ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS planira širenje poslovanja   23 Feb 2017 - rts
Vlada Srbije formirala je Komisiju koja priprema širenje poslovanja EPS-a u regonu. RTS-u su u Komisiji potvrdili da su održali prvi sastanak i podelili zadatke za taj posao. A u javnosti se već šuška da je želja države da EPS prvo produbi saradnju sa Elektroprivredom Republike Srpske. Pominje se i partnerstvo ali i mogućnost kupovine tamošnje Elektroprivrede. Zemljama regiona treba više struje. U planovima EPS-a je više projekata za gradnju novih kapaciteta ali i širenje kompanije u regionu. Kako RTS nezvanično saznaje, u EPS-u žele da kupe neke distribucije ne samo u Republici Srpskoj, već u čitavoj Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

U Ekonomskom institutu kažu da širenje poslovanja predlažu već 10 godina jer je Elektroprivreda Srbije najveća u regonu.

"Sa elektroprivredom Republike Srpske bi dobili jedan potpuno komaptibilan sistem, EPS i EPRS, i u smislu kapaciteta su zaista kompatibilni sistem. Sa druge strane dobili bismo mnogo veću sigurnost i stabilnost snadbevanja", kaže generalni direktor Ekonomskog instituta u Beogradu Dragan Šagovnović.

Dodaje da bi se njihovim spajanjem praktično moglo dobiti "mnogo sigurnije snabdevanje električnom energijom i bolje planiranje, što bi omogućilo da taj sistem spojenih elektroprivreda bude regionalno prepoznatljiv igrač na energetskom tržištu.

"Mislim da bi takav sistem kao neki nukleos u narednoj perspektivi mogao da razmatra i preuzimanje drugih Elektroprivreda u regionu", istakao je Šagovnović.

Veća saradnja EPS-a sa sistemima iz okruženje ubrzala bi gradnju zajedničkih hidroelektrana.

"Pogotovo što nam je Drina zajednička reka, granica i mogućnost da se podignu hidroelektrane. Ta ideja je stara još iz SFRJ", objasnila je Radojka Nikolić iz magazina Biznis.

Srpski ministar privrede, koji je na čelu Komisije, kaže da uveliko analiziraju elektroenergetske sisteme u susednim zemljama. Ne otkrivajući detalje potvrdio je da već rade i na konkretnim poslovima.

"Ima nešto novo, ima nešto konkretno. Kao što znate naša želja jeste da naša javna preduzeća osposobimo da budu profitabilna i sa druge strane da budu konkurentna ne samo na tržištu Srbije, jer oni već tu drže monopol, već da budu konkurenti na tržištu našeg regiona", rekao je ministar privrede Goran Knežević.

Iz Elektroprivrede Republike Srpske još ne žele da kometarišu vesti iz Beograda. Stručnjaci u njoj vide samo pozitivne efekte.

"Sve ekonomske računice toliko govore u prilog tog spajanja, tako da apsolutno ne očekujem da bi postojao otpor od strane EPRS", zaključio je Šagovnović.

Elektromreža je prošle godine kupila 10 odsto akcija prenosnog elektrosistema Crne Gore.
 

Najnovije vesti Srbija :

25 Apr 2017 EPS uvezao struju za 42 miliona evra
25 Apr 2017 Duža zima, manja akumulacija
24 Apr 2017 Oprezno sa strujom
24 Apr 2017 Samo jedan javni punjač za električna vozila
22 Apr 2017 RENEXPO® WATER & ENERGY konferencija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
17 Apr 2017 Dugovi za struju za petinu manji

 

Povezane vesti :

25 Apr 2017 EPS uvezao struju za 42 miliona evra
25 Apr 2017 Duža zima, manja akumulacija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
16 Apr 2017 Brane kasne godinama, EPS hvata zadnji voz
5 Apr 2017 Rekonstrukcija malih užičkih hidroelektrana
19 Mar 2017 Zaštita životne sredine i održivi razvoj
13 Mar 2017 Država planira nastavak podsticaja u sektoru bioga
9 Mar 2017 EPS razvija projekte obnovljivih izvora energije
2 Mar 2017 Podsticaji za proizvodnju struje na biogas dobri
2 Mar 2017 EPS pozajmio 45 miliona evra od KfW
25 Feb 2017 Podeljena mišljenja o širenju EPS-a
23 Feb 2017 EPS planira širenje poslovanja
20 Feb 2017 Srpske brane jače od američkih
11 Feb 2017 Trafo od 285 tona na putu ka "Kostolcu B"
10 Feb 2017 Raspisan tender za obnovu sedam malih HE

Web Analytics