ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Srbija neće da baca energiju   21 Apr 2016 - blic
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić otvorio je danas Treći međunarodni sajam i konferenciju o obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti Renexpo" Zapadni Balkan, i istakao da je Srbija odlučna da "ne baca" energiju i da posebno brine o obnovljivim izvorima energije. On je rekao da Srbija temi energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energija pridaje najveću pažnju, jer klimatske promene, koje su prouzrokovane decenijama industrijskog razvoja po svaku cenu, izazivaju elementarne nepogode širom sveta sa velikim brojem žrtava.

Atić je naglasio da je zbog toga važno staviti energetsku efikasnost i obnovljive izvore u prioritete, a smanjenje zagađivača "obeležiti" kao posao koji mora zajedno da se realizuje.

Cilj Srbije je, kako je istakao, da do 2020. poveća udeo obnovljivih izvora energije na 27 odsto, dodajući da je mnogo toga urađeno, ali i da mora još mnogo da se uradi, da se mnogo više uloži i iz neke frazologije političkih parola koje se koriste što po predizbornim kapanjama, što radi opravdavanja raznih konferencija i troskova, treba preći na svakodnevni rad.

Ova vlada je zaista ta pitanja razumela na taj način i neke iskorkake je napravila. Nisu to krupni koraci, ali su sigurni koraci koji vode u pravom smeru, da počnemo da cenimo život na ovoj planeti i deci i generacijama koje dolaze ostavimo održiv svet naglasio je Antić.

On je podsetio da je Srbija prva država Energetske zajednice koja je usvojila Treći energetski paket i koja je zaista napravila konkretne stavri u pravcu energetske efikasnosti.

Kada su obnovljivi izvori u pitanju zakonodavni okvir je urađen, a režultat toga je činjenica da smo u kratkom vremenskom roku u Srbiji dobili 63 Megavati iz obnovljivih izvora energije, pri čemu najveći deo dobijamo iz mini hidro-elektrana, solarnih elektrana, a manji iz vetroparkova. Nalazimo se u finalnoj fazi pravno tehničke redakcije usklađivanja sa našim zakonodavnim okvirom. Do kraja ove godine počinje izgradnja velikih vetroparkova sa snagom preko 480 Megavati, najavio je Antić.

Novi vetroparkovi, kako je rekao, naći će se na mreži već krajem 2018, početkom 2019.

U narednih par nedelja, prema njegovim rečima, biće stavljen u mrežu manji vetropark snage od 6,6 Megavati.

Naš potencijal biomase je veliki i neverovatno neiskorišćen, imamo potencijal od 3,3 miliona tona ekivalenta nafte. Imamo nameru da nastavimo da koristimo potencijal biomase, poručio je ministar.

On je ukazao da je namera da se radi na daljoj uštedi energije, podsećajući da je 2014.Srbija ostvarila uštede od 100.000 tona ekivalenta nafte.

To nije spektakularan rezultat, ali je značajan korak i povećavaćemo uštede iz godinu u godinu, naglasio je on.

Uveli smo instituciju energetskog menadzmenta, sa idejom da kod velikih potrošača uvedemo svest da uvede energetski bilans. Svaka jedinica lokalne samouprave ima obavezu od ove godine da ima jednog čoveka koji će s ebaviti samo tim poslom. Taj čovek, kroz prepoznavanje slabih tačaka, treba da obezbedi da lokalna samouprava ne baca energiju. Doneli smo čvrsto odluku da nećemo da bacamo energiju, istakao je Antić.

On je rekao da su naše velike energetske kompanije spoznale da treba ulagati velika sredstva u tu oblast, te naveo primer EPS koji je u poslednje tri godine uložio više od 200 miliona evra u izgradnju elektrofiltera u svojim pogonima.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman istakao je da su svi svesni da rezerve fosilnog goriva na zemlji nisu neisrcepne, a i da svi osećamo posledice klimatskih promena i slažemo se da treba da delujemo.

On je naglasio da je neophodno da se na međunarodnom nivou izglasa zajednički postupak, jer klimatske promene se ne zaustavljanju na nacionalnim granicama.

Zajedno sa državama članicama EU Nemačka je, prema njegovim rečima, postavila ambiciozne ciljeve za smanjenje emiisije gasova na efeketar staklene bašte.

Potrebno je, kako je dodao, više koraka za održivo rešenja u borbi protiv klimatskih promena.

Energetska tranzicija Energiewende je odgovor Nemačke, a ona nije samo politički projekat, već projekat veka sa ciljem da se u buducnosti obezbedi da snabdevanje energijom u Nemačkoj bude održivo i efikasno. Nemačka vlada ima funkciju prethodnice u međunarodnoj zajednici. U svetu se sa velikim interesovanjem prati kako Nemačka primenjuje svoj plan, kazao je Ditman.

Svaki napredak je, prema njegovim rečima, prvobitno povezan sa investicijama, pa tako i energetska tranzicija zahteva finansijsku, naučnu i ekonomsku korist.

Ubeđen sam da odgovorno, ekološko i održivo snabdevanje energijom nije samo naša dužnost u borbi protiv klimatskih promena, već pruža i ogromne ekonomske mogućnosti, kazao je on otvarajući putujuću izložbu Energiewende iz Berlina, koja ima premijeru na Renexpo, a predstavlja interaktivno iskustvo u obnovljivim izvorima energije i energetskoj efikasnosti.

Zamenica ambasadora Holandije u Srbiji Mariel van Mitenburg istakla je da energetska efikanost zahteva više izvora, kao i veću brigu o životnoj sredini.

Energetska efikasnost je prioritet holandskog predsedavanja EU, navela je ona.

Van Mitenburg je kazala da je veliki broj holandskih kompanija prisutan na Sajmu, što pokazuje koliko je ovo važna tema.

Stalni koordinator UN i predstavnik UNDP u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano ukazala je na aktivnosti svetske organizacije u Srbiji u podršci na polju energetske efikasnosti.

Kroz sajamski program tokom dva dana biće predstavljen kompletan pregled regionalnih potencijala, projekata, zakonodavstva i novosti.

Na sajmu učestvuju izlagači Iz 17 zemalja, a svoje učešće na konferenciji je najavilo više od 400 ljudi.

 

Najnovije vesti Srbija :

10 Jun 2019 Gasne elektrane svetski trend
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
30 Maj 2019 SEEPEX: Uvedeni fjučersi
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera

 

Povezane vesti :

14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
23 Mar 2019 MET Grupa i NIS zajednički grade vetropark
23 Mar 2019 Novih 700 megavata iz obnovljivih izvora
1 Mar 2019 Ulazimo u ENERGETSKU TRANZICIJU
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Naknada za zelenu energiju - 0,093 RSD/kWh
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Prete nam evropske takse
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
27 Jan 2019 mHE najmanje šteti prirodi
13 Jan 2019 Zelena energija ne može da zameni ugalj

Web Analytics