ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS je najznačajniji sistem ukupne srpske privrede   8 Mar 2016 - blic
EPS je bez sumnje najznačajniji sistem ukupne srpske privrede, a najveća vrednost elektroprivrede Srbije jesu zaposleni, generacije koje su čitav svoj radni vek i sve svoje znanje utkali u naš energetski sistem, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić. On se na svečanom obeležavanju Dana ogranka TENT i 46 godina od puštanja u rad prvog termo bloka zahvalio zaposlenima u EPS, bez kojih bi sve bile "samo mašine, bez pokretačkog duha" i naglasio da sada EPS ima čvrstu politiku, pre svega ulaganja u ekologiju i zaštitu životne sredine.

- Od ove godine svi naši blokovi imaće elektrofiltere, smanjivanje emisija azotnih i sumpornih oksida biće prioriteti, i u narednih nekoliko godina zajednicama ćemo obezbediti bolju životnu sredinu, a i Srbiji i EPS još dodatni vek naših termokapaciteta - naglasio je Antić.

Primena najnovijih tehnologija

Dodao je da termo kapaciteti ostaju naš oslonac, uz odgovoran pristup i primenu najnovijih tehnologija, evropskih direktiva, i podvukao da će vlada učiniti sve da naš energetski sistem ostane stabilan, ali da to bude zasnovano na odgovornosti i održivom razvoju.

Antić je rekao da je i 46. godišnjica puštanja u rad prvog termo bloka značajan trenutak za EPS, lep trenutak u kome smo svi zajedno, mogu da se prisete istorije i tradicije.

- Zaista, kada čovek posmatra istoriju EPS, prosto moze da vidi ukupan razvoj i napredak Republike Srbije, zaista je fascinantno da je 1956. godine TE Kolubara proizvodila sa svojih manje od 200 megavata trećinu srpske struje, danas TENT sa 2.800 megavata proizvodi nesto više od polovine struje, vidimo kako se Srbija razvijala, koliko je rasla u ovih nešto više od pet decenija - rekao je Antić.

Smatra da je definitivno EPS bio motor tog razvoja, razvijajući sebe, čitavu mrežu kooperanata, sa kojima je sarađivao svih ovih decenija.

Stoga je naša obaveza da nastavimo da razvijamo elektroprivredu Srbije i ja zaista, kada vidim da su ljudi za 15 godina izgradili sve ovo u čemu se nalazimo, a onda mi 25 godina kao država i društvo nismo izgradili jedan veliki termoenergetski objekat.

Dodao je da počinje sa izgradnjom novi termoenergetski blok u Kostolcu.

- Moram sa ponosom da istaknem da ova vlada, nakon tri decenije, počinje sa izgradnjom novog termoeneergetskog bloka u Kostolcu B, snage 350 megavata, koji će bez dileme kapitalno uticati na dalju stabilizaciju i razvoj naseg elektro energetskog sistema - istakao je Antić.

Ovaj posao ima budućnost

Ponovio je da se mora istaći da je EPS bez sumnje najznačajniji sistem naše ukupne privrede, najveća vrednost koju Srbija poseduje, te da činjenica da je samo u decembru mesecu TENT proizveo električne energije za oko 100 miliona evra, a u celoj istoriji TENT za oko 30 milijardi evra, govori da ovaj posao ima budućnost.

- I mi ćemo ga, bez ikakve dileme, u budućnosti razvijati - rekao je Antić.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS Dragan Jovanović rekao je da će ove godine u Ogranku TENT, u dva planirana projekta koja su već počela sa realizacijom, biti uloženo oko 70 miliona evra i da to jasno ukazuje na ogroman privredni uticaj koji ove elektrane imaju na domaću ekonomiju i naveo da se radi o kapitalnom remontu bloka B2 na TENT B i remontu elektrofiltera i dela kotla na TE "Morava".

Dodao je da je, od početka rada, kada je 7. marta 1970. pušten u rad prvi blok u TE "Obrenovac" od 200 megavata, samo sa lokacije TENT A, sistemu isporučeno više od 328 milijardi kilovat sati električne energije, a kada se tome pridoda proizvodnja TENT B od skoro 242 milijarde kilovat sati, dolazi se do zbira od 570 milijardi kilovat sati, čija je vrednost oko 28,5 milijardi evra.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
6 Maj 2018 "Srbija i Republika Srpska zajednički grade HE
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
11 Apr 2018 Garancija i zaduženje za vetropark Kostolac
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine

Web Analytics