ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EMS: Netačni navodi Sekretarijata EZ   29 Sep 2016 - rts,rtv
Elektromreža Srbije je saopštila da su netačni navodi koje je u godišnjem izveštaju naveo Sekretarijat Energetske zajednice, a koji se tiču tog javnog preduzeća. "EMS ne može da dopusti da se konstantno nalazi na udaru animoziteta jednog čoveka koji uporno i neargumentovano, domaćoj i evropskoj javnosti, naše preduzeće predstavlja kao kompaniju koja ništa ne radi, odnosno koja ucenjuje ostatak sveta", navodi se u saopštenju.

EMS ističe da su u pomenutom izveštaju izneti jednostrani i netačni stavovi u vezi sa četiri pitanja.

Prvo pitanje odnosi se na razdvajanje delatnosti prenosa električne energije od ostalih energetskih delatnosti.

Činjenica je da je JP EMS osnovano kao posebno preduzeće 1. jula 2005. i da je u skladu sa tada važećim evropskim propisima u potpunosti razdvojeno, što je i konstatovano u svim prethodnim godišnjim izveštajima Sekretarijata Energetske zajednice (EZ).

"U međuvremenu je za razdvojene operatore prenosnog sistema uvedena dodatna procedura sertifikacije, čije je uvođenje kod nas u toku, a rok je dve godine od datuma stupanja na snagu Zakona o energetici. Ovaj stav Sekretarijata stoga je nekorektan i dovodi u zabludu čitaoce Godišnjeg izveštaja", navedeno je u saopštenju.

Drugo pitanje odnosi se na implementaciju sporazuma o povezivanju zaključenog između evropskih operatora prenosnih sistema, uključujući i JP EMS, sa jedne strane i operatora prenosnog sistema na KiM sa druge strane.

EMS navodi da je netačna tvrdnja da Srbija blokira sprovođenje ovog sporazuma neregistrovanjem srpskog snadbevača električnom energijom na severu KiM.

Činjenica je da privremene institucije na KiM blokiraju formiranje ove kompanije, jer su do sada tri puta odbile uredno podnet zahtev za registraciju, i to iz političkih razloga, navodi se u saopštenju.

EMS podseća da je tu kompaniju prvobitno trebalo da osnuje ZSO koja nije formirana.

Treće pitanje odnosi se na slučaj korišćenja prihoda od alokacija prekograničnih prenosnih kapaciteta u svrhe definisane evropskim propisima na južnim granicama Srbije.

Zakonom o energetici je uređeno korišćenje ovih prihoda u potpunosti u skladu sa evropskim propisima.

Problem je što Sekretarijat EZ zauzima politički stav po pitanju interkonektivnih vodova između Srbije, sa jedne strane, i Makedonije, Albanije i Crne Gore, sa druge strane, tvrdeći da su to interkonektivni vodovi između Kosova i navedenih zemalja, a ne između Srbije i tih zemalja.

Na taj način je Sekretarijat izašao izvan svojih ovlašćenja zauzimajući stav o statusnim pitanjima KiM i zanemario niz potpisanih sporazuma koji regulišu ovu oblast.

Četvrto pitanje odnosi se na pridruženje operatora prenosnog sistema jednoj od aukcionih kuća koje vrše raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta za više zemalja.

JP EMS trenutno vrši raspodelu prekograničnih prenosnih kapaciteta na tržišni i transparentan način na svim granicama.

Iako evropska mrežna pravila koja regulišu ovu oblast još nisu obavezujuća u našoj zemlji, EMS je još 2015. započeo proceduru pridruženja postojećim aukcionim kućama.

Konkretno, EMS je odmah po objavljivanju uslova za pridruženje od strane regionalne aukcione kuće SEE CAO u Podgorici u julu 2016. podneo zahtev za ulazak u vlasničku strukturu SEE CAO.

Dodatno, JP EMS je započeo pregovore o korišćenju usluga aukcione kuće JAO Luksemburg i u ovom slučaju Sekretarijat EZ izneo je netačne stavove, kažu u EMS-u.

Sva prethodna pitanja više puta su razmatrana između Sekretarijata i nadležnih institucija i preduzeća iz Srbije, ali je Sekretarijat EZ ostao pri jednostranim i netačnim stavovima, pri tom ne uvažavajući argumente druge strane i ne navodeći ih u svom Godišnjem izveštaju, čime je svesno doveo u zabludu čitaoce i korisnike Godišnjeg izveštaja, kao i javnost u Srbiji.

Bez obzira na sve, pa čak i na pretnje nekakvim sankcijama, kao i uvek do sada, JP EMS je otvoren za saradnju sa Sekretarijatom EZ i njegovim predstavnicima u svim segmentima.

"Nadamo se da će sva lična ubeđenja pojedinaca iz Sekretarijata biti ostavljena po strani, te da će se ubuduće rukovoditi isključivo činjenicama i egzaktnim podacima", navedeno je u saopštenju.


