ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Zelena energija je obaveza prema našoj deci   16 Sep 2016 - rtv
Srbija je uložila 200 miliona evra u gradnju filtera za smanjenje štetnih gasova iz elektrana do sada, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić. Antić je na Srpskom zelenom forumu "Obnovljivi izvori energije (OIE) - između potreba i mogućnosti" rekao da je naša budućnost i obaveza prema deci, a ne prema međunarodnim institucijama da se okrenemo obnovljivim izvorima energijama jer oni više nisu alternativa, već naša realnost.

Ministar energetike je kazao da je naša proizvodnja iz obnovljivih izvora trenutno 21 odsto od ukupne potrošnje energije u zemlji, ističući da država ulaže ogromne napore u dalji razvoj "zelene energije".

Prema njegovim rečima, od ukupno 1.092 megavata zelene energije, 500 megavata se proizvodi iz energije vetra, a ostalo iz biomase, gasa, solarne i hidroenergije.

Antić je precizirao da je u Srbiji u poslednjih par godina izgrađena 61 mini hidro-centrala ukupno instalisane snage 40 megavata, 103 solarne elektrane, dve vetroelektrane i pet elektrana na biogas.

"To su još pionirski koraci, a pravi veliki projekti tek predstoje i u razgovorima smo sa međunarodnim finansijskim institucijama o obezbeđenju sredstava za realizaciju tih projekata", rekao je Antić.

Trivan: U svetu će biti 200 miliona klimatskih izbeglica

Beograd formira energetski fond, pored fonda za zaštitu životne sredine, koji će biti u funkciji da se zemlja učini energetski održivom i da se sačuvaju resursi koji nisu obnovljivi, izjavio je danas gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.

Trivan je, na Srpskom zelenom forumu "Obnovljivi izvori energije - između potreba i mogućnosti", ukazao na značaj očuvanja resursa, predočavajući da se u svetu već vode ratovi zbog vode, ali i zbog uglja, i ocenio da je "balanas između korišćenja fosilnih goriva i zaštite životne sredine - moguć".

"Elektroprivreda Srbije je najveći zagađivač u Srbiji, ali i kompanija koja je najviše uložila u zaštitu životne sredine", naveo je on.

Ocenjujući da polako hvatamo korak sa razvijenim zemljama u pogledu zaštite životne sredine, Trivan je dodao da je naš hendikep nedostatak novca, napominjući da su godišnja ulaganja od oko 300 miliona evra u te svrhe vrlo visok izdatak za zemlju kao što je naša.

"Cela priča o zaštiti životne sredine vezana je za klimatske promene", rekao je, iznoseći procenu da će u svetu biti "200 miliona klimatskih izbeglica u decenijama pred nama", i da su, pored ratova, na sadašnji talas migranata uticale i klimatske promene, zbog kojih nestaju obradive poljoprivredne površine, pitka voda...

Trivan je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da smanji emisije gasova koji utiču na globalno zagrevanje za 9,8 odsto u odnosu na 1990, kao i da smanji emisiju ugljen-dioksida i ostalih gasova za 40 odsto do 2030. godine, naglasivši da je za ostvarenje tih ciljeva bitna uloga medija i sistem obrazovanja.

Zaštita životne sredine, smatra on, mora da bude uvedena kao predmet u školama.

Založivši se za razvoj zelene energije, Trivan je kao primer naveo jedan gradić u Danskoj u kojem 61 odsto sunčeve energije učestvuje u ukupnoj proizvodnji struje.

Dodao je da energija Sunca može da se sačuva šest meseci u bateriji, koja je, kako kaže, "doduše velika kao kuća", i da je to patent jednog srpskog pronalazača kome mi nismo pridali značaj.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je, komentarišući korišćenje sunčeve energije u Danskoj, naglasio da javnost treba da zna da je to zemlja sa najvišom cenom struje, a da je Nemačka druga sa 4,5 do pet puta višom cenom nego što je naša.

"Voleo bih da budem ministar koji će imati ekonomsku cenu struje, ali mi smo vlada koja vodi računa o narodu, a ne da ubijemo ovaj narod. Svakog dana vodimo računa o tome imamo balans između ciljeva i realnosti", rekao je Antić.

Direktor sektora za strategiju EPS-a, Aleksandar Jakovljević, rekao je na forumu da Srbija ne može do 2025. godine značajnije da smanji proizvodnju struje iz uglja.

Prema njegovim rečima, ugalj učestvuje sa 71 odsto u ukupnoj proizvodnji električne energije, prema podacima iz 2013, a 29 procenata proizvodnje je iz hidro-resursa i ostalih obnovljivih izvora energije.

Više struje iz uglja od nas proizvode Poljaci, čak 85 odsto od ukupne proizvodnje, 2,0 odsto dobijaju iz nuklearke, a 13 odsto iz vode i drugih obnovljivih izvora.

Jakovljević je istakao da su najznačajniji projekti EPS-a u ovom trenutku izgradnja vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu, što je investicija od 100 miliona evra.

Takođe je rekao da je najveći potencijal u Srbiji biomasa, uglavnom za toplotnu energiju, a da postoji neiskorišćeni hidro potencijal od 9.000 gigavata, precizirajući da je to tehnički vodni potencijal koji obuhvata i reke koje delimo sa susedima, ali realno pitanje je šta je ekonomski isplativo.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Sep 2017 Srbiji su potrebne nuklearke četvrte generacije
18 Sep 2017 Poskupljenje struje
13 Sep 2017 EPS uprkos suši obezbedio dovoljno struje
13 Sep 2017 Vrhunski rezultati u tropskim uslovima
11 Sep 2017 EPS i Micubiši potpisali sporazum za odsumporavanj
11 Sep 2017 Djerdap: Završena montaža A1
8 Sep 2017 Uskoro izgradnja vetroparka Malibunar

 

Povezane vesti :

8 Sep 2017 Uskoro izgradnja vetroparka Malibunar
31 Avg 2017 Pod naponom trećina cene
29 Avg 2017 Do 2020. iz obnovljivih izvora 600 megavata
10 Avg 2017 PLAĆAMO NAJJEFTINIJU STRUJU
7 Avg 2017 "Zelena struja" iz atara Banata
20 Jun 2017 Manji troškovi za kompaniju
20 Jun 2017 EES Srbije stabilan iako ima problema
15 Jun 2017 MK Fintel vind počela izgradnju vetroparka
14 Jun 2017 Podrška većem korišćenju biomase u fokusu države
8 Jun 2017 Raste udeo obnovljivih izvora
5 Jun 2017 Vetropark do kraja sledeće godine
30 Maj 2017 Beograd se pridružio svetskim metropolama
30 Maj 2017 EPS:Pola milijarde evra za hidropotencijal do 2025
17 Maj 2017 Veliki hidropotencijal nedovoljno iskorišćen
10 Maj 2017 Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća

Web Analytics