ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Samo jedan javni punjač za električna vozila   24 Apr 2017 - n1
U Srbiji postoji između 100 i 200 električnih automobila, koji su privremeno registrovani i samo jedna javna punionica u Beogradu, dok ostali vlasnici svoje punjače drže u garažama. Nakon što je u većem broju evropskih zemalja doneta odluka o zabrani prodaje automobila na dizel i benzin do 2025, električna vozila postaju jedina alternativa. Inače, Srbija je potpisnica evropske Strategije o razvoju energetike i energetskoj efikasnosti. Za njihovo korišćenje neophodno je izgraditi infrastrukturu. Postojanje javnog punjača samo na jednom mestu u Srbiji pokazuje da infrastruktura za uvođenje električnih vozila trenutno ne postoji.

Svi koji poseduju takav automobil pune ga u svojoj garaži, punjačem koji dobiju uz automobil: „U celu oblast tog e-mobilitija Srbija se kasno uključuje, što na neki način i ne mora da bude tako loše jer mi nismo zemlja koja može da finansira globalne infrastrukturne projekte sama“, kaže Ivan Vulović iz Nacionalne asocijacije električnih vozila.

Iz Nacionalne asocijacije kažu da su Vladi predočili predloge, izmene i dopune zakonske regulative u tom smislu. Ono što se bez zakona može "promotivno" uraditi jeste registracija takvih vozila i to privremena:

„Postojala je inicijativa uvoznika automobila kod nas da se izjednače hibridi i elektromobili. Sve ono što se kod nas dešava jeste suština promocije el automobila kod nas. Ne postoji zakonska forma kojom bi se to regulisalo“, navodi Dejan Bojović, savetnik za energetiku.


Iz Ministarstva saobraćaja najavljeno je postavljanje prvih punionica na autoputevima, zbog velikog broja stranaca koji prolaze kroz Srbiju. S obzirom na to da je u reč o velikoj investiciji, kako bi se finansirala izgradnja celokupne infrastrukture?

„Finansijski to su ogromne investicije koje u razvojnom smislu nadmašuju mogućnosti ove zemlje u ovom trenutku. Reću ću vam samo da su tu u pitanju milijarde ulaganja u razvoj takvih stvari. Mi možemo da razvijamo neke punjače u nekoj domaćoj priči. Razvijaćemo praktično neki domen do 50 kilovata punjača, preko toga nije realno da se to razvija ovde u Srbiji“, objašnjava Vulović.

Proizvodnja punjača mogla bi da bude primamljiva za veliki broj investitora. Uloga države je, kako kažu poznavaoci, da za to stvori zakonkse uslove. U ovom trenutku Srbija je proces izgradnje objekata za punjenje električnih vozila uvrstila u strategiju Puteva Srbije. Sledeći važan korak je promena strategije EPS-a. Ukoliko bi se u narednih godinu dana to završilo, Srbija bi, prema procenama poznavaoca, kaskala otprilike pet godina za Evropom.
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
14 Jul 2020 BENZIN, DIZEL ILI ELEKTRIČNI: Ko više troši i koji je skuplji za održavanje?
13 Jul 2020 Srbija osuđena na ugalj bar još 25 godina
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
8 Jan 2020 Projekat izgradnje TE Kolubara B na čekanju 36 god
11 Okt 2019 Domaći punjač za električna vozila
11 Okt 2019 U Srbiji se proizvode električni bicikli
19 Sep 2019 Pred nama je era električnih i hibridnih automobil
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Dec 2018 Da li su električni automobili budućnost Srbije?
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
4 Mar 2018 Tesla i u Srbiji?
14 Jan 2018 RTS sa studentima ETF-a

Web Analytics