"Srbija da omogući prekogranični tok struje"

BEOGRAD - Energetska zajednica Jugoistočne Evrope danas je zatražila da se završi vlasničko razdvajanje u EPS-u, da Elektromreža Srbije (EMS) ispravi nepravilnosti u vezi sa prekograničnim tokom struje i da se ponovo razmotri da li je potrebno da cene struje u Srbiji budu regulisane.
U godišnjem izveštaju Energetska zajednica je upozorila da će nastaviti sa procedurom zbog toga što Elektromreža Srbije nije usvojila zajednički usklađeni metod za upravljanje zagušenjima na mreži i proceduru za dodelu kapaciteta tržištu.

Ministarski savet Zajednice ovo je zatražio odlukom iz 2008. godine, a pošto u Srbiji to nije primenjeno Sekretarijat EZ je 2011. godine to pitanje ponovo pokrenuo.

"Uprkos tome što je EMS u julu 2015. poslao prijavu za korišćenje usluga Koordinisane kancelarije za aukcije EZ (SEE CAO), sporazum nije postignut. Ukoliko se neusklađenost sa propisima nastavi i ukoliko se godišnje, mesečne i dnevne aukcije ne budu organizovale na koordinisan način kroz SEE CAO ili drugi zajednički usklađeni metod za upravljanje zagušenjima, Sekretarijat će nastaviti sa procedurom povodom ovog slučaja", navodi se u odeljku o tržištu struje.

Objašnjeno je da EMS i dalje prekogranične kapacitete dodeljuje kroz zajedničke aukcije sa operaterima susednih zemalja - bugarskim ESO, hrvatskim HOPS, mađarskim MAVIR, rumunskom Transelektrikom (Transelectrica) i NOS BiH, kao i kroz podeljene (split) aukcije sa crnogorskim prenosnikom CGES, makedonskim MEPSO i albanskim OST, što nije u skladu sa pravnim nasleđem EU koje se primenjuje u okviru Energetske zajednice.

Sekretarijat je takođe poslao Obrazloženi zahtev Ministarskom savetu tražeći odluku ministara o navodima da Srbija nije koristila prihod od dodele interkonekcija na interkonektorima sa Albanijom, Makedonijom i Crnom Gorom za svrhe predviđene u propisu EZ, a to su garantovanje dostupnosti dodeljenog kapaciteta, ulaganje u mrežu za održavanje ili povećavanje kapaciteta za interkonekciju ili kao prihod koji regulatori uzimaju u obzir kada odobravaju metodologiju za obračun tarifa za mrežu.

Navodi se i da je Elektroprivreda Srbije trebalo da bude transformisana u akcionarsko društvo do 1. jula 2016, ali da je taj rok probijen.

Ističe se i da je EPS uspešno završio razdvajanje EPS Distribucije u junu 2016, ali da još nije izdvojen operater prenosa, za šta je rok istekao 1. juna 2016.

"Vlasničko razdvajanje iziskuje dodatne mere, uključujući amandmane na zakone o vladi, ministarstvima i javnim preduzećima. Novi zakon kojim se uređuje kontrola nad javnim preduzećima, donet u februaru 2016, nije doneo garanciju da će se razdvajanje sprovesti u skladu sa propisima EZ", navodi se u izveštaju u kojem se prati godišnji napredak u usklađivanju sa propisima EZ. ;

Kao jedan od ključnih prioriteta navodi se i rešavanje problema saradnje sa Kosovom, odnosno primena sporazuma o mrežama i sistemima iz 2014. ;

Navodi se i problem Sporazuma o konekciji između evropske mreže operatera za prenos struje ENTSO-E i prenosnog sistema kosovskog operatera iz oktobra 2015. čija primena je "bespotrebno uslovljena" izdavanjem dozvole srpskom dobavljaču na Kosovu, što nije moguće ispuniti jer Srbija nije registrovala kompaniju za snabdevanje. ;

Energetska zajednica traži i od Agencije za energetiku AERS da što pre objavi izveštaje o potrebi za daljom regulacijom cena struje za domaćinstva i male potrošače, iako se navodi da Agencija ima obavezu to da učini do maja 2017. godine.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta

 

Povezane vesti :

5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
29 Mar 2018 Iz obnovljivih izvora sledeće godine do 250 MW
22 Mar 2018 Francuzi bi da razvijaju hidroelektrane u Srbiji
4 Mar 2018 HE “Đerdap 1” : Dobri proizvodni rezultati
8 Feb 2018 Nova regionalna berza elektricne energije
5 Jan 2018 Dalekovod između Srbije i BiH počeće da radi 2020.
2 Jan 2018 Energetski sistem stabilan
22 Dec 2017 Uključen dalekovod od Pančeva do Rumunije
30 Nov 2017 Stiže 38 turbina za vetropark Kovačica
16 Nov 2017 Energija iz vetra oduvaće naše pare
7 Okt 2017 Vetroparkovi – budućnost energije
19 Avg 2017 Suša usijala regionalne berze struje

Web Analytics