ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
TENT će grejati i Beograđane   30 Nov 2016 - ekapija
Beogradske elektrane se pripremaju za izgradnju vangradskog toplovoda, od TE TO Nikola Tesla u Obrenovcu do Toplane Novi Beograd. Osnovna koncepcija snabdevanja toplotnom energijom iz vangradskih izvora kombinovane proizvodnje struje i toplotne energije, zasnovana je na činjenici da se na samo 28 km udaljenosti od prestonice, nalazi TE Nikola Tesla A koja može isporučivati baznu toplotnu energiju za veliki deo potrošača u Beogradu.

Kako bi se projekat vangradskog toplovoda realizovao, u toku je priprema planske dokumentacije. Skupština grada Beograda objavila je Nacrt plana detaljne regulacije vangradskog toplovoda od TE TO do TO Novi Beograd, a taj dokument će biti na javnom uvidu do 28. decembra 2016. godine.

Sistem daljinskog grejanja Beograda formiran je kao niz ostrvskih nezavisnih sistema koji su se razvijali oko pojedinih naselja i pratili njihov razvoj. Osnovna goriva za proizvodnju toplotne energije su zemni gas i mazut, dok su ostala goriva neznatno zastupljena. Samo u Novom Beogradu je zastupljena kombinovana proizvodnja električne i toplotne energije, a svi ostali izvori proizvode samo toplotnu energiju.

Dalji razvoj i unapređenje sistema grejanja Beograda bazira se na izgradnji daljinskog sistema grejanja iz povezane proizvodnje električne i toplotne energije, na bazi domaćih resursa, koji postoje u neposrednoj blizini grada. Ideja je da se takvim sistemom postigne pouzdano i ekonomično grejanje, zamena uvoznih goriva domaćim, veći stepen iskorišćenja primarnog goriva i smanjenje stepena zagađivanja životne sredine.

Radi ekonomičnijeg poslovanja i rada, treba težiti povezivanju, odnosno pravljenju reverzibilnih sistema rada Beogradskih toplana.

Izgradnja vangradskog toplovoda u prvoj fazi obuhvata rekonstrukciju blokova u TE Nikola Tesla, izgradnju potrebne termo-izmenjivačke stanice, izgradnju toplovoda od Obrenovca do Toplane Novi Beograd dužine oko 28 km i izgradnju usputnih pumpnih stanica. Planirano povezivanje baznog izvora u TE-TO Nikola Tesla A, sa potrošačima koji su povezani sa TO Novi Beograd, ostvareno je putem vangradskog toplovoda prečnika DN1000, a potrebna širina koridora za vođenje toplovoda iznosi oko 10 m.

U narednim fazama sukcesivno bi se povezale i druge veće toplane iz sistema daljinskog grejanja Beogradskih elektrana, navedeno je u Nacrtu plana detaljne regulacije.

Toplovod će biti vođen podzemno, predizolovanim čeličnim cevima. Preko mosta na Savi cevi toplovoda će se voditi nadzemno. Toplovod dalje prema toplani Novi Beograd prolaz kroz trup železničke pruge Ranžirna Makiš A - Ostružnica - Batajnica, kao i ispod Beogradske obilaznice na autoputu E-75 i levom obalom reke Save sve do TO Novi Beograd, navedeno je u PDR.

Paralelno sa cevima toplovoda duž trase će se voditi i optički kabl za potrebe merenja, regulacije i upravljanja snabdevanja toplotnom energijom, elektroenergetski kablovi, telekomunikacioni kablovi kao i ostali neophodni infrastrukturni vodovi.

Javna sednica Komisije za planove, na kojoj će se raspravljati o ovom dokumetu, biće održana 19. januara 2017. godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

16 Nov 2017 Konferencija o regionalnom tržištu električne ener
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
13 Nov 2017 Domaće kompanije pobedile na tenderima EPS-a
4 Nov 2017 Požarevac će biti u vrhu po pitanju OIE
2 Nov 2017 Ugovor o izgradnji termoelektrane u Pančevu
23 Okt 2017 Ekološki kilovati skupi za državu
23 Okt 2017 Dokle smo stigli u hvatanju vetra

 

Povezane vesti :

11 Sep 2017 EPS i Micubiši potpisali sporazum za odsumporavanj
29 Avg 2017 Do 2020. iz obnovljivih izvora 600 megavata
3 Jul 2017 Evropsko startap takmičenje u oblasti energetike
26 Jun 2017 Ne gasiti stare blokove dok se ne izgrade novi
26 Jun 2017 Žetva raži za "zelenu" struju
8 Jun 2017 Kinezi grade toplodalekovod
5 Jun 2017 Hidrocentrala "Vučje" duže od veka proizvodi struj
30 Maj 2017 EPS:Pola milijarde evra za hidropotencijal do 2025
26 Maj 2017 REMONTI DONOSE NOVU SNAGU
25 Maj 2017 Nema uglja, Srbiji prete restrikcije
5 Apr 2017 Srbiji nedostaje još jedna termoelektrana
5 Apr 2017 Rekonstrukcija malih užičkih hidroelektrana
24 Mar 2017 EPS završio projekat modernizacije TENT-a B
19 Mar 2017 Zaštita životne sredine i održivi razvoj
2 Mar 2017 EPS pozajmio 45 miliona evra od KfW

Web Analytics