ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Svet gradi mnogo više nuklearki   19 Feb 2017 - rts
Bezbednost nuklearnih objekata se stalno preispituje. Nedavna eksplozija u jednoj od francuskih nuklearki i radijacija veća nego u japanskoj nuklearnoj elektrani Fukušima pokreću polemiku o mogućim posledicama. Ipak, svet gradi mnogo više nuklearki nego što ih zatvara. U toku je izgradnja čak 65 reaktora. Nuklerke su projektovane da izdrže zemljotres, udar aviona, teroristički napad i njihova bezbednost se proverava, takozvanim, stres testovima. Pojačava se sigurnost od nove tehnološke pretnje.

"Sajber kriminal, znate kako, tu je sada veliko učešće informacionih tehnologija upravljanja elektranama i sada je tu jedna od mogućih pretnji, pa se i tu predviđaju mere da sprečavaju bilo kakve događaje koji bi mogli da naruše sigurnost elektrana", kaže Miodrag Mesarović, generalni sekretar Srpskog komiteta u Svetskom savetu za energiju.

Od 440 nuklerki u svetu, 185 reaktora je na teritoriji Evrope. Posle nuklerne katastrofe u Fukušimi, Nemačka je od 17 nuklerki već zatvorila osam, u Italiji dve, a Austrija novi reaktor nije ni pustila u rad. I radioaktivni otpad je pretnja.

"Radioaktivni otpad je deo tehnologije nuklearne. To je veoma važna stvar i od svakog dolara proizvedene struje iz nuklerki odvaja se jedan deo za obradu i odlaganje radioaktivnih materijala. Sve nuklearno energetske zemlje imaju svoj program i one na tome vrlo intenzivno rade. Taj radioaktivni otpad itekako može dobro da se smesti, odloži, da ne smeta budućim generacijama", kaže Ilija Plećaš, predsednik Nadzornog odbora JP "Nuklearni objekti Srbije".

Mnoge zemlje se ne odriču nuklerki jer su stabilan izvor struje. Naš vrhunski stručnjak doktor Mesarović kaže da moć nuklerne energije najbolje opisuje njegov privezak, koji čuva već pola veka u kome je samo jedna originalna peleta nuklenog goriva.

A na privesku piše: "Sadržaj energije u ovom malom elementu je dovoljan da snabdeva godinu dana jedno domaćinstvo".

"Svaki deseti kilovat sat u svetu se proizvodi iz njih. U Evropi nekad bilo svaki treći, sada otprilike svaki četvrti posle ovog da kažem buma sa obnovljivim izvorima i naravno grade se nove", naglašava Mesarović.

Najviše nuklerki gradi se u Aziji i to u Kini, a spremnih planova za nove reaktore ima i u Evropi, u Finskoj, Mađarskoj, Bugarskoj. U našoj zemlji gradnja nuklerki zabranjena je zakonom.

"Ja lično smatram da ga treba što pre ukinuti. Ne da bi Srbija gradila nuklearke jer to nema šanse, to je jako skupo u ovom trenutku. Ali jednostavno da bi se obučavao kadar mi nemamo više naučno stručnog kadra iz oblasti nuklernih tehnologija", ističe Plećaš.

Stručnjaci iz te oblasti su nam neophodni, ne samo zbog činjenice da je Srbija samo na 50 do 400 kilometara udaljena od nuklearnih centrala već i zbog odlaganja radioaktivnog otpada i kontrole radioaktivnog zračenja.
 

Najnovije vesti Srbija :

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

 

Povezane vesti :

5 Jun 2020 Novi energetski projekti Srbije i Mađarske
12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne
23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
21 Jan 2019 Srbija će graditi nuklearku?
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
18 Sep 2017 Srbiji su potrebne nuklearke četvrte generacije
9 Mar 2017 Novi atomski reaktori pred našim vratima
19 Feb 2017 Svet gradi mnogo više nuklearki
6 Feb 2017 Briga o elektroprivredi Srbije
7 Dec 2016 IZGRADNjA TERMOELEKTRANE NA PEŠTERU

Web Analytics