ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Briga o elektroprivredi Srbije   6 Feb 2017 - eps
Svaka civilizacija nastajala je i nestajala sa smenom energetskih izvora: od pronalaska vatre, parnog pogona, hemijskih reakcija, elektriciteta do naše ere iskorišćenja nuklearnih izvora energije, napisao je Pavle Vasić, čuveni srpski fizičar, u uvodniku knjige „Od Đetinje do Đerdapa“ 1979. godine. Time je samo još jednom potvrđen civilizacijski značaj energetike. Dugi niz godina ta knjiga bila je jedan od najvažnijih izvora saznanja o razvoju energetike u Srbiji. A mnogi zaposleni u srpskoj elektroprivredi, od rudara do distributera, decenijama su sakupljali i čuvali razne predmete, alat i delove postrojenja koji se više nisu koristili. Znali su koliko je važno sačuvati ta svojevrsna svedočanstva burnog razvoja srpske energetike.

Tek formiranjem Muzeja nauke i tehnike u Beogradu 1989. godine, svi ti predmeti i sačuvana dokumentacija dobili su pravi naučni, muzeološki tretman. U okviru muzeja danas postoji odsek energije sa nekoliko zbirki predmeta. Oni su, većim delom, nekada pripadali „Elektroprivredi Srbije“, „Elektrodistribuciji Beograd“ i „Elektromreži Srbije“. Zbirke, dokumentarna i bibliotečka građa odseka reprezentuju procese i događaje od značaja za elektroprivrednu delatnost – od proizvodnje električne energije, prenosa i distribucije, preko razvoja domaće elektroindustrije, pa do nastanka savremenog elektroenergetskog sistema na teritoriji Srbije.

Čuvar energetske baštine Srbije Odsek sadrži i materijal koji ilustruje tok elektrifikacije, sa svim specifičnostima prihvatanja ove globalne pojave u našim uslovima. Zbirke ovog odseka razvijale su se i nastajale prateći aktuelna dešavanja, pa one danas imaju materijal o relevantnim aspektima energetike – od iscrpljivanja energetskih izvora do uticaja na životnu sredinu. Odsek sadrži 10 zbirki koje ilustruju složen proces proizvodnje, prenosa i distribucije električne energije: zbirku turbina, generatora i motora, transformatora, izolatora, osigurača, električnih instalacija, osvetljenja, mernih uređaja, zaštitnih uređaja i zbirku komunikacija i automatskog upravljanja. Zbirke vezane za proizvodnju električne energije sadrže manje vodne turbine, kao ilustraciju procesa proizvodnje električne energije u hidroelektranama, kao i motor-generatore za konverziju frekvencije, napona ili broja faza električne struje.

Zbirke vezane za prenos i distribuciju električne energije čine turbine i generatori, energetski, strujni i naponski transformatori, rastavljači i prekidači, prigušnice, osigurači i izolatori, merni instrumenti i uklopni satovi, kablovi i vodovi, izvori osvetljenja, kao i električne instalacije. Oblast automatizacije u elektroprivredi ilustrovana je opremom vezanom za uvođenje automatizacije i neposrednog upravljanja procesom proizvodnje, prenosa i potrošnje električne energije, za praćenje tokova snage i naponskih prilika u elektroenergetskom sistemu, korišćenje automatske sekundarne regulacije učestanosti i snage razmene, kao i obavljanje razmene energije s drugim elektroprivredama.

Zbirka komunikacija u elektroprivredi ilustruje razvoj sistema prenosa informacija i komunikacije o događajima i procesima koji se dešavaju na mestima proizvodnje, prenosa i potrošnje električne energije. Savremen sistem komunikacije u Srbiji razvija se od pedesetih godina 20. veka. Počelo se sa poljskim radio-stanicama, preko javne telefonske mreže sa određenim stepenom prioriteta, zatim stižu visokofrekventne veze za prenos signala, sistemi usmerenih radio- veza na ultravisokim frekvencijama, pa sve do vizuelnog prikazivanja podataka. Zbirka zaštitne opreme sadrži predmete koji služe postizanju lične sigurnosti ljudi na elektroenergetskim objektima u uslovima rada pod naponom, u blizini napona ili u beznaponskom stanju. To su sredstva i oprema za ličnu zaštitu i elektroizolacioni alat: izolacione motke i klešta za osigurače i za električna merenja, elektromonterski alat sa izolacionim ručicama, elektroizolacione rukavice i obuća, sigurnosni pojas, osiguravajuća užad, zaštitni šlemovi…

Muzej čuva i predmete koji pripadaju periodu pre elektrifikacije. Oni prikazuju razvoj i primenu aparata i sprava kućne tehnike koji su bili u upotrebi pre primene električne energije, posebno za potrebe unutrašnjeg osvetljenja, grejanja i hlađenja. Sa razvojem funkcionalne organizacije kućnog prostora, menjale su se i tehnike i sredstva kućnog osvetljenja. Kada se pojavila elektrifikacija, osvetljenje je bilo jedina oblast tehnike primenjena u kući, pa je na nju elektrifikacija mogla odmah da bude primenjena.

