ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
U energetici će preživeti samo najefikasniji   2 Dec 2016 - beta
Izvršni direktor za poslove trgovine električnom energijom u Elektroprivredi Srbije Dragan Vlaisavljević upozorio je danas da proizvodnja struje iz obnovljivih izvora, zbog državnih podsticaja, ugrožava termoelektrane i da će preživeti samo najefikasnije. On je istakao da liberalizacija trgovanja električnom energijom i proizvodnja struje iz obnovljivih izvora "dramatično obara cenu struje" pa je ugrožen opstanak termoelektrana, a bez njih elektroenergetski sistem je teško održiv.

"Zagovaranje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora, što se u Nemačkoj stimuliše godišnje sa 24 milijarde evra, je igranka koju su smislili bankari da kratkoročnim kreditima zarade dosta novca. Detaljne analize gradnje reverzibilne hidroelektrane, kako bi se proširili kapaciteti EPS-a, pokazuje da, po sadašnjoj ceni struje, ta investicija nije isplativa", rekao je Vlaisavljević na međunarodnoj konferenciji "Regionalno tržište električne energije" u Beogradu.

On je istakao da obnovljivi izvori energije "generišu takse koje dižu cene potrošačima, a to će se uskoro dogoditi i u Srbiji".

Vlaisavljević je podsetio da je u Srbiji slobodno tržište električnom energijom uvedeno 1. januara 2013. godine a da je ovih dana stiglo pismo iz Brisela sa novim poslovnim smernicama.

"Težište će se staviti na obnovljive izvore energije, potrebno je podići sigurnost mreže, regionalno se povezivati, a cilj je da se napravi jedinstveno evropsko tržište struje. Uputstva se odnose i na otklanjanje uskih grla u prenosu energije i povećavanju balansnog tržišta", rekao je Vlaisavljević i dodao da se mora podizati i efikasnost.

Evropske smernice, prema njegovim rečima podrazumevaju i da se prati potrošnja domaćinstava kako bi mogla da se prilagodi dinamika potrošnje u zavisnosti od opterećenja mreže u pojedinim vremenskim intervalima.

Član Saveta Agencije za energetiku Srbije Ljiljana Hadžibabić rekla je da je do sada izdato 59 licenci za rad u oblasti snabdevanja strujom i 37 za snabdevanje na veliko.

"Od 96 ukupno izdatih licenci 45 njihovih vlasnika je započelo posao oko trgovine strujom, a 15 se bavi snabdevanjem krajnih kupaca. Najdominantniji snabdevač je EPS, ali ima i drugih koji ispituju procedure i osluškuju tržište", rekla je Hadžibabić.

Ona je istakla da je padom industrijske proizvodnje smanjena i potrošnja struje u tom sektoru pa je najveći broj malih potrošača i domaćinstva, a samo 37 odsto struje je na slobodnom tržištu.

"Da bi mali potrošači i domaćinstva kupovali struju na slobodnom tržištu potrebno je da cene struje na njemu budu niže od regulisanih. Kako država kao vlasnik drži cene struje ispod ekonomskog nivoa sa obrazloženjem da narod ne može da plaća veću cenu, mali potrošači nemaju interesa da struju kupuju na slobodnom tržištu", rekla je Hadžibabić.

Ona je istakla da Agencija za energetiku radi analize o tome šta proizvođač, EPS može da naplati od kupca i da nije ta koja drži cenu struje pod kontrolom, već je to država kao vlasnik te firme.

"Bilo bi korektno da se siromašnima nadoknadi račun za struju, a da oni koji mogu da plate struju to i plate po realnim cenama", kazala je Hadžibabić.

Tehnički direktor Srpske berze električnom energijom (SEEPEX) Dejan Stojčevski istakao je da likvidnost na tržištu strujom nije na očekivanom nivou i da ne može da bude razvijena ako tržište strujom nije razvijeno.

"Do ovog trenutka imamo 11 članova Berze, a očekujemo još tri. Tendencija je da se tržišta električnom energijom spajaju, već su se ujedinila tržišta severne i zapadne Evrope a cilj je da se dođe do jedinstvene referentne cene svakog sata koja se objavljuje javno", rekao je Strojčevski.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
6 Maj 2018 "Srbija i Republika Srpska zajednički grade HE
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
11 Apr 2018 Garancija i zaduženje za vetropark Kostolac
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine

Web Analytics