ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Zelena energija je obaveza prema našoj deci   16 Sep 2016 - rtv
Srbija je uložila 200 miliona evra u gradnju filtera za smanjenje štetnih gasova iz elektrana do sada, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. Antić je na Srpskom zelenom forumu "Obnovljivi izvori energije (OIE) - između potreba i mogućnosti" rekao da je naša budućnost i obaveza prema deci, a ne prema međunarodnim institucijama da se okrenemo obnovljivim izvorima energijama jer oni više nisu alternativa, već naša realnost.

Ministar energetike je kazao da je naša proizvodnja iz obnovljivih izvora trenutno 21 odsto od ukupne potrošnje energije u zemlji, ističući da država ulaže ogromne napore u dalji razvoj "zelene energije".

Prema njegovim rečima, od ukupno 1.092 megavata zelene energije, 500 megavata se proizvodi iz energije vetra, a ostalo iz biomase, gasa, solarne i hidroenergije.

Antić je precizirao da je u Srbiji u poslednjih par godina izgrađena 61 mini hidro-centrala ukupno instalisane snage 40 megavata, 103 solarne elektrane, dve vetroelektrane i pet elektrana na biogas.

"To su još pionirski koraci, a pravi veliki projekti tek predstoje i u razgovorima smo sa međunarodnim finansijskim institucijama o obezbeđenju sredstava za realizaciju tih projekata", rekao je Antić.

Trivan: U svetu će biti 200 miliona klimatskih izbeglica

Beograd formira energetski fond, pored fonda za zaštitu životne sredine, koji će biti u funkciji da se zemlja učini energetski održivom i da se sačuvaju resursi koji nisu obnovljivi, izjavio je danas gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Trivan je, na Srpskom zelenom forumu "Obnovljivi izvori energije - između potreba i mogućnosti", ukazao na značaj očuvanja resursa, predočavajući da se u svetu već vode ratovi zbog vode, ali i zbog uglja, i ocenio da je "balanas između korišćenja fosilnih goriva i zaštite životne sredine - moguć".

"Elektroprivreda Srbije je najveći zagađivač u Srbiji, ali i kompanija koja je najviše uložila u zaštitu životne sredine", naveo je on.

Ocenjujući da polako hvatamo korak sa razvijenim zemljama u pogledu zaštite životne sredine, Trivan je dodao da je naš hendikep nedostatak novca, napominjući da su godišnja ulaganja od oko 300 miliona evra u te svrhe vrlo visok izdatak za zemlju kao što je naša.

"Cela priča o zaštiti životne sredine vezana je za klimatske promene", rekao je, iznoseći procenu da će u svetu biti "200 miliona klimatskih izbeglica u decenijama pred nama", i da su, pored ratova, na sadašnji talas migranata uticale i klimatske promene, zbog kojih nestaju obradive poljoprivredne površine, pitka voda...

Trivan je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da smanji emisije gasova koji utiču na globalno zagrevanje za 9,8 odsto u odnosu na 1990, kao i da smanji emisiju ugljen-dioksida i ostalih gasova za 40 odsto do 2030. godine, naglasivši da je za ostvarenje tih ciljeva bitna uloga medija i sistem obrazovanja.

Zaštita životne sredine, smatra on, mora da bude uvedena kao predmet u školama.

Založivši se za razvoj zelene energije, Trivan je kao primer naveo jedan gradić u Danskoj u kojem 61 odsto sunčeve energije učestvuje u ukupnoj proizvodnji struje.

Dodao je da energija Sunca može da se sačuva šest meseci u bateriji, koja je, kako kaže, "doduše velika kao kuća", i da je to patent jednog srpskog pronalazača kome mi nismo pridali značaj.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, komentarišući korišćenje sunčeve energije u Danskoj, naglasio da javnost treba da zna da je to zemlja sa najvišom cenom struje, a da je Nemačka druga sa 4,5 do pet puta višom cenom nego što je naša.

"Voleo bih da budem ministar koji će imati ekonomsku cenu struje, ali mi smo vlada koja vodi računa o narodu, a ne da ubijemo ovaj narod. Svakog dana vodimo računa o tome imamo balans između ciljeva i realnosti", rekao je Antić.

Direktor sektora za strategiju EPS-a, Aleksandar Jakovljević, rekao je na forumu da Srbija ne može do 2025. godine značajnije da smanji proizvodnju struje iz uglja.

Prema njegovim rečima, ugalj učestvuje sa 71 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, prema podacima iz 2013, a 29 procenata proizvodnje je iz hidro-resursa i ostalih obnovljivih izvora energije.

Više struje iz uglja od nas proizvode Poljaci, čak 85 odsto od ukupne proizvodnje, 2,0 odsto dobijaju iz nuklearke, a 13 odsto iz vode i drugih obnovljivih izvora.

Jakovljević je istakao da su najznačajniji projekti EPS-a u ovom trenutku izgradnja vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu, što je investicija od 100 miliona evra.

Takođe je rekao da je najveći potencijal u Srbiji biomasa, uglavnom za toplotnu energiju, a da postoji neiskorišćeni hidro potencijal od 9.000 gigavata, precizirajući da je to tehnički vodni potencijal koji obuhvata i reke koje delimo sa susedima, ali realno pitanje je šta je ekonomski isplativo.
 

Najnovije vesti Srbija :

23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
23 Jun 2019 I u Leskovcu novo osvetljenje
20 Jun 2019 EMS: Tri plana odbrane
20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona

 

Povezane vesti :

23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
23 Mar 2019 MET Grupa i NIS zajednički grade vetropark
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
1 Mar 2019 Ulazimo u ENERGETSKU TRANZICIJU
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Naknada za zelenu energiju - 0,093 RSD/kWh
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Prete nam evropske takse
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem

Web Analytics