ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
REFORME ZA SIGURNIJI I JAČI EPS   14 Jan 2016 - energyobserver
Godina za nama ostaće upamćena po sprovedenim velikim organizacionim promenama u „Elektroprivredi Srbije“. To su bile najveće formalne reforme, a godina pred nama, 2016. biće godina suštinskih promena u najvećem energetskom sistemu u Srbiji – kaže u razgovoru za „EPS Energiju“ Aleksandar Obradović, direktor Javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“.

On ističe da su objedinjavanjem proizvodnje pod jednu „kapu“ istovremeno integrisani i proizvodnja električne energije i uglja zajedno sa trgovinom električnom energijom. Sada se mnogo bolje planira i to je siguran put za uštede u celom sistemu. Od jula su sve distribucije pod jednim „krovom“, a uz izdvajanje tehničkih službi koje pružaju podršku distribuciji iz centrale EPS-a, napravljen je veliki pomak i odlična osnova za efikasnije poslovanje.

Šta se sve promenilo?
Formiranjem centralnog tela za nabavke za nekoliko meseci postignute su značajne uštede. Samo u četiri objedinjene nabavke uštedeli smo 1,5 milijardi dinara. Umesto kroz 14 pravnih subjekata, sada poslujemo kroz samo tri, a nadam se od početka 2016. godine kroz dva privredna subjekta. Sledi vreme kada će biti vidljivi finansijski rezultati kao direktna posledica formalnih promena. Jedinstven način poslovanja garancija je da će EPS dugoročno biti finansijski stabilna kompanija. Imamo loše primere iz regiona, jer u Bugarskoj i Rumuniji energetske kompanije iscepkane su na termo, hidro, rudarski i distributivni sektor. Došlo je do urušavanja sistema i slabljenja najviše rudarskog sektora, a samim tim i proizvodnje energije iz termo kapaciteta. Svi zaposleni, a pogotovo u rudarskom i termo sektoru, dobili su dodatnu sigurnost i garanciju da su deo EPS-a i da neće biti izdvojeni iz EPS-a. Svi delovi sistema su sigurniji i sada smo jedan veliki, mnogo jači EPS. I kolege u distribuciji prolaze kroz najveću organizacionu promenu u istoriji distributivne delatnosti. Sada sve organizovano funkcionalno, umesto teritorijalno. Sve distribucije posluju kao jedan operator distributivnog sistema, a cilj je da svi korisnici imaju jednak nivo usluge na celokupnoj teritoriji Srbije.

Kakvi će biti rezultati poslovanja u 2015. godini?
Prve rezultate imaćemo sredinom januara, ali procene ukazuju da će rezultat poslovanja biti mnogo bolji nego što je planirano. Reorganizacija je donela uštede i efikasniji rad, a i šestomesečni rezultat bio je odličan. Umesto 10 milijardi gubitka ostvarili smo dobit od tri milijarde dinara.

Šta sledi u drugoj fazi reorganizacije?
Započeli smo promene procesa, jer sada treba svi da funkcionišemo kao jedno telo. Jedan od primera je rad finansija i računovodstva, koji autonomno funkcionišu u svakom ogranku. Ideja je da promenimo sistem vođenja računovodstva i finansija,tako da ceo taj sistem funkcioniše kao jedan, ne kao skup nezavisnih sistema.To isto važi i za ljudske resurse, IT, nabavke, odnose s javnošću… Najveći teret reorganizacije sada je upravo na srednjem menadžmentu. To su direktori sektora i direktori po ograncima. Oni treba da sprovedu formalne odluke koje su doneli Izvršni odbor i Nadzorni odbor EPS-a i Vlada Srbije. U 2016. godini meriće se koliko su direktori sektora i direktori po ograncima materijalizovali mogućnosti koje su im date novim načinom organizacije. Od 1. januara svaki direktor imaće jasnu odgovornost i ovlašćenja.

Da li je realno da EPS do 1. jula postane akcionarsko društvo?
To ja naša obaveza koju smo preuzeli pred Međunarodnim monetarnim fondom. EPS se pokazao kao javno preduzeće koje je najdalje otišlo u reformama i prvo prešlo sa reči na dela. Imamo snažnu podršku Vlade Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike, a i ostalih ministarstava da to do 1. jula završimo. Za EPS je bitno da postane akcionarsko društvo i da pokaže građanima Srbije da je kompanija koja posluje po tržišnim uslovima. Čin prelaska iz javnog preduzeće u akcionarsko društvo pokazaće da više nemamo prostora da se oslanjamo na državu. Jedina merila našeg uspeha biće profit i efikasnost.

Kako će EPS tada izgledati?
EPS će činiti dva pravna subjekta, a očekujemo da se sprovede i Briselski sporazum i da ćemo osnovati kompanije „Elektro Sever“ i „EPS Trgovinu“ na Kosovu i Metohiji. To je dodatna prilika za rast i bićemo u mnogo boljoj situaciji da snabdevamo električnom energijom i one kompanije na teritoriji Kosova i Metohije kojima do sada nismo imali pristup.

Šta su naši najveći izazovi?
Naš najveći izazov su suštinske promene, jer sve što smo radili do sada moraćemo da obavljamo efikasnije. Pad cena na svetskom tržištu je jedan od velikih izazova, a dodatni, svetski izazov je stav da budućnost nije u fosilnim izvorima energije. EPS više od 70 odsto električne energije proizvodi iz lignita i naš strateški izazov je da obezbedimo sigurnost rudarskog i termo sektora, a istovremeno i da budemo aktivniji u oblasti obnovljivih izvora energije i novih poslovnih modela. Neophodno je da pored prodaje električne energije osmislimo i druge izvore prihoda kroz ponudu paketa različitih usluga. To sigurno nećemo rešiti u 2016. godini, ali moramo o tome ozbiljno da razmišljamo. Predstoji rešavanje problema dugovanja za električnu energiju strateških preduzeća u restrukturiranju, a Vlada Srbije bi to trebalo da reši do 31. maja 2016. godine.

