ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Od 1. oktobra POSKUPLJUJE struja   1 Sep 2016 - telegraf
Struja će od 1.oktobra poskupeti za 3,8 odsto, što je otprilike jedan evro po domaćinstvu, najavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. Antić je novinarima rekao da su vođeni obzbiljni pregovori sa MMF-om u okviru četvrte i pete revizije aranžmana na tu temu, da je u njima učestvovao i premijer Aleksandar Vučić i da je dogovoreno najniže moguće povećanje cene struje.

– Građani će to poskupljenje videti na računima u novembru- rekao je Antić, navodeći da je to poskupljene otprilike jedan evro po domaćinstvu.

Ministar je istakao da se poskupljenje odnosi samo na domaćinstva, pošto privreda sada kupuje struju na tržištu.

– Zadovoljnoi smo tim rezultatom, to je najniže moguće kokrecija koju smo uspeli da dogovorimo. To je duplo niže nego što su tražili, odnosno uspeli smo da to bude svega jedan evro prosečno po domaćinstvu. To je malo povećanje i pozivam građane da taj jedan evro uštede – poručio je Antić.

Prema njegovim rečima, MMF je ranije zahtevao da poskupljenje struje bude dvocifreno, pa zatim 7,7 odsto i da je vlada uspela da osigura najmanje moguće poskupljenje.

On je podsetio da je prošle godine struja u proseku poskupela 4,5 odsto.

Antić je naglasio da će se vlada boriti da uspori “krivu rasta cene struje”, dodajući da će vlada voditi tvrdu politiku pregovaranja.

On je naglasio da je svima jasno da cena struje nije tržišna i da Srbija ostaje zemlja sa najnižom cenom električne energije.

U Srbiji je jeftinija nego u Albaniji za 18,7 odsto, za 20 odsto nego u BiH, za 21 odsto nego u Makedoniji, 38,7 nego u Bugarskoj, 43,2 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori i čak oko 90,1 odsto nego u Hrvatskoj, naveo je ministar.

Antić je rekao da bi bord direktora MMF trebalo da danas odobri četvrtu i petu reviziju aranžmana sa Srbijom i to da objavi nakon sednice večeras ili
sutra ujutru.

– Jedan od važnijih delova memoranduma sa MMF-om je da imamo restrukturiranje EPS-a i Srbijagasa – podsetio je Antić.

Ministar kaže da su na ovoj reviziji bila dva ključna zahteva, da imamo usvojeni plan optimizacije zaposlenih i korekcija cene struje.

Antić je naveo da će u Srbiji biti dovoljno struje i da je planirano da u 2016. bude proizvodnja struje za tri odsto više nego u 2015.

On je rekao da će sav novac od poskupljenja struje biti namenjen konsolidaciji elektroenergetskog sistema Srbije, odnosno da to poskupljenje nije “inflatorne prirode”.

– Borićemo se kao vlada da poskupljenja struje budu praćena rastom standarda naših građana – poručio je Antić.

Ministar je naveo da su za Srbijagas imali svakog kvartala reviziju i veoma oštre zahteve MMF-a za uvođenje reda i finansijske discipline u tom preduzće.

Prema njegovim rečima, imali su pozitivne ocene za Srbijagas, ali i zahteve za ubrzanje reforme u EPS-u.

Kada je reč o optimizaciji zaposlenih, Antić je kazao da Elektroprivredu treba podmladiti i da u prvoj fazi taj proces podrazumeva poziv ljudima koji po raznim osnovama imaju pet godina do odlaska u penziju, uz odgovarajuće stimulacije.

Ministar je dodao je 200 evra otpremnine po godini predviđeno za preduzeća u restrukturiranju, dok je za ostala javna preduzeća otpremnina u vezi sa njihovom zaradom i različite formule.

Antić je naveo da je prema najnovijim podacima proizvodnja uglja u julu, nakon dva meseca pada, porasla za 3,7 u odnosu na isti mesec prošle godine.

Za sedam meseci je porasla za šest odsto u odnosu na isti period 2015, ali je proizvodnja struje u julu bila nešto niža nego u istom mesecu lane.

To je zato što nisu u isto vreme obavljeni remonti kao prošle godine, rekao je on, dodajući da je zato u sedam meseci proizvodnja struje bila za dva odsto veća nego u istom periodu lane.

– U avgustu je proizvodnja struje bila oko 12 odsto veća nego u avgustu prošle godine – naveo je Antić.

Kada je reč o besplatnim kilovatima, Antić je kazao da će biti još korisnika u narednom periodu, precizirajući da sada tu uslugu koristi 56.400 domaćinstava.
 

Najnovije vesti Srbija :

10 Nov 2018 12 godina sajta www.elektroenergetika.info
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
5 Nov 2018 Priština krade struju sa srpskih dalekovoda
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
15 Okt 2018 Do kraja godine 200 MW iz energije vetra
15 Okt 2018 EPS predstavio svoja četiri projekta

 

Povezane vesti :

5 Nov 2018 Izgradnja gasne elektrane u Pančevu
20 Avg 2018 Državne firme duguju EPS-u oko 200 miliona evra
18 Maj 2018 U zatvor zbog krađe struje
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
4 Mar 2018 Tesla i u Srbiji?
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
8 Feb 2018 Naplata električne energije rekordna
28 Jan 2018 Krađa struje teška 8,5 miliona evra
5 Jan 2018 Nikola Tesla: Začetnik ere naizmenične struje
22 Dec 2017 Uključen dalekovod od Pančeva do Rumunije
3 Dec 2017 EPS traži veće kazne za kradljivce struje
29 Nov 2017 Srbija usvojila strategiju GAŠENJA termo blokova

Web Analytics