ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Novi mađarski nuklearni reaktori na 63km od Srbije   24 Nov 2015 - gdeinvestirati
U narednih nekoliko godina nuklearna elektrana Pač u Mađarskoj dobiće pojačanje od još dva nuklearna reaktora, pored četiri postojeća. Ima li Srbija razloga za strah od novih mađarskih reaktora? Nuklearna elektrana Pač (Paks Nuclear Power Plant) udaljena je svega 63 kilometara od granice sa Srbijom. U planu je izgradnja jednog nuklearnog reaktora do 2018. godine, a još jednog do 2023. godine, pored četiri već postojeća.

Ivan Karić iz Partije zelenih još nije dobio odgovor na pitanje koje je još u junu postavio vladi Srbije.

„U dogovoru sa mađarskim Zelenim i Orahom iz Hrvatske pokušali smo da skrenemo pažnju javnosti. Javna rasprava je prošla obavijena velom tajne, a mogu samo da nagađam i sumnjam zašto je tako bilo. Na raspravu su ciljano zvali nekoliko ljudi, a raspravi je prisustvovala stručna javnost i akademici iz SANU. Međutim, u Hrvatskoj je gradonačelnik Osijeka vodio raspravu, na koju je pozvao predstavnike lokalnih samouprava na severu zemlje uz granicu sa Mađarskom. I kod nas je rasprava trebalo da se održi negde na severu zemlje“, kaže Karić.
Reaktori nove generacije, nema razloga za paniku

Dr Đorđe Lazarević sa Instituta Vinča tvrdi da nema razloga za strah, pošto će se graditi bezbedni reaktori najnovije generacije. On tvrdi da ovi savremeni reaktori, koje će u Mađarskoj graditi Rusija, eliminišu pitanje sigurnosti i bezbednosti.

„Ako dođe do havarije u elektrani u Mađarskoj u najgorem položaju najveće posledice bi osetili zaposleni i ljudi koji žive u neposrednoj blizini elektrane.“

Prema njegovim rečima, prilikom projektovanja novih reaktora u Paču, uzimano je u obzir i kakve bi posledice mogli da osete stanovnici Novog Sada i Beograda, i to ne samo u slučaju havarije, već na godišnjem novou prilikom najrazličitijih hidrometeoroloških uslova.

Na opasku poslanika Zelenih, Ivana Karića, da su to govorili i stručnjaci u Fukušimi i uveravali svet da će sve biti u redu, Lazarević je odgovorio da su u projektovanje novih reaktora u Mađarskoj uzimani u obzir i najekstremniji uslovi, što je i bio slučaj u Fukušimi gde su se desili i zemljotres i cunami.

„Mogućnost da dođe do otkazivanja sistema za hlađenja je svedena na najmanju moguću meru. Postoje četiri sistema za hlađenje, pa moraju da se isključe sva četiri, da bi se došlo do nivoa pasivnog hlađenja i moguće havarije“, objašnjava dr Lazarević.

Iako je Karić rekao da u projektovanju novih reaktora u Paču nije uzimana u obzir mogućnost terorističkog napada, Lazarević kaže da jeste, ali da je taj deo projtekta autorizovan jer ga je pravila autorizovana ekspertska grupa.

„Iznete su samo moguće posledice u slučaju terorističkog napada. One nisu gore od redovnih posledica koje bi došle u slučaju redovnih havarija“, tvrdi dr Lazarević.

Nuklearna elektrana Pač zadovoljava oko 43 posto potrošnje električne energije u Mađarskoj. Građena je po sovjetskoj tehnologiji, a reaktori su puštani u rad između 1982. i 1987. godine. Ranije planiran životni vek od tridesetak godina bi mogao biti produžen sve do 2030. godine. Planirano je i njeno proširenje, ali će prema procenama analitičara, nakon nesreće u Japanu biti snažnog otpora. Proširenje će se zbog ekonomske isplativosti ostvariti u narednom periodu.
 

Najnovije vesti Srbija :

31 Maj 2020 U planu još jedan vetropark
31 Maj 2020 Prosečna mesečna potrošnja domaćinstava
31 Maj 2020 Online konferencija ZELENA EKONOMIJA REGIONA
29 Maj 2020 Počela remontna sezona u termoelektranama
27 Maj 2020 EPS uvećava profit uz pomoć veštačke inteligencije
26 Maj 2020 Kostolačke TE predale više od 2,2 milijarde kWh
26 Maj 2020 Beo čista energija počinje povlačenje kredita

 

Povezane vesti :

12 Mar 2020 Termoelektrane nisu potrebne
23 Feb 2020 Dani energetike 26. i 27. februara u Novom Sadu
23 Feb 2020 Pohvale i primedbe za srpsku energetiku
10 Jun 2019 Bugarska nam nudi da PRAVIMO NUKLEARKU
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
21 Jan 2019 Srbija će graditi nuklearku?
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
25 Feb 2018 Energetika u 2100. godini
11 Dec 2017 Male hidroelektrane najisplativiji OIE
18 Sep 2017 Srbiji su potrebne nuklearke četvrte generacije
9 Mar 2017 Novi atomski reaktori pred našim vratima
19 Feb 2017 Svet gradi mnogo više nuklearki
6 Feb 2017 Briga o elektroprivredi Srbije
7 Dec 2016 IZGRADNjA TERMOELEKTRANE NA PEŠTERU
16 Sep 2016 Zelena energija je obaveza prema našoj deci

Web Analytics