ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
Od 1. januara 2016. EPS nova kompanija   19 Nov 2015 - blic
Direktor EPS Snadbevanja Dragan Jeremić ocenio je danas da je EPS uspeo da zadrži dominantan položaj i nakon otvaranja tržišta električne energije i najavio da će od 1.januara sledeće godine ovo biti jedna sasvim nova kompanija. Jeremić je istakao da je otvaranjem tržišta EPS u prvom trenutku izgubio oko šest posto kupaca, a da se prema zaključenim ugovorima za 2016. godinu može videti da je kompanija vratila potpuni primat na tržištu.

U prilog tome, Jeremić je naveo da EPS "drži" 100 posto kupaca na visokom naponu, ali i da strateški kupci koji troše preko 15 gigavat sati energije na godišnjem nivou takođe dominantno imaju ugovore sa EPS-om jer je samo 0,5 odsto tog dela tržišta kod drugih snadbevača.

- To nas raduje, ali nas i zabrinjava jer nam konkurencija treba da bismo bili fleksibilniji i spremali nove proizvode - ukazao je on.

Jeremić je rekao da su najveći dobitnici dosadašnjeg otvaranja tržišta krajnjii kupci na visokom i srednjem naponu i u prilog tome naveo podatak da za 2016.godinu ugovaraju energiju koja je između sedam i deset posto jeftinija od trenutka kada se tržište otvorilo.

- Jedan od razloga za to je pad cene energije na svetskom trzištu, ali i konkurencija - dodao je on. Drugi dobitnik od otvaranja tržišta je EPS jer je takva situacija, tvrdi Jeremić, probudilla ovu kompaniju koja je morala da shvati da mora da se bori za svoje kupce.

Treći dobitnik, tvrdi direktor EPS Snadbevanja je država, jer su svi shvatili da potrošena energija mora da se plati.

Govoreći o organizacionim promenama u okviru same kompanije, on je objasnio da će od 1.januara 2016 godine postojati samo dva pravna lica - Operator distributivnog snadbevanja "EPS Distribucija", a da će drugo pravno lice biti EPS.

- ODS "EPS Distribucija" će biti organizovana kao kompaktna kompanija sa oko 3.625 zaposlenih koji će imati samo jedan zadatak, a to je da po istim standardima i pravilima pružaju jednak kvalitet usluga svim učesnicima na tržištu - objasnio je Jeremić.

Sve drugo što, kako je objasnio, podrazumeva proizvodnju energije, zatim energetske usluge, sve energetske servise i snadbevanje će biti u durgoj grupaicji koja će se zvati EPS.

- Od 1.januara ćete imati jedan novi EPS - rekao je on. Član Saveta Agencije za energetiku Ljiljana Hadžibabić je izjavila da je u Srbiji 60 odsto tržišta električne energije trenutno regulisano i ocenila da je to izuzetno visok procenat.

- Nema daljeg razvoja tržišta dok se i domaćinstva ne zainteresuju za izlazak na tržište, a oni se neće zainteresovati dok im to ne bude povoljnije - ukazala je ona.
Ona je rekla da na tom putu jedan od ključnih problema predstavlja to što nema dovoljno interesovanja među snadbevačima za krajnjeg potrošača.

Hadžibabić je najavila da će do kraja godine SEPEX (Srpska berza struje) dobiti licencu za početak rada i da će početkom sledeće krenuti sa prvim transakcijama.
Naplata EPS Snabdevanja veća od planirane

Procenat naplate električne energije u ovoj godini je 96,13 odsto za pravna i fizička lica i naplata je za 10,2 milijarde dinara veća od planirane.

- Procenat naplate izuzetno raste. To su vrlo dobri rezultati. Zajedno sa resorsnim ministarstvom pokušavamo da rešimo svaki zastareli slučaj. To nam daje uverenje da će za nekoliko godina EPS biti profitabilna kompanija sa sposobnošću da udje u investicije - rekao je Jeremić.
 

Najnovije vesti Srbija :

18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Dani energetike 27. i 28. februara u Novom Sadu
13 Feb 2019 AERS dao saglasnost na Plan razvoja prenosnog sist
13 Feb 2019 Naknada za zelenu energiju - 0,093 RSD/kWh
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage

 

Povezane vesti :

18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Srbija i RS grade dve HE na Drini
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom
24 Dec 2018 Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije
7 Dec 2018 Skuplja struja teško do rafa
3 Dec 2018 EPS-ova struja za privredu poskupljuje za 20,2%
9 Nov 2018 Struju platite telefonom
22 Okt 2018 mHE - malo struje, mnogo štete
20 Sep 2018 Zajedničko rešenje za budućnost HE "Đerdap"
10 Sep 2018 Modernizovan dispečerski centar za celu Srbiju

Web Analytics