ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 10.11.2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

     

    NAZAD  
EPS: Struja mora da se plaća   16 Nov 2015 - rts, studio b
Naplata struje u poslednje vreme je bolja, ali su dugovanja i dalje velika. Pored toga još ima i starih dugovanja prema distribucijama za koje je 2013. bilo tri reprograma. Do sada su domaćinstva kroz rate otplatila dve trećine tog starog duga, a privreda polovinu. Iz EPS-a poručuju da se struja mora plaćati i da to važi i za građane na Kosmetu. Višegodišnji dugovi ušli su u reprogram pre dve i po godine, kada je i osnovano EPS "Snabdevanje". Od 76.000 sklopljenih ugovora sa domaćinstvima i privredom, zbog neredovnog plaćanja rata, distribucije su raskinule 18.000 sporzuma i predmete predale sudu.

Danas čak 96 odsto građana redovno plaća struju, dok je od privrede naplata 89 procenata. Iako zvaničnog reprograma više nema, preduzeća mogu da pregovaraju.

Direktor "EPS Snabdevanja" Dragan Jeremić rekao je da ta kompanija sa resornim ministarstvima analizira svakog kupca koji imaju potencijal i potpisuje dogovor, sporazum o rešavanju duga.

"Taj sporazum znači da se tom konkretnom kupcu da, da u određenom vremenskom periodu isplati stari dug na rate bez otpisa kamate", rekao je Jeremić. Na Kosmetu se struja ne plaća godinama. U EPS-u kažu da će za nekoliko nedelja osnivati svoja preduzeća "EPS Trgovina" i "Elektrosever" pa će i građani u južnoj pokrajini morati da redovno izmiruju račune.

Direktor "Elektroprivrede Srbije" Aleksandar Obradović rekao je da je Elektroprivreda Srbije imala pristup prema svim građanima.

"Zbog toga našim sugrađanima na KiM kao i firmama koje funkcionišu na severu KiM biće omogućen isti reprogram koji su i naši građani imali na ostatku dela teritorije Srbije tako da mi očekujemo da uz podršku Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju uspemo da sprovedemo te reprograme", rekao je Obradović.

U EPS-u ističu i da stalne opomene i isključenja daju rezultate. U decembru će izvršiteljima predati samo 18.000 predmeta, što je osam puta manje nego u istom periodu lane.


EPS može da nudi usluge celom KiM »


Očekuje se osnivanje dve nove kompanije na severu Kosova i Metohije - EPS trgovina i Elektrosever, a generalni direktor EPS-a Aleksandar Obradović ističe da je to veoma važno jer će EPS legalno moći da funkciniše na toj teritoriji.

"Osnivanje dve firme je u okviru implementaciju Briselskog sporazuma. Deo oko energetike je bio jedan od najspornijih u pregovorima i zahvaljujući našem pregovarčkom timu i premijeru Aleksandru Vučiću uspeli smo da se izborimo da EPS direktno bude prisutan na severu KiM", rekao je Obradović.

On je kazao za RTS da su tako prištinske vlasti prihvatile da EPS legalno i efikasno funkciniše na tom delu teritorije.

"To hce nam otvoriti novu mogućost da možemo usluge da nudimo na celoj teritoriji KiM, što do sada nije bio slučaj", kazao je Obradović.

On je istakao da je naplata na tom području bila veoma loša u prethodnom periodu, ali da EPS svuda ima isti pristup prema građanima, zbog čega će našim sugrađanim na KiM i firmama koje funkcionišu na severu KiM omogućiti isti reprogram, kao i u ostatku Srbije.

Obradović je izrazio očekivanje da će uz podršku vlade i Kancelarije za KiM uspeti da sprvoedemo te reprograme.

Kako je rekao, EPS nastavlja reorganizaciju, a u prvih šest meseci su ostvarene ogromne uštede - umesto gubitka od 10 milijardi dinara ostvaren je profit od tri milijarde.

Obradović navodi da će ova godina prema prvim planovima biti završena sa malim profitom umesto predviđenog minusa od osam milijardi.

Prema njegovim rečima, petogodišnji plan reorganizacije EPS-a predviđa i uštedu od oko 350 miliona evra,.

On je naglasio da je u EPS-u prisutan progres na svim poljima dodajući da je, na primer, pre neki dan ostvaren novi rekord od poplava - 66.000 tona uglja je isporučeno sa kopa Tamnava Zapadno polje.

Takođe, od ukupno 650 direktora u EPS-u taj broj biće prepolovljen do kraja godine, a narednih godina biće nastavljeno njihovo smanjivanje.
 

Najnovije vesti Srbija :

14 Maj 2019 U Srbiji trenutno 285 energetskih menadžera
3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
1 Maj 2019 Elektromobil: 300 kilometara za 300 dinara
24 Apr 2019 Ispunjena trećina plana u vezi sa OIE
21 Apr 2019 Kostolac: Izgradnja bloka B3 dobila ubrzanje
18 Apr 2019 Klizište na Zaovinskom jezeru
1 Apr 2019 Novi sistem omogućiće proizvodnju 12 miliona tona

 

Povezane vesti :

3 Maj 2019 EPS dobio mobilne trafostanice
11 Mar 2019 Kad brojilo pobrka dan i noć
1 Mar 2019 Smanjena emisija azotnih oksida iz TENT A
26 Feb 2019 Povezujemo snagu vetra
26 Feb 2019 TENT podbacio 17,5 odsto u 2018.
26 Feb 2019 EPS formirao savetovališta
18 Feb 2019 Emisije prete računima za struju
18 Feb 2019 Počela izgradnja postrojenja za odsumporavanje
13 Feb 2019 Takse na emisije CO2 razvojna šansa
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Srbija i RS grade dve HE na Drini
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
5 Jan 2019 Nema turbulencija na srpskom tržištu
1 Jan 2019 Uredno snabdevanje električnom energijom
24 Dec 2018 Prvi ugovor o prodaji "zelene" električne energije

Web Analytics