Da li smo spremni za tržišnu utakmicu?
Tržišna utakmica je uspeh koji EPS svakoga dana ostvaruje, a na njega smo se i navikli. EPS je od 2013. godine na tržištu. Svi segmenti su otvoreni za konkurenciju i gde god je bilo interesa konkurenti su ušli. EPS i pored te žestoke konkurencije uspešno drži dominantnu poziciju. Kada se otvaralo tržište u Srbiji, cena električne energije bila je oko 54 evra po megavat-satu, a cena po kojoj se sada prodaje električna energija za 2016. godinu je oko 40 evra po megavat-satu. To je pad cene od oko 25 odsto, a na berzi u Lajpcigu već sada je 27 evra za megavat-sat. Zato je cilj da što više uštedimo i budemo efikasniji i da očuvamo rudarski i termo sektor. Važno je i da u aktivnoj komunikaciji pomognemo građanima da budu energetski efikasniji i da se ne razbacujemo električnom energijom.

Pokrenuli ste depolitizaciju EPS-a. Šta je cilj?
U skladu sa poslovnom politikom otvaramo i vrata za mlade stručnjake. Nedavno smo potpisali sporazume sa šest fakulteta Univerziteta u Beogradu i time započinjemo višegodišnju saradnju. Vreme je da mladi dobiju priliku da uče i stiču iskustvo u EPS-u. Veoma je važno i što smo prvi put u istoriji EPS-a stvarno depolitizovali sistem. Znanje, želja i volja za radom jedini su kvalitet koji će biti nagrađen. Ukidanje političkih mesta bio je prvi korak ka depolitizaciji, iako su mnogi sumnjali da ćemo uspeti. Sada uvodimo novo pravilo da napredovanje u okviru EPS grupe može da bude samo po zaslugama koje su vezane za ostvarivanje rezultata, a ne po nekim drugim kriterijumima. EPS je prvo javno preduzeće koje je uvelo procedure za raspisivanje konkursa za svako novo radno mesto i to prvo interno, pa potom eksterno. To je signal i zaposlenima da će svi oni vredni i sposobni dobiti priliku za napredovanje.

Koji su najvažniji planovi za 2016. godinu?
Pored nastavka reorganizacije, EPS planira još veće prisustvo kako na berzi u Mađarskoj, tako i na ostalim berzama električne energije u EU. Očekujemo i otvaranje berze u Srbiji, na kojoj ćemo biti aktivni.

Hoće li u 2016. godini početi gradnja trećeg bloka u Kostolcu?
Uskoro očekujemo pripremne radove za početak gradnje trećeg bloka u TE „Kostolac B“. Sledi nastavak i „zelenog“ kredita u „Kolubari“, kao i projekata revitalizacije malih hidroelektrana.

Često govorite da je bezbednost i zdravlje na radu najvažnije. Kakvi su rezultati?
Sarađujemo sa firmama koje nam pomažu u kreiranju nove politike bezbednosti i zdravlja na radu. Rezultati su veoma dobri, posebno u Kostolcu, ali sledeći izazov je „Kolubara“. Bezbednost i zdravlje na radu su za mene jedan od najvažnijih segmenata poslovanja. Uskoro objedinjujemo bezbednost i zdravlje sa zaštitom životne sredine u jedan sektor koji odgovara direktno direktoru EPS-a. Povećaćemo investicije u rudarski sektor, a istovremeno uz produktivnost unapređujemo i nivo bezbednosti i zaštite na radu.

Hvala za naporan rad

Od prvog dana govorim da EPS ne čine termoelektrane, brane, trafostanice već prevashodno ljudi. Hvala svim zaposlenima u „Elektroprivredi Srbije“ na rezultatima ostvarenim u 2015. godini. To je direktan rezultat timskog rada i timskog duha koji se probudio u EPS-u – kaže Aleksandar Obradović, direktor EPS-a u novogodišnjoj poruci zaposlenima. - Bio je to naporan rad u godini kada se svi više osećamo kao EPS-ovci, ne samo formalno, već je pokrenut timski duh. Uveren sam da je najteži period iza nas, te da sa reorganizacijom otvaramo novu stranicu u istoriji EPS-a.
 

Najnovije vesti Srbija :

1 Jul 2019 Šta će "Rat struja" reći o najvećem umu Srbije?
23 Jun 2019 Potencijal vetra u Srbiji procenjuje se na 1035MW
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
23 Jun 2019 USPEŠAN BILANS TE-KO KOSTOLAC
23 Jun 2019 Srbija bogata geotermalnim potencijalima
23 Jun 2019 I u Leskovcu novo osvetljenje
20 Jun 2019 EMS: Tri plana odbrane

 

Povezane vesti :

20 Jun 2019 Proizvodnja uglja u EPS-u povećana za 9.000 tona
4 Jun 2019 Zašto je struja u „crvenoj zoni“ daleko skuplja
27 Maj 2019 Savetovanje CIGRE Srbija od 2. do 6. juna 2019
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 EPS formirao savetovališta
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom
24 Dec 2018 Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju
31 Avg 2018 Srbija i Srpska grade 2 HE od 200 mil. EUR
22 Avg 2018 Srbija i RS gradiće dve nove HE na Drini
22 Avg 2018 EPS zapošljava 163 stručnjaka

Web Analytics