ELEKTROENERGETIKA

Sajt EE postoji od 2006. godine, sa namerom da se sve informacije iz elektroenergetike, nadju na jednom mestu.
ENGLISH
MOBILNI
FACEBOOK

Pretražite vesti Srbija:

 

VESTI SRBIJA

         NAZAD  
Na Đerdapu remonti u punom jeku   15 Nov 2015 - balkanmagazin
U svim elektranama ogranka „HE Đerdap“ u toku su veoma živi remontni poslovi kako bi se predstojeća zima dočekala spremno, a svi agregati mogli da daju preko potrebnu električnu energiju. Ono što najvažnije jeste da svi remonti protiču uspešno i u skladu sa planiranim rokovima. U najvećoj članici, HE „Đerdap 1“, paralelno se radi na tri fronta. Završavaju se poslovi na blok-trafoima i radi se na revitalizaciji agregata A1. Obavljaju se poslednji poslovi na demontaži najstarijeg agregata koji je s radom počeo 6. avgusta davne 1970. godine.

Uporedo sa ovim radovima, u impozantnoj mašinskoj hali energetičari „Đerdapa“ obavljaju remont agregata broj 4. Reč je o klasičnim standardnim radovima, koji su već obavljeni na drugim turbinama. Istovremeno, remontuje se i blok-trafo broj 1 i priprema zamena blok-trafoa broj 2. Reč je o novom transformatoru od 420 MVA, jačem u odnosu na sadašnji. On je već montiran i čeka se na povoljni momenat za zamenu koja će, kako ističu Dragan Maksimović, direktor HE Đerdap 1, i Dragan Nanić, rukovodilac operativnih radova, potrajati još desetak dana.

Uporedo sa radovima u mašinskoj hali, odvijaju se obimni radovi tokom kapitalnog remonta brodske prevodnice, koji bi po planu trebalo da se završi 20. novembra. Ovaj rok će biti ispoštovan iako su početak radova obeležili nepovoljni klimatski uslovi, odnosno visoka temperatura.

Kako nas je obavestio Dragan Šejnjanović, rukovodilac ovog dela HEPS „Đerdap“, najobimniji su radovi na donjim vratima i teku planiranom dinamikom. Uz izuzetne napore i zalaganje radnika, prema sadašnjem stanju radova, izvesno je da će rok završetka remonta prevodnice biti ispoštovan. To je vrlo bitno jer je regulisanje plovidbe bez zastoja na ovom delu Dunava međunarodna obaveza „Đerdapa“.

Do sada su okončani svi radovi na gornjoj glavi prevodnice, a obavljen je pregled vrata koja su pre četiri godine proizvedena u Goši sa garancijom od 10 godina. Nalazi su dobri. Nema neočekivanih naprslina i većih oštećenja.

Na srednjoj glavi obavljeni su neophodan servis dotrajale hidraulike i elektroinstalacija i sanacija na srednjim vratima uz zamenu zaptivnih guma... Na donjoj, nizvodnoj glavi, radovi su u punom jekku. Ovde se demontira stara drvena građa, ispituju svi varovi i spojevi masivne čelične konstrukcije, posle čega sledi antikorozivna zaštita i montaža nove drvene građe.

U HE „Đerdap 2“ remonti su u punom jeku i odvijaju se prema planiranoj dinamici. Ljiljana Milicanović, direktorka ove HE, obavestila nas je da kapitalni remonti agregata A3 i A4 teku po planu i da će biti završeni u roku. Remontovani agregati biće spremni za zimski period.

Time se zaokružuje ciklus modernizacije i unifikacije opreme u osnovnoj elektrani. To je praktično prvi stepen buduće revitalizacije, u okviru koje će biti zamenjena dotrajala hidromehanička i elektro oprema.

Na HE „Đerdap 2“ u toku je drugi stepen remonta brodske prevodnice kako bi se na vreme otklonili uočeni problemi u funkcionisanju složene mašinske, hidrauličke i elektro opreme u otežanim uslovima rada tokom predstojećeg zimskog perioda. Ujedno, završava se ispitivanje opreme prelivne brane, koje za cilj ima sagledavanje neophodnosti i obima rekonstrukcijskih zahvata.

Za sada sve ide po planu i sasvim je izvesno da će zimsku sezonu, do kada se po planu zavrašavaju remonti, HE „Đerdap 2“ dočekati pogonski potpuno spremna da sa svih 10 agregata preradi sav raspoloživi hidroenergetski potencijