ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države   14 Jun 2017 - ekapija
Najveći potencijal Srbije u obnovljivim izvorima energije leži u biomasi. Tako bar tvrdi ministar energetike Aleksandar Antić. On je nedavno izjavio da su u toku i projekti koji će obezbediti dodatnih oko 500 megavata iz obnovlјivih izvora i poručio da posebnu pažnju treba posvetiti korišćenju biomase, gde je i naš najveći potencijal.

- Srbija više "fensi" gleda na vetro i solarne parkove, pošto to viđamo kada putujemo, ali prenebregavamo da je najveći potencijal u biomasi - naglasio je Antić.

Prema njegovim rečima, ako je oko 5,6 miliona tona ekvivalenta nafte naš ukupni potencijal iz obnovlјivih izvora energije, oko 3,3 miliona je iz biomase.

- Biomasa mora biti daleko više u fokusu i mi kao ministarstvo smo radili na promociji i nastavićemo i kroz izgradnju malih postrojenja i investicija na biomasu i biogas, ali pre svega kroz stalni pritisak prema sistemima dalјinskog grejanja - rekao je Antić dodajući da toplane sve više prelaze na korišćenje biomase.

Od 2010. godine 11 elektrana na biogas ukupne snage oko 12,967MW steklo je status privremeno povlašćenog proizvođača energije.


foto: nostal6ie/shutterstock.com U prethodnom periodu pokrenuto je više projekata koji će doprineti većem korišćenju biomase u energetske svrhe. U toku je projekat "Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", u okviru koga su dodeljena nepovratna sredstva za 6 novih postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa, ukupne instalisane snage 6,32 MW. Krajem prošle godine počela je da radi prva bioelektarana u Botošu iz ovog programa.

Takođe, kroz projekat podsticanja korišćenja obnovlјivih izvora energije Razvoj tržišta biomase u Srbiji, biće plasirana sredstva u iznosu od 100 mil EUR, a planirano je da realizacija projekta počne u ovoj godini. Glavne investicije odnose se na ugradnju kotlova na biomasu, toplotnih pumpi, rekonstrukciju toplovodne mreže, izgradnja skladišta za biomasu i nabavku ostale opreme neophodne za snabdevanje biomasom, sisteme nadzora i kontrole u kotlarnicama, građevinske radove.

Potencijal velik, stepen iskorišćenosti nizak

Studije i analize pokazuju da je biomasa najznačajniji potencijal obnovljivih izvora energije u Srbiji - procenjuje se na 3,405 Mtoe godišnje, od čega je 55% poljoprivredna i 45% drvna biomasa.

Potencijal drvne mase iznosi 1,53 Mtoe. Šumska biomasa najzastupljenija je na jugu i u centralnoj Srbiji i njen stepen korišćenja je vrlo visok i iznosi 70%. Procenjen potencijal poljoprivredne biomase od ostataka poljoprivrednih kultura, ostataka u voćarstvu, vinogradarstvu i preradi voća je 1,67 Mtoe godišnje. Poljoprivredna biomase je najzastupljenija na severu Srbije, podaci su Privredne komore Srbije.


foto: tchara/shutterstock.com Međutim, i pored velike rasprostranjenosti njen potencijal se koristi u zanemarljivom procentu od 2%.

- Potencijal primarnog biorazgradivog otpada procenjen je na 205 hiljada toe, komunalni otpad i otpadna jestiva ulja i otpad životinjskog porekla procenjeni su u ukupnoj količini od 0,043 miliona toe godišnje. Potencijal biorazgradivog komunalnog otpada se zasada ne iskorišćava – kaže za eKapiju Ljubinko Savić, zamenik sekretara Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo u PKS.

Bioetanol se može proizvoditi od žitarica, krompira, sirka i jerusalimske artičoke, za čije uzgajanje u Srbiji postoji oko 100.000 hektara marginalne zemlje. Biodizel se može proizvoditi od uljarica: suncokreta, soje i uljane repice, čije se gajenje može vršiti na 350.000 hektara i što bi omogućilo godišnju proizvodnju od oko 220.000 tona biodizela. Takođe, moguće je sakupiti oko 10.000 tona otpadnih jestivih ulja pogodnih za proizvodnju biodizela.

- Situacija u Srbiji može se opisati nedovoljnom informisanošću glavnih učesnika na tržištu o prednostima energije dobijene iz biomase, o isplativim tehnologijama za prikupljanje otpadne biomase, o unapređenju kvaliteta biomase i logističkih sistema. Nisu u potpunosti upoznati ni sa naprednim tehnologijama korišćenja biomase, a veliki problem je i nepostojanje tržišta biomasom – kaže Savić.
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Dec 2021 Šta će biti sa cenom struje za privrednike
5 Dec 2021 Dalja proizvodnja zelene energije u Srbije pod znakom pitanja
5 Dec 2021 U nove HE u Srbiji planirano ulaganje veće od 10 milijardi evra
5 Dec 2021 Struju uvozimo zbog velike potrošnje
1 Dec 2021 U čemu je Srbija napredovala na polju energetike
1 Dec 2021 200.000 novih pametnih brojila građane neće koštati ništa
29 Nov 2021 Završen remont u TENT-u, stabilnost za Srbiju, veća proizvodnja

 

Povezane vesti :

10 Nov 2021 ENERGETSKA TRANZICIJA – OPASNOST JE U ODLAGANJU!
27 Okt 2021 Većina građana Srbije želi da proizvodi struju iz obnovljivih izvora
10 Okt 2021 Kako možete da postanete kupac-proizvođač
17 Sep 2021 OIE Srbija 2021: Pet milijardi evra za obnovljive izvore energije
17 Sep 2021 EPS će proizvoditi struju i iz biomase
23 Avg 2021 Green technology first ulaže 12 mil EUR u gradnju 4 biogasne elektrane u Šapcu
19 Jul 2021 Solarni paneli uz subvenciju države isplativi velikim potrošačima
29 Maj 2021 Kilovat-sat iz termoelektrane triput je skuplji od kilovata iz solara
7 Jan 2021 Uskoro poseban zakon o obnovljivim izvorima
18 Nov 2020 ZELENA STRUJA PROTERUJE UGALJ
21 Sep 2020 Biogas i biomasa veliki potencijal za Srbiju
19 Avg 2020 Šta smo naučili o problemima MHE u Srbiji?
25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa

Web Analytics