ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa   28 Jan 2017 - gdeinvestirati
Problem visokih decembarskih računa za struju, na koje se do sada Elektroprivredi Srbije žalilo 1.880 potrošača od 3,6 miliona domaćinstava, mogao bi da se reši daljinskim očitavanjem, odnosno uvođenjem novih, pametnih brojila. – Zamena starih uređaja savremenim, najbolji je način da se ovakve greške više ne ponavljaju, ali i da se, pre svega, stane na put krađi struje, koja, prema poslednjim podacima, iznosi od 80 do 100 miliona evra godišnje. Ne treba gubiti iz vida da potrošači ne dozvoljavaju da se priđe brojilu i očita struja, pa bi EPS ugradnjom pametnih merača i taj problem rešio – ukazuje prof. dr Slobodan Ružić, bivši pomoćnik ministra energetike.

EPS bi daljinskim očitavanjem struje sigurno povećao procenat naplate, jer bi se iz centrale očitavala potrošnja, kontrolisala brojila, odnosno isključenje i uključenje potrošača ili limitiranje potrošnje struje, što bi ovom javnom preduzeću donelo velike uštede, samim tim što ne bi imali potrebe da angažuju agencije da očitavaju struju.

– Tvrdim da se poslednjih dana halabuka oko decembarskih računa podigla bez osnova. Onaj ko spekuliše da su očitavači namerno pogrešno očitali potrošnju ili da nisu uopšte očitavali, trebalo bi da objasni zašto bi to radio neko ko očitava. Kakva je njegova korist od toga. Onaj ko hoće da ukrade, to radi da bi imao neku korist, u ovom slučaju lične koristi nema – kategoričan je Ružić.

Mnogo veći problem, po njemu, je krađa struje, odnosno komercijalni gubici EPS-a, koje plaćaju svi potrošači. Zato bi u interesu i građana i EPS-a bilo da mnogo više pažnje posvete nelegalnom priključenju na komšijske vodove ili direktno na vazdušne vodove, postavljanjem neprijavljenih brojila, usporavanju rada brojila postavljanjem magneta, jer je tu problem i tu su građani oštećeni, upozorava sagovornik Politike.

EPS je u više navrata pokušao, podseća on, da problem uvođenja pametnih brojila reši, ali je čak pet tendera za ovaj posao propalo, zbog žalbi domaćih proizvođača. Kada bi ovaj posao konačno zaživeo, pomoglo bi se i potrošačima da više ne dolaze na šaltere elektrodistribucija i žale se na velike račune za struju. Greške bi se i tada događale, ali u mnogo manjem procentu. Praktično non-stop bi se fizički pratio tok struje, što bi pomoglo da se zna koliki su gubici na svakoj trafostanici, što nikada nije bio slučaj.

Potrošači bi, kao i do sada, imali svako svoje brojilo, samo što bi ono bilo kao mobilni telefon, sa softverom koji pruža mnoge druge pogodnosti.

Upitan da li je to razlog što potrošači u razvijenim zemljama nemaju probleme sa visokim računima za struju, Ružić odgovara da se struja u većini zemalja EU plaća avansno.

– Struja se u ovim zemljama očitava kvartalno ili polugodišnje, jer nema zona kao kod nas. Svi potrošači avansno plaćaju struju, pa onda i ono što su potrošili za taj period očitavanja, što u Srbiji ne bi moglo da se dogodi. Kod nas se i dalje produžava rok za popust od 5% za revnosne građane kako bi redovno plaćali struju – kaže on.
 

Najnovije vesti Srbija :

11 Okt 2019 Kod Kovina otvoren najveći vetropark
11 Okt 2019 Domaći punjač za električna vozila
11 Okt 2019 Male centrale izvan svih parkova prirode
11 Okt 2019 U Srbiji se proizvode električni bicikli
6 Okt 2019 Struja neće poskupeti do kraja godine
25 Sep 2019 VE Košava: Snaga vetra za 45.000 domaćinstava
25 Sep 2019 Vranje instalira štedljivu rasvetu

 

Povezane vesti :

1 Sep 2019 Svi strujomeri ubuduće u vlasništvu EPS-a
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
28 Jan 2018 Krađa struje teška 8,5 miliona evra
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
29 Avg 2017 EPS izmišlja krađu struje na neispravnim brojilim
19 Avg 2017 Pametna brojila bi rešila greške u očitavanju
26 Maj 2017 Nova brojila štite i EPS i potrošače od krađe
16 Feb 2017 Mraz "usijao" račune za struju
30 Jan 2017 Za 2017. planirana rekonstrukcija pet trafostanica
28 Jan 2017 Savremeni uređaji rešavaju probleme visokih računa
23 Jan 2017 EPS 'štelovao' račune za struju

Web Analytics