ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Nemačke lekcije iz bioenergetike   25 Dec 2015 - rts
Od kada je odlučila da 2022. godine zatvori sve nuklearane elektrane, Nemačka se okrenula energiji sunca, vode, vetra, biomase. U poslednjoj deceniji osnovana su 82 bioenergetska sela. Trećina je u pokrajini Baden Virtemberg koja je ugostila predstavnike lokalnih samouprava iz Srbije i ekipu RTS-a.

U bioenergetskom selu Ersingen nema neiskorišćenog đubreta iz prirode. Granje, lišće, stajnjak, sve se pretvara u električnu i toplotnu energiju. "Od poljoprivrednika koji ima 250 krava uzimamo stajnjak koji mešamo sa otpadom sa zelenih površina i tako proizvodimo biogas. Uz pomoć njega proizvodi se dva do dva i po miliona kilovat-časova struje što odgovara potrebama oko 700 domaćinstava", objašnjava gradonačelnik Ersingena Udo Klajner.

Oto Vajtman iz bioenergetskog sela Ultermasholderbah kaže da su krajnji računi koje dobijaju potrošači manji nego ranije. "Napravili smo kompleksan sistem računanja potrošnje koji je dobar i za male i za velike potrošače", ističe Vajtman.

Svako selo kao enregent koristi ono čega najviše ima.

Osim drvne sečke, stajnjaka i kukuruza, bioenergetsko selo Zibenajh, za proizvodnju struje i toplotne energije koristi i miskantus. To je japanska trska koja se jednom sadi, a žanje 25 godina. Zemljište na kojem raste nije potrebno dodatno tretirati ni đubriti.

Sa prednostima bioenergetskih sela upoznali su se i predstavnici opština Pirot, Zrenjanin, Arilje i Ivanjica u okviru projekta koji podržava nemačko Ministarstvo za ekonomsku saradnju, a sprovodi organizacija GIZ.

"Mi smo uradili studiju izvodljivosti, takođe je urađen i projekat kotlarnice na biomasu odnosno na sečku i na ostatke pošto se gaji malina", kaže predsednik opštine Arilje Milan Nikolić.

Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina, ističe ekonomski značaj. "Pored zaštite životne sredine, svakako ekonomski razlog je da obezbedimo jeftiniji energent ali prvenstveno da ovaj energent proizvodimo na našoj teritoriji, nema uvoza sredstva i sav novac ostaje u našoj zemlji", kaže Radišić.

Juta Lik iz nemačkog Ministarstva za životnu sredinu, klimatsku zaštitu i energetski sektor smatra da bi Srbija posebno u ruralnim sredinama trebalo da razmišlja o korišćenju obnovljivih izvora enregije. Objašnjava da se na taj način stvaraju nova radna mesta, sigurno i nezavisno snabdevanje energijom, ali se i čuva životna sredina.

U Nemačkoj će prefiks bioenergetsko dobiti još 33 sela. Postojeća, pokrajina je podržala sa po 200.000 evra. Država je subvencionisala do 40 odsto investicionih troškova. Trećina novca stigla je iz zadruga, a ostatak kroz kredite.
 

Najnovije vesti Srbija :

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

 

Povezane vesti :

25 Dec 2015 Nemačke lekcije iz bioenergetike
29 Nov 2007 Energetska budućnost Srbije je u OIE

Web Analytics