Izložbe i muzejske postavke Još od prve izložbe „Čovek i kamen“, otvorene 1990. godine, preko izložbi „Putevi srpskog inženjerstva“, „Nikola Tesla – život i delo“, „Svet hemije“, „Branislav Kojić – sećanje na arhitektu“, „Inženjer Miloš Savčić – graditelj, privrednik, gradonačelnik“, „Geodezija – zašto, kako, čime“, pa do izložbe „Od sumraka do svitanja – 120 godina elektrifikacije Srbije“, izložbe Muzeja nauke i tehnike uvek izazovu pažnju. Ne samo zato što donose nova saznanja već i zbog njihovih modernih i maštovitih postavki, koje znaju da privuku savremenu publiku. Muzej ima i svoju stalnu postavku pod nazivom „Drugi krug“. Na njoj je izloženo više od 400 predmeta iz fonda muzeja koji prikazuju tehnološki razvoj i njegov uticaj na život ljudi. Ti eksponati svedoče o tome kako se nekada u Srbiji živelo i radilo, koje tehnologije su bile korišćene, kako se razvijala elektrifikacija u Srbiji, kako se i kuda plovilo parnim brodovima, kako se štampalo bez štampača, kako su izgledali prvi kompjuteri domaće proizvodnje ili zbog čega je Teslin asinhroni motor revolucionarni izum.

U Naučnom centru muzeja promoviše se učenje kroz otkrivanje, učestvovanje, eksperimentisanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima. Interaktivnim eksponatima mogu se razotkrivati fenomeni iz oblasti astronomije, matematike, fizike, biologije, psihologije i logike. I sve to na zabavan i maštovit način! Stalna postavka „Medicina u Srbiji kroz vekove“ smeštena je u zgradi beogradske bolnice izgrađene u 19. veku, u Ulici Džordža Vašingtona. A u Vrnjačkoj Banji, najvećem banjskom lečilištu u Srbiji, sa tradicijom dugom 150 godina, nalazi se stalna postavka „Muzej banjskog lečenja“. Muzej nauke i tehnike je matična ustanova zaštite naučno-tehničke baštine Srbije. Cilj muzeja su podizanja naučno-tehničke kulture, popularizacija nauke i savremenih naučnih dostignuća. U muzeju danas ima 16 stručnih odseka, kao posebnih celina, kojima su obuhvaćene sve oblasti razvoja i primene tehničkih dostignuća u Srbiji.

Muzej nauke i tehnike se nalazi u Skenderbegovoj ulici broj 51 Beograd.

Više informacija o Muzeju nauke i tehnike
 

Najnovije vesti Srbija :

5 Avg 2019 Postavljena gasnoturbinska oprema TETO Pančevo
5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
4 Avg 2019 Napravili najbolji električni bicikl na svetu
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača
25 Jul 2019 Klasične sijalice od sledeće godine van upotrebe
25 Jul 2019 Podzemni kablovi za stabilno snabdevanje Beograda
25 Jul 2019 Računi za struju od jula "bogatiji" za novu stavku

 

Povezane vesti :

5 Avg 2019 Kralj čekićem utemeljio najdugovečniju centralu
10 Jul 2019 Muzej Nikole Tesle – jedinstven u svetu
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju
10 Sep 2018 Teslina prva hidroelektrana dogodine u sistemu EPS
5 Apr 2017 Rekonstrukcija malih užičkih hidroelektrana
13 Mar 2017 HE na Đetinji radi i POSLE 117 GODINA
6 Feb 2017 Briga o elektroprivredi Srbije
16 Jan 2017 Čuvar Tesline zaostavštine
18 Nov 2016 Tesla zona i drugi spektakli
10 Jul 2015 Dan nauke i rodjendan Nikole Tesle
6 Jul 2015 Teslino Užice
3 Jul 2015 Dani Tesle od 6. do 12. jula širom Srbije
30 Mar 2015 Evropska premijera filma o Nikoli Tesli
6 Jan 2015 Teslina memorijalna konferencija u Njujorku
22 Dec 2014 Hidrocentrala na reci Đetinji

Web Analytics