ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     









    NAZAD  
Struju ćemo dobijati od otpada iz Vinče   20 Jun 2017 - novosti
POSLE tri godine priprema, sledećeg meseca konačno počinje da se rešava najveći ekološki problem u Evropi - deponija Vinča. Na adresu gradske uprave stiglo je pet ponuda za javno-privatno partnerstvo. Otvaranje koverata biće 13. jula, i tada će se znati koja strana firma će o svom trošku sanirati i zatvoriti vinčansku deponiju, a od nove otpad pretvarati u električnu i toplotnu energiju.

- Od prvobitno 11 prijavljenih, priznate su kvalifikacije za pet kompanija, od čega očekujemo ponude iz najmanje tri, a možda i svih pet. To su FCC, Suez, Veolia, Urbaser... One važe za najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose nove tehnologije. Za nas je to dobro, jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje - otkriva za "Novosti" gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Prema njegovim rečima, procenjena vrednost za kapitalna ulaganja u deponiju je oko 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner. Prethodnih godina, za Vinču i njene kapacitete interesovalo se oko stotinu specijalizovanih kompanija i konzorcijuma. Izazov je veliki. Deponija se punila 40 godina.

Nova postrojenja koja će se izgraditi pokrenuće proizvodnju. Od otpada praviće se električna i toplotna energija. Ugovor o javno-privatnom partnerstvu je takav da će posle 20 ili 25 godina te fabrike ostati u rukama grada. Kompanija partner će samo na određeno vreme upravljati deponijom, a prestonica će zadržati pravo da određuje visinu komunalnih naknada i da ih naplaćuje od građana.

- Deponija će biti zatvorena i sanirana i neće se koristiti istorijski, postojeći, već novi, generisani otpad. Kada će fabrika biti izgrađena zavisi od svakog pojedinačnog ponuđača. U slučaju da neka ponuda podrazumeva tehnički najkomplikovanija rešenja, period izgradnje postrojenja bi bio tri godine. Ovo je veoma ozbiljan posao kojim se decenijama niko nije bavio, a koji mi sad pokušavamo da uradimo u poslednje dve i po godine - kaže Mali.


Projekti se navode kao ekološki i estetski standardizovani, a veoma okvirna predviđanja su da će novo postrojenje proizvoditi oko 30 megavata električne, odnosno 100 megavata toplotne energije, u zavisnosti od toga koliko se novog, generisanog otpada prikupi.


NOVA RADNA MESTA
PREMA rečima gradonačelnika Siniše Malog, novo postrojenje podrazumevaće i na stotine radnih mesta u svim pogonima. Tačan broj znaće se već za koji mesec. Gradske vlasti očekuju da će se, sa izgradnjom proizvodnih pogona, pojaviti potreba da se otvaraju hiljade direktnih i indirektnih radnih mesta.
Deponija u Vinči izgrađena je pre četiri decenije i ne samo da ne zadovoljava standarde današnjice, već je označena kao najcrnja tačka u Evropi. Povodom toga, gradonačelnik Mali osvrnuo se i na veliki problem koji u ovom trenutku zadaje glavobolju - požar u dubini deponije, koji tinja od 18. maja. Vetar širi dim, a građani su zabrinuti.

- Sa deponije u Vinči nema sivog dima, već samo belog metanskog koji se pretvara u vodonik i on nije opasan i štetan po zdravlje. Borimo se svakog dana. Gasimo i zatrpavamo. Na nekim mestima u deponiji visina smeća je 50, 60 ili 70 metara - zaključuje Mali.

 

Najnovije vesti Srbija :

5 Apr 2020 Koga pecka cena struje
30 Mar 2020 Poziv građanima za očitavanje brojila
30 Mar 2020 Energetski sistem stabilan
25 Mar 2020 Potpisan ugovor o izgradnji 400kV dalekovoda
25 Mar 2020 Da li kriza ugrožava proizvodnju energije iz OIE?
18 Mar 2020 HE Zvornik zabeležila apsolutni rekord u proizvodn
18 Mar 2020 Kontur odustaje od gradnje elektrane na Kosovu

 

Povezane vesti :

8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god
19 Nov 2019 Elektrana na biomasu radi u Boljevcu
19 Okt 2019 Novi kop Radljevo kod Lazarevca
19 Okt 2019 Realizujemo vredne projekte iz oblasti ekologije
5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
23 Mar 2019 Somborska elektrana na biogas
11 Mar 2019 Proizvodnja električne energije iz otpadne vode
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
16 Nov 2018 Šteta ili korist od "zelene" struje?
20 Sep 2018 Energija iz otpada
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
23 Apr 2018 Razvoj novih biogas postrojenja u Srbiji

Web Analytics