ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Kostolac: I ekologija i energija   28 Okt 2016 - danas,branicevo
U kostolačkom ogranku Elektroprivrede Srbije ove godine počinju da rade nova postrojenja, koja će zahvaljujući savremenim tehnološkim rešenjima omogućiti da se proizvodnja električne energije odvija uz znatna ekološka poboljšanja. Za transport pepela i šljake u Termoelektrani Kostolac A primenjena je nova tehnologija, koja višestruko doprinosi očuvanju životne sredine, ističe Nenad Jankov, direktor TE Kostolac A.

- Ove godine očekuje se završetak projekta zamene sistema otpepeljivanja. Novi sistem sadrži opremu kojom se pepeo i šljaka nakon prikupljanja iz blokova TE, novom tehnologijom - gustom mešavinom pepela i šljake sa vodom u odnosu 1:1, transportuje na deponiju pepela – objasnio je Jankov.

- Osim nove opreme, u krugu TE Kostolac A, izgrađen je i novi pepelovod - od termoelektrane do deponije pepela Ćirikovac.

Projekat je od naročite važnosti za zaštitu životne sredine. Izgradnjom sistema za otpepeljivanje stvaraju se uslovi za trajno zatvaranje sadašnje deponije Srednje kostolačko ostrvo, čime će se rešiti i problem razvejavanja pepela na grad Kostolac i okolna naselja, dodaje se u vesti portala eBraničevo.

Na deponiji pepela izgrađena je i dodatna stanica za povraćaj izdvojene vode iz guste mešavine sa deponije pepela u TE Kostolac A, što je još jedna korist u očuvanju prirodnih resursa.

Vrednost rekonstrukcije za deo postrojenja u krugu TE Kostolac A iznosi oko 18 mil EUR. Novac je većim delom obezbeđen iz zajma koji je KfW banka odobrila EPS-u, a manjim delom je učestvovala i sama Elektroprivreda Srbije.

Vrednost cevovoda za transport pepela na deponiju i potrebne opreme na samoj deponiji je oko 6 mil EUR, i ta sredstva je EPS obezbedio iz sopstvenih izvora finansiranja.

Za rekonstrukciju sistema otpepeljavanja, zadužen je konzorcijum koji čine Goša Montaža Velika Plana i Clyde Bergemann. Tokom ove godine konzorcijum je završavao montažu i pripremao za probni rad opremu u krugu TE Kostolac A. Konzorcijum domaćih preduzeća, koji je predvodilo preduzeće Energotehnika – Južna Bačka iz Novog Sada, završilo je izgradnju i pustilo u probni rad novi pepelovod odo nove lokacije na kopu Ćirikovac.


Emisija azotnih oksida

Ispitivanja su pokazala vrednost emisije azotnih oksida nižu od 200 miligrama po kubnom metru.

U termosektoru ogranka „TE-KO Kostolac“ već nekoliko godina realizuju se tehnološki zahvati sa cilјem da se ostvari proizvodnja električne energije uz značajna ekološka pobolјšanja, ističe za „EPS Energiju“ Ivan Dimitrijević, direktor TE „Kostolac B“.

U okviru rehabilitacije bloka B1 2014, realizovan je projekat ugradnje novog sistema sagorevanja uglјenog praha radi smanjenja emisije azotnih jedinjenja ispod 200 miligrama po kubnom metru.

– Projektno rešenje je obuhvatalo korišćenje primarnih mera za smanjenje emisije azotnih oksida. To podrazumeva optimizaciju rada gorionika, višestepeno dovođenje vazduha u kotao, recirkulaciju hladnih dimnih gasova i višestepeno dovođenje goriva u kotao uz mogućnost postojeće geometrije kaveza gorionika uglјa – objasnio je Dimitrijević. – Ugrađeni su gorionici namenjeni za nizak nivo azotnih oksida sa korekcijom nagiba gorionika prema ložišnom levku od 15 stepeni, a jedan nivo bridovih gorionika je ukinut u odnosu na stari dizajn. Rešenje je predviđalo i ugradnju OFA otvora i mlaznica na kotlu sa pripadajućim kanalima vazduha u dva nivoa. U okviru ugovornih aktivnosti u remontu 2014. godine kompletno su zamenjeni kanal aerosmeše i gorionik uglјa.


Uređeno oko 30 hektara zemljišta

U proteklih godinu dana, od septembra prošle do septembra ove godine, u rudarskom sektoru ogranka "TE-KO Kostolac" rekultivisano je 28,5 hektara degradiranih površina. Napravljeno je i više kilometara protivpožarnih puteva, kanala za odvod atmosferske vode, a vodilo se računa i o već postojećim zasadima na prostoru tri šumske jedinice - Ćirikovac, Klenovnik i Drmno. Sve radove na tim poslovima realizovalo je izdvojeno preduzeće "Rekultivacija i ozelenjavanje zemljišta" iz Kostolca, a ukupna vrednost radova iznosila je 52 miliona dinara.

