ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Knjaževac najavio izgradnju kogenerativnog postroj   21 Mar 2017 - ekapija
Opština Knjaževac planira novi projekat u vezi sa korišćenjem obnovljivih izvora energije. Plan im je da u lokalnoj toplani zamene kotlove na čvrsto gorivo i mazut kotlovima na biomasu i izgrade takozvano kogenerativno postrojenje, koje bi proizvodilo električnu energiju snage oko dva megavata. S druge strane, ova kombinovana elektrana stvarala bi toplotnu energiju dovoljnu za funkcionisanje čitave gradske toplane.

Prema rečima predsednika opštine Milana Đokića, izgradnjom ove bioelektrane bili bi obezbeđeni izvori prihoda za opštinski budžet, a korisnicima daljinskog sistema grejanja omogućena ista, pa čak i niža cena usluge. Na sednici opštinskog veća krajem januara 2017. godine navedeno je da će Knjaževac novi projekat kandidovati u okviru pete faze programa "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji".

Inače, u okviru četvrte faze ovog programa JKP Novosadska toplana je pre nepunih godinu dana, u aprilu 2016, završila izgradnju kogenerativnog postrojenja instalisane snage 9,9MW, a ovaj projekat bio je vredan 6,24 mil EUR.

Planiran potpuni prelazak na biomasu

Trenutno JKP Toplana u Knjaževcu raspolaže sa dva izvora za proizvodnju toplotne energije, koji koriste različite energente. Toplotni izvor "Mini toplana" koristi kombinovano mazut i ogrevno drvo, a toplotni izvor "Vojne bašte" koristi čvrsto gorivo - drvo i ugalj.

Kako za eKapiju kažu u Opštini Knjaževac, delatnost proizvodnje i distribucije toplotne energije trebalo bi u narednom periodu da se razvija u pravcu stopostotne upotrebe biomase šumskog porekla, uz istovremenu proizvodnju električne i toplotne energije, za šta je osnovni preduslov izgradnja nove energane opremljene kogenerativnim postrojenjima.

- Toplana je 2009. godine napravila program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja u Knjaževcu, koji je kao dugoročnu meru predvideo prelazak na biomasu šumskog porekla. Sredstvima USAID-a i HellenicAID-a, za koja je preduzeće konkurisalo svojim programom, 2010. godine izrađena je prva studija o raspoloživosti biomase na samoj teritoriji opštine, iz koje se nedvosmisleno vidi da biomase šumskog porekla ima u izobilju. Sledeća studija izvodljivosti, koja je 2014. godine, posle konkurisanja toplane, izrađena bespovratnim sredstvima KfW banke, potvrdila je da je strategija supstitucije mazuta biomasom šumskog porekla i istovremena proizvodnja i električne i toplotne energije potpuno ispravna i održiva - navode iz knjaževačke opštine.

U razgovoru za naš portal predstavnici opštinske vlasti podsećaju da je planirano, na bazi pomenute studije, da u narednom periodu bude izgrađena energana sa kogenerativnim postrojenjima koja će proizvoditi 2,3 MW električne energije i 5,9 MW toplotne energije. Postrojenja će raditi u takozvanom kondenzacijskom režimu, gde bi proizvodnja zavisila od potrebe za toplotnom energijom.


- To znači da bi u početku radila sezonski, dok ima potrebe za grejanjem korisnika usluge, a kasnije bi, ukoliko se izgradnjom nekih novih kapaciteta pojavi potreba za električnom energijom, radila i u letnjem periodu - na primer, za snabdevanje fabrike peleta. Period rada tada bi bio produžen. Ukupno će se na godišnjem nivou proizvoditi oko 18,10 GWh električne energije i oko 10,25 GWh toplotne energije - objašnjavaju iz opštine Knjaževac i napominju da je za ovakav obim proizvodnje na godišnjem nivou potrebno obezbediti 24.000 tona biomase šumskog porekla, što predstavlja 56% ukupnog godišnjeg prirasta.

Realizacijom ovog projekta stvorili bi se uslovi za direktno zapošljavanje 15 radnika, a indirektno bi se omogućilo da na stotine stanovnika Knjaževca radi na prikupljanju biomase šumskog porekla, kojoj pripada i šumski otpad koji do sada nije sakupljan.

- Knjaževčani bi na ovaj način dobili jeftinije grejanje, a toplana bi stvorila mogućnost za proširenje i priključenje novih korisnika, popravila svoju poslovnu sposobnost i svoje poslovanje učinila stabilnijim i održivim - zaključuju iz opštine Knjaževac u razgovoru za eKapiju.

Padinska Skela dobija kombinovanu elektranu-toplanu do 2018. godine

Dobar primer korišćenja OIE za kogenerativna postrojenja je i projekat iz Padinske Skele.

Tamo se gradi jedna od prvih kombinovanih elektrana-toplana na biomasu, a u januaru 2017. godine potpisan je aneks ugovora između Ministarstva energetike, Grada Beograda i Ambasade Švajcarske, kojim su obezbeđena dodatna sredstva Vlade Švajcarske u iznosu od 1,2 mil EUR i 500.000 švajcarskih franaka. Ova sredstva omogućavaju izgradnju CHP postrojenja (Combined Heat and Power), što predstavlja jednu od tri faze projekta ukupne vrednosti veće od 10 mil EUR, a čiji se završetak očekuje do 2018. godine.

Realizacija projekta, koji je u startu bio vredan 7,9 mil EUR, počela je u septembru 2014. godine. Električna energija proizvedena u ovoj elektrani biće isporučena EPS snabdevanju, kao javnom snabdevaču, dok će toplotna energija biti iskorišćena za grejanje škole Olga Petrov i bolnice Dr Laza Lazarević u Padinskoj Skeli, kao i za grejanje dva plastenika PKB-a, ukupne površine dva hektara.
 

Najnovije vesti Srbija :

3 Avg 2020 Izgradnja TESLINOG ČUDA NA ĐETINJI pre 120 godina podelila Užičane
3 Avg 2020 Završeni remonti na bloku „Kostolac A“
2 Avg 2020 Da li će Beograd ove godine dobiti više električnih autobusa?
26 Jul 2020 EMS: BUDUĆNOST NE MOŽE DA ČEKA
22 Jul 2020 U naredne tri godine gasi se deset blokova u balkanskim TE
18 Jul 2020 STRUJA POSKUPLJUJE OD 1. SEPTEMBRA?
18 Jul 2020 TE-KO Kostolac: Premašen polugodišnji plan

 

Povezane vesti :

25 Nov 2019 U OIE smo apsolutni lideri u regionu
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
22 Mar 2018 Najveći potencijal Srbije - biomasa
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
14 Jun 2017 Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države
9 Mar 2017 Srbija ispunjava obavezu EU do 2020.
13 Mar 2017 Država planira nastavak podsticaja u sektoru bioga
23 Jan 2017 RETROSPEKTIVA2016-Investicije u oblasti ENERGETIKE
20 Jan 2017 Za naše tržište već ima zainteresovanih investitor
4 Dec 2016 Potrošnja iz obnovljivih izvora dostigla 23%
2 Dec 2016 EPS uložio preko 200 miliona evra u ekološke proje
19 Nov 2016 Besplatno zemljište za uzgoj biljaka za biomasu
16 Sep 2016 Zelena energija je obaveza prema našoj deci
15 Nov 2015 Donacija od 1,6 miliona $ za elektrane na biogas
7 Mar 2015 Srbija bi uskoro trebalo da dobije internet-berzu

Web Analytics