ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS: Struja mora da se plaća   16 Nov 2015 - rts, studio b
Naplata struje u poslednje vreme je bolja, ali su dugovanja i dalje velika. Pored toga još ima i starih dugovanja prema distribucijama za koje je 2013. bilo tri reprograma. Do sada su domaćinstva kroz rate otplatila dve trećine tog starog duga, a privreda polovinu. Iz EPS-a poručuju da se struja mora plaćati i da to važi i za građane na Kosmetu. Višegodišnji dugovi ušli su u reprogram pre dve i po godine, kada je i osnovano EPS "Snabdevanje". Od 76.000 sklopljenih ugovora sa domaćinstvima i privredom, zbog neredovnog plaćanja rata, distribucije su raskinule 18.000 sporzuma i predmete predale sudu.

Danas čak 96 odsto građana redovno plaća struju, dok je od privrede naplata 89 procenata. Iako zvaničnog reprograma više nema, preduzeća mogu da pregovaraju.

Direktor "EPS Snabdevanja" Dragan Jeremić rekao je da ta kompanija sa resornim ministarstvima analizira svakog kupca koji imaju potencijal i potpisuje dogovor, sporazum o rešavanju duga.

"Taj sporazum znači da se tom konkretnom kupcu da, da u određenom vremenskom periodu isplati stari dug na rate bez otpisa kamate", rekao je Jeremić. Na Kosmetu se struja ne plaća godinama. U EPS-u kažu da će za nekoliko nedelja osnivati svoja preduzeća "EPS Trgovina" i "Elektrosever" pa će i građani u južnoj pokrajini morati da redovno izmiruju račune.

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović rekao je da je Elektroprivreda Srbije imala pristup prema svim građanima.

"Zbog toga našim sugrađanima na KiM kao i firmama koje funkcionišu na severu KiM biće omogućen isti reprogram koji su i naši građani imali na ostatku dela teritorije Srbije tako da mi očekujemo da uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju uspemo da sprovedemo te reprograme", rekao je Obradović.

U EPS-u ističu i da stalne opomene i isključenja daju rezultate. U decembru će izvršiteljima predati samo 18.000 predmeta, što je osam puta manje nego u istom periodu lane.


EPS može da nudi usluge celom KiM »


Očekuje se osnivanje dve nove kompanije na severu Kosova i Metohije - EPS trgovina i Elektrosever, a generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović ističe da je to veoma važno jer će EPS legalno moći da funkciniše na toj teritoriji.

"Osnivanje dve firme je u okviru implementaciju Briselskog sporazuma. Deo oko energetike je bio jedan od najspornijih u pregovorima i zahvaljujući našem pregovarčkom timu i premijeru Aleksandru Vučiću uspeli smo da se izborimo da EPS direktno bude prisutan na severu KiM", rekao je Obradović.

On je kazao za RTS da su tako prištinske vlasti prihvatile da EPS legalno i efikasno funkciniše na tom delu teritorije.

"To hce nam otvoriti novu mogućost da možemo usluge da nudimo na celoj teritoriji KiM, što do sada nije bio slučaj", kazao je Obradović.

On je istakao da je naplata na tom području bila veoma loša u prethodnom periodu, ali da EPS svuda ima isti pristup prema građanima, zbog čega će našim sugrađanim na KiM i firmama koje funkcionišu na severu KiM omogućiti isti reprogram, kao i u ostatku Srbije.

Obradović je izrazio očekivanje da će uz podršku vlade i Kancelarije za KiM uspeti da sprvoedemo te reprograme.

Kako je rekao, EPS nastavlja reorganizaciju, a u prvih šest meseci su ostvarene ogromne uštede - umesto gubitka od 10 milijardi dinara ostvaren je profit od tri milijarde.

Obradović navodi da će ova godina prema prvim planovima biti završena sa malim profitom umesto predviđenog minusa od osam milijardi.

Prema njegovim rečima, petogodišnji plan reorganizacije EPS-a predviđa i uštedu od oko 350 miliona evra,.

On je naglasio da je u EPS-u prisutan progres na svim poljima dodajući da je, na primer, pre neki dan ostvaren novi rekord od poplava - 66.000 tona uglja je isporučeno sa kopa Tamnava Zapadno polje.

Takođe, od ukupno 650 direktora u EPS-u taj broj biće prepolovljen do kraja godine, a narednih godina biće nastavljeno njihovo smanjivanje.
 

Najnovije vesti Srbija :

30 Jul 2018 ZELENA ENERGIJA: Košava pokreće 186 turbina
9 Jul 2018 „Zelena” energija iz Banata
27 Jun 2018 Kako EMS dočekuje jubilej
27 Jun 2018 ETF: Među 10 inovativnih energetskih uređaja
18 Jun 2018 Prenosni sistem stabilan,sa razvojnom perspektivom
4 Jun 2018 Ko će moći da gradi vetroparkove u Srbiji
31 Maj 2018 Investicije u energetiku veće od tri milijarde evr

 

Povezane vesti :

27 Maj 2018 Energetski sektor je dominanti uzročnik klimatskih
27 Maj 2018 Tri revitalizovane male hidroelektrane
18 Maj 2018 Srbija se u energetici približava ciljevima
11 Maj 2018 EPS još bez konkurencije
6 Maj 2018 TENT: Remont bloka A4 do kraja jula
6 Maj 2018 "Srbija i Republika Srpska zajednički grade HE
6 Maj 2018 Struja se krade i na radijatorima
18 Apr 2018 Srbija ima 3,3 milijarde tona rezervi uglja
11 Apr 2018 ŠAROLIKA NOĆNA TARIFA
11 Apr 2018 Subvencije i hidroelektrane „guraju“ zelenu struju
11 Apr 2018 Garancija i zaduženje za vetropark Kostolac
7 Apr 2018 EPS od izvoza struje zaradio 16 miliona evra
9 Mar 2018 EPS: Ne planiramo gradnju nuklearnih elektrana
21 Feb 2018 EPS: Počinje kapitalni remont bloka TENT A4
19 Feb 2018 EPS gasi TE "Moravu" 2023. godine

Web Analytics