, od momenta liberalizacija tržišta kupci imaju pravo da sami biraju snabdevača.

Pravo na garantovano snabdevanje po cenama koje reguliše Agencija za energetiku (AERS), imaju samo domaćinstva i mali kupci. Svi ostali kupci na srednjem i visokom naponu, imaju mogućnost izbora snabdevača strujom, a samim tim i kupovinu po tržišnim uslovima.

- Ugovaranje se radi na godišnjem nivou, a cena električne energije je opredeljena količinama, dinamikom i načinom plaćanja - objašnjava Miroslav Lutovac, direktor sektora industrije Privredne komore Srbije. - Još jedna povoljnost postoji za industrijske potrošače, a to je kupovima na SPOT tržištu. Međutim, kod nas je problem što industrijska preduzeća u domaćem vlasništvu nemaju dovoljno saznanja a ni iskustava u kupovini struje na berzi. One tradicionalno pribegavaju kupovini u tom trenutku najpovoljnijeg ponuđača. Privredna društva dominantno osnovana ili u vlasništvu inostranih korporacija već tržišno razmišljaju i tu su u prednosti u odnosu na domaću privredu. Tako da cena nije regulisana na državnom nivou, već je to u domenu poslovodstva jedne kompanije. Bez obzira na to što su mali kupci i domaćinstva zaštićeni i oni mogu da se okrenu tržištu i kupovini na bazi ponude i potražnje.

Srbija je upisala svoje energetske prioritete u Strategiju do 2023. godine. U segmentu povezivanja sa regionalnim tržištima, planira se transbalkanski koridor, tačnije završetak njegove prve faze.

- U planu je izgradnja novog termoenergetskog postrojenja Kostolac B3 kao preduslova energetske sigurnosti i samodovoljnosti u elektroenergetskom sektoru - dodaje Lutovac. - Predviđena je izgradnja vetroparkova, biogasnih postrojenja i drugih obnovljivih izvora energije. U delu gasne infrastrukture, gradiće se gasovod Niš - Dimitrovgrad uz povezivanje sa Bugarskom kao prioritet svih prioriteta. U daljoj perspektivi je interkonekcija sa Hrvatskom i Rumunijom.

Strategija je nadležnima dala u zadatak i da dostignemo da u ukupnoj potrošnji energije, 27 odsto stiže iz obnovljivih izvora energije. Obećava se smanjenje emisije gasova i praškastih zagađujućih materija u vazduhu kroz uvođenje i zamenu novih tehnologija u toplane gradske i opštinske, na bazi energenata iz obnovljivih izvora energije. U sektoru potrošnje i distribucije cilj je smanjenje gubitaka i podizanja nivoa naplate kroz implementaciju projekata smart grid i smart metering.

- Pored energetike kao velikog zagađivača, rudarstvo je još jedna delatnost koja ima značajan pritisak na životnu sredinu - kaže Lutovac. - "Elektroprivreda Srbije", kao kompanija koja upravlja rudnicima uglja, paralelno sa eksploatacijom radi i rekultivaciju devastiranih površina. Međutim, ostali rudarski kompleksi u Srbiji imaju nasleđeno istorijsko zagađenje i rudnički otpad koji nije adekvatno zbrinut te Srbiji predstoji iznalaženje izvora finansiranja i optimalnih rešenja za sanaciju jalovišta i napuštenih rudnika. Ali i konzervaciju pojedinih podzemnih rudnika uglja kada je u pitanju energetski segment.


POSAO SU PODZAKONI

ZAKONOM o energetici Srbija je preuzela odredbe trećeg energetskog paketa, čime je stvorila uslove za sigurno, kvalitetno i pouzdano snabdevanje električnom energijom i prirodnim gasom, uravnoteženi razvoj sektora u cilju obezbeđivanja potrebnih količina energije za zadovoljavanje potreba kupaca energije. Preuzeli smo sve direktive trećeg energetskog paketa, ali još sekundarno zakonodavstvo nije implementirano u dovoljnoj meri i tu predstoji najveći zadatak Srbije u narednom periodu.

ENERGETSKI MENADžMENT

USVAJANjEM Zakona o efikasnom korišćenju energije stvorili su se uslovi za organizovan način praćenja potrošnje energije, uvođenjem sistema energetskog menadžmenta. Podstiče se razvoj tržišta energetskih usluga odnosno rad ESCO kompanija. Propisuju se očekivane uštede, ali u ovoj fazi nema kaznenih mera. One će biti uvedene u narednom periodu.
 

Najnovije vesti Srbija :

1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
23 Jun 2019 I u Leskovcu novo osvetljenje
20 Jun 2019 EMS: Tri plana odbrane

 

Povezane vesti :

11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
27 Jul 2017 Srbija troši pet puta više od evropskog proseka
5 Jun 2017 33. savetovanje CIGRE Srbija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
5 Dec 2016 PROCES LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA
2 Dec 2016 U energetici će preživeti samo najefikasniji
18 Feb 2016 Dan-unapred tržište
1 Nov 2015 Većim potrošačima skuplja struja
2 Sep 2015 Berza el. energije u Srbiji do kraja novembra
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
2 Avg 2015 Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%
24 Jul 2015 Šta berza struje donosi građanima i privredi

Web Analytics