Najveći poslovi bili su na unutrašnjem odlagalištu Površinskog kopa "Drmno", i to na drugoj jalovinskoj etaži, koja se nalazi na obodu sela Drmno. Na kosinama druge odlagališne etaže, na površini od 15 hektara, zasađen je uglavnom bagrem, ali i druge vrste šumskih zasada, što predstavlja i svojevrstan ekološki zaštitni pojas prema selu. Na ravnim delovima etaže na površini od ukupno 10 hektara, posejane su detelina lucerka i liguminozne smeše (smeše raznovrsnih trava pogodne za ovu vrstu zemljišta).

Na spoljašnjem odlagalištu kopa "Drmno", na površini od 3,5 hektara, uspešno je formiran zasad paulovnije. Reč je o listopadnom drveću poreklom iz Kine. Odlikuje se izuzetno brzim rastom, kvalitetom drvne građe, ogromnim listovima i prelepim cvetovima, kao i stoprocentnom iskorišćenju. List ovog drveta raste do 70 centimetara u prečniku, samo drvo i do 20 metara u visinu, a cvet je grozdast, roze do lila boje sa divnim mirisom.

Mogućnosti iskorišćenja ovog drveta su višestruke. Može se koristiti kao ogrev. Ima istu kaloričnu vrednost kao mrki ugalj, ali mu je emisija štetnih gasova veoma mala. Od jednog kubnog metra drveta ostaje samo pola kilograma pepela. Zato se koristi i za brikete i za izradu peleta. Kao industrijska građa je veoma zahvalno iz više razloga. Seče se već posle sedam do osam godina i daje do jednog metra kubnog građe po stablu. Drvo je meko, lako za obradu, jednostavno se suši prirodnim putem, a nakon sušenja ne prima vlagu. Ima lakoću lipe, a čvrstinu bukve. Koristi se za izradu nameštaja, muzičkih instrumenata, dasaka za jedrenje, delove aviona i brodova, igračaka, lamperije i brodskog poda koji je otporan na vlagu, za izradu sauna itd.

Kao hortikulturna vrsta, koristi se za sadnju u dvorištima i parkovima (zbog hlada koji daju njeni ogromni listovi i atraktivnog i mirisnog cveta), ali služi i kao vetrobranski, zaštitni pojas. List se koristi za izradu peleta, ali i za ishranu stoke, jer ima veći procenat azota od deteline. Uzgaja se i kao medonosna kultura. Cveta obilno, 20 dana pre bagrema, cvetovi su puni nektara, a med dobijen od njih je izuzetnog kvaliteta.

Tokom ove i naredne godine biće nastavljeno uređenje degradiranih, ali i održavanje postojećih uređenih površina u skladu sa novom planskom osnovom. Planirano je da se uredi obodni deo nekadašnjeg Površinskog kopa "Ćirikovac", od reke Mogile do manastira Rukumija. Reč je o površini od 6,5 hektara, koja će biti pošljumljena adekvatnim šumskim zasadom.

Za nastavak poslova 195 miliona
Planom rekultivacije za 2016. i 2017. predviđeno je da se privede nameni površina od 20 hektara na spoljnjem odlagalištu kopa "Drmno", a biće nastavljeni radovi na rekultivaciji unutrašnjeg odlagališta ovog kopa na površini od 44 hektara. Za te poslove rekultivacije i investiciono održavanje planirano je da se izdvoji 195 miliona dinara.
 

Najnovije vesti Srbija :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita
26 Maj 2020 Novi uslovi za status ugroženog kupca!
24 Maj 2020 Kako i kada kućni aparati postaju OPASNI PO ŽIVOT
15 Maj 2020 Povećana proizvodnja uglja uprkos epidemiji

 

Povezane vesti :

29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
29 Apr 2020 Drmno dobija jaču struju
26 Jan 2020 Premašen plan u Kostolačkim TE
29 Okt 2019 TE jesu najveći zagađivači,ali trenutno nisu glavn
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona
21 Apr 2019 Kostolac: Izgradnja bloka B3 dobila ubrzanje
1 Apr 2019 Novi sistem omogućiće proizvodnju 12 miliona tona
7 Mar 2019 U martu tender za obnovu blokova A1 i A2 u TENT-u
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj
25 Avg 2018 Antić sa predsednikom kompanije CMEC
25 Avg 2018 Već ostvarili godišnji plan proizvodnje struje

Web Analytics