ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
"MK Fintel Wind" nastavlja da ulaže u VE   27 Apr 2016 - ekapija
Kompanija "MK Fintel Wind" počela je gradnju svog drugog vetroparka u Srbiji - "La Piccolina" kod Vršca. Ovaj projekat, vredan 10 mil EUR i snage 6,6 megavata, drugi je vetropark koji će ta kompanija izgraditi u Srbiji. Naime, u novembru prošle godine ova srpsko-italijanska kompanija otvorila je vetropark u Kuli, ukupne instalisane snage 9,9 MW i vrednosti 15 mil EUR.

Petar Kovačević, Project Manager u kompaniji "MK Fintel Wind" kaže da vetropark u Kuli radi u najboljem redu. Početkom ove godine proizvedena je prva količina električne energije, a nekoliko puta postignuta je i maksimalna proizvodnja.

Kada je gradnja vetroparka "La Piccolina" u pitanju, on kaže da su započeli radove na izgradnji drugog vetroparka u Srbiji i završetak radova očekuju krajem leta.

- Veliko iskustvo koje smo stekli u toku izgradnje prvog vetroparka u Kuli, nesebično delimo i tokom izgradnje "La Piccoline", što ne samo da nam ubrzava i olakšava ceo proces, već i dodatno podižemo kvalitet naših saradnika, kolega - navodi on.

U toku su i pripreme za izgradnju još jednog vetroparka u okolini Vršca. Radi se o projektu "Košava" ukupne snage 117 megavata. U prvoj fazi biće izgrađen deo vetroparka sa svom pratećom infrastrukturom, a u kompaniji "MK Fintel Wind" očekuje da će investicija biti veoma značajna za ceo elektroenergetski sektor.

Ova kompanija prošle godine je dobila i građevinsku dozvolu za vetroelektranu snage 9 MW u Velikom Gradištu u centralnoj Srbiji. Tu će biti izgrađena "RAM vetroelektrana" koja će generisati čistu energiju za oko 7.000 srpskih domaćinstava. Ovim vetroparkom upravljaće zavisna kompanija "Vetropark RAM" u kojoj "Fintel Energia Group SpA" drži 54% akcija preko kompanije "MK Fintel Wind", dok "MK Holding" drži preostalih 46%.

Put do dozvola treba da bude kraći, zelena energija je ključ stabilnosti zemlje

U kompaniji "MK Fintel Wind" kažu da je proces dobijanja dozvola i prikupljanja dokumentacije za gradnju vetroparkova tekao jako sporo i da bi trebalo da ubuduće bude znatno kraće, ali i dodaju da bez razumevanja nadležnih institucija ne bi sada imali prvi vetropark.

Srbija ima veliki potencijal kada je reč o obnovljivim izvorima energije, posebno ako govorimo o energiji vetra i vode. Ipak, velika je razlika između mogućnosti i iskorišćenosti obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Uz to, naša zemlja je postavila cilj od 27% udela OIE u bruto finalnoj potrošnji energije do kraja 2020. godine.

- Moramo stvoriti ambijent za investiranje u ovoj oblasti u obliku bržeg izdavanja dozvola, usvajanja urbanističkih planova koji definišu investicije u ovoj oblasti, ali i moramo edukovati ljude na svim nivoima i jačati svest o značaju obnovljivih izvora energije kroz zapošljavanje i razvoj ekonomskih instrumenata. Osim toga, zajednička aktivnost države i kompanije zainteresovane za investiranje je važno - kaže Petar Kovačević.

On objašnjava da je izgradnja prvog vetroparka u Srbiji približila našu zemlju ostvarenju postavljenog cilja u bruto finalnoj potrošnji energije, kao i da postojanje vetroparka ima i niz drugih prednosti kao što su povećanje "greenfield" investicija, zapošljavanje ljudi, povećanje prihoda budžeta kroz naplatu direktnih i indirektnih poreza.

Govoreći o daljim koracima te kompanije u Srbiji, Kovačević kaže da su planovi usmereni ka većoj proizvodnji zelene energije u Srbiji i doprinosu veće iskorišćenosti obnovljivih izvora, posebno vetra.

- Pokazali smo da poslovanje u Srbiji u novim oblastima kao što je zelena energija, ne samo što je moguće, već može biti i uspešno, i svakako u narednom periodu planiramo da realizujemo dodatne projekte, i na taj način ćemo doprineti razvoju lokalnih zajednica u industrijskom segmentu, kroz proizvodnju i zapošljavanje kao i korišćenju ovog važnog obnovljivog resursa energije - naglašava on.

Na kraju krajeva, dodaje, ukoliko želimo u EU, moramo da se fokusiramo na diversifikaciju energetskih izvora jer povećanje proizvodnih kapaciteta koji koriste sopstvene izvore bez sumnje jačaju ekonomsku stabilnost i nezavisnost zemlje.

Domaće kompanije dokazale kvalitet

Tokom samog proces izgradnje vetroparka, od ideje pa preko izrade projekta do dobijanja svih dozvola za izgradnju i upotrebu, "MK Fintel Wind" je sarađivao sa velikim brojem domaćih kompanija, projektantskih kuća, srednjim školama, fakultetima, zavodima i naučnim institutima.

- Veliko iskustvo koje smo stekli u toku realizacije ovog projekta, smo nesebično podelili na raznim nivoima - kaže projekt menadžer kompanije "MK Fintel Wind" i posebno ističe saradnju sa domaćim kompanijama koje su trasportovale vetrogeneratore jer njihov transport drumskim saobraćajem spada u najsloženije poduhvate, zbog veoma velikih dimenzija elemenata.

- Domaće kompanije za transport i podizanje tereta su iskazale veoma veliku poslovnu hrabrost, znanje, veštine i predložili način i pravac dostavljanja vetrogeneratora. Iako su se ti predlozi značajno kosili sa predlozima proizvođača opreme, predložena rešenja su unela veoma velike uštede u transportu, a našim transportnim kompanijama, koje su radile na ovom projektu, otvorile dodatno tržište - objašnjava Petar Kovačević za portal "eKapija".
 

Najnovije vesti Srbija :

19 Sep 2019 Pred nama je era električnih i hibridnih automobil
11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike
11 Sep 2019 Obeleženo 29 godina postojanja i rada HE Pirot
1 Sep 2019 Svi strujomeri ubuduće u vlasništvu EPS-a
1 Sep 2019 Ujedinjenje srpske i mađarske berze energije
19 Avg 2019 ERS u zoni interesa EPS-a
19 Avg 2019 Potrošači i dalje bez nadoknade štete

 

Povezane vesti :

11 Sep 2019 OIE biće mejnstrim srpske energetike
25 Jul 2019 VE Kovačica stekla status povlašćenog proizvođača
16 Jul 2019 Sporazum sa Francuzima o izgradnji vetroparka
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
23 Mar 2019 MET Grupa i NIS zajednički grade vetropark
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
26 Feb 2019 Projekat daljinskog upravljanja elementima EES
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
6 Feb 2019 U Srbiji se gradi najveća vetroelektrana
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom

Web Analytics