ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
PROCES LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA   5 Dec 2016 - novosti
NAJNOVIJA afera u EPS oko prodaje struje velikim firmama vratila je na "velika vrata" priču o liberalizaciji tržišta električne energije u Srbiji. Naime, iako građani imaju osećaj da je jedino moguće snabdevati se strujom od "Elektroprivrede Srbije", firme i industrijski pogoni već nekoliko godina moraju sami da pronađu od koga će pazariti kilovate. Oni mogu da kupe električnu energiju od 59 različitih firmi. Dugoročan cilj je, tvrde stručnjaci, da se električna energija u Srbiji kupuje kao i internet, kablovska, mobilna telefonija... Ipak, u prvi mah, to znači - poskupljenje za male potrošače.

Od ukupno 59 preprodavaca električne energije, i njih 37, koliko ih ima dozvolu da trguju strujom međusobno, u Srbiji je svega sedam do osam firmi aktivno.

- Oko 45 firmi se javilo Agenciji za energetiku u Srbiji da hoće nešto konkretno da rade sa strujom - kaže Ljiljana Hadžibabić, član Saveta Agencije. - Svega njih 15 se bavi snabdevanjem krajnjih kupaca električnom energijom, velikih potrošača. Tako je i dalje EPS daleko dominantniji od drugih, ali svake godine se tržište širi.

Hadžibabićeva dodaje da je, da bi se struja kupovala kao i ostale usluge od različitih dobavljača, bitno i da kupci budu zainteresovani za tržište.

Mali kupci, odnosno domaćinstva, u Srbiji se još snabdevaju strujom na regulisanom tržištu. To znači da ih EPS i dalje snabdeva električnom energijom po jednoj ceni, koja je javna i koja važi za sve domove.

- Domaćinstva će nabavljati struju na otvorenom tržištu kada cena kilovata koji kupuju od EPS dostigne ovu koja sada važi na tom tržištu - kaže Hadžibabićeva. - Mi godinama imamo situaciju da je cena struje za male potrošače socijalna kategorija. Pored održavanja socijalnog mira, problem za privatnike bi moglo da bude i obezbeđivanje sigurnosti snabdevanja za sva domaćinstva. Zato će svake godine počev od naredne, Agencija praviti analizu da li može da se otvori tržište i za domaćinstva.

Za razliku od njih, firme dobijaju pojedinačne ponude za cenu kilovata i ona je poslovna tajna, a može biti različita. Svaki snabdevač strujom ima pravo da drugoj firmi ponudi cenu koju smatra ekonomskom.

Hadžibabićeva, ipak, dodaje da nam otvaranje tržišta za male potrošače "možda i neće odgovarati, jer će cena najverovatnije biti veća nego sada".

Kompanija GEN-I iz Slovenije jedan je od prvih snabdevača koji su došli u Srbiju da "nudi" struju. Čim su došli, EPS su "oduzeli" jednog velikog klijenta, nemački "Meser".

- Računica je takva da se prelazak kod drugog snabdevača firmama isplati ukoliko troše dosta struje - kaže Srđan Resavac, regionalni ditrektor GEN-I. - Tako, oni koji troše više od 1.400 kilovata mesečno mogu da dobiju dobru ponudu kod drugih. Mi snabdevamo i male kupce, ali njima se opet isplati samo ako troše više. Prosečna potrošnja domaćinstava u Srbiji je oko 450 kilovata mesečno, tako da je procenat onih koji troše 1.400 - svega 0,5 odsto.

Pored toga što struju nudi veliki broj firmi, EPS je u zemlji, pored male količine u NIS, jedini veliki proizvođač električne energije. Tako su ostale kompanije zapravo samo preprodavci. Ipak, po uzoru na situaciju u industriji telekomunikacija, firmama se isplati da rade i kada koriste resurse drugih.

ISKORISTILI NOVO TRŽIŠTE

GOTOVO 96 odsto svih potrošača, i pored mogućnosti da izaberu drugog snabdevača, ostalo je kod EPS. Ipak, upravo vesti o poslednjim malverzacijama tiču se prilagođavanja ovog javnog preduzeća liberalizaciji slobodne trgovine. Naime, kako su određeni funkcioneri u "EPS Snabdevanju" poslednjih godinu i po prekrajali decimale na ponudama za prodaju struje, EPS je bio skuplji od nekih privatnika i čak 169 firmi je odustalo od snabdevača.

Među firmama koje su otišle od "Elektroprivrede Srbije" su mnogobrojne opštine, ali i sudovi, bolnice, univerziteti, škole...

PRVO SKAČE, ONDA PADA

DOMAĆINSTVA će se, kada se tržište struje otvori, svakako suočiti sa poskupljenjem kilovata. Ipak, prema rečima Dragana Vlaisavljevića, izvršnog direktora za poslove trgovine električnom energijom u EPS, poslednjih godina veleprodajna cena struje drastično pada.

- To znači da bi cena struje za potrošače verovatno prvo drastično skočila, a onda bi, pod uticajem otvorene kupoprodaje, počela da pada. Takvu situaciju je imala upravo Hrvatska proteklih godina, kada je njeno glavno preduzeće za snabdevanje strujom, HEP, pod pritiskom drugih snabdevača koji su nudili nižu cenu, i samo moralo da spusti ponudu za domaćinstva - kaže Vlaisavljević.

HAMOVIĆ, SLOVENCI, ČESI
MEĐU firmama koje imaju licencu za snabdevanje električnom energijom u Srbiji je najpoznatija EFT Vuka Hamovića. Na spisku je i slovenački GEN-I, kao i srpska ispostava češkog ČEZ. Hamovićev EFT i GEN-I godinama su trgovali električnom energijom u Srbiji, i pre nego što je tržište struje otvoreno.
 

Najnovije vesti Srbija :

15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
20 Sep 2018 Energija iz otpada
17 Sep 2018 Sajam energetike od 2. do 5. oktobra u Beogradu
12 Sep 2018 Otvoren vetropark Alibunar
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju

 

Povezane vesti :

11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
20 Nov 2017 EPS odoleva konkurenciji
16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
27 Jul 2017 Srbija troši pet puta više od evropskog proseka
5 Jun 2017 33. savetovanje CIGRE Srbija
17 Apr 2017 EPS uvodi jedinstveni sistem naplate
5 Dec 2016 PROCES LIBERALIZACIJE TRŽIŠTA
2 Dec 2016 U energetici će preživeti samo najefikasniji
18 Feb 2016 Dan-unapred tržište
1 Nov 2015 Većim potrošačima skuplja struja
2 Sep 2015 Berza el. energije u Srbiji do kraja novembra
15 Avg 2015 I naftaši nas strujom snabdevaju
2 Avg 2015 Zbog akciza i poskupljenja struja skuplja 12%
24 Jul 2015 Šta berza struje donosi građanima i privredi

Web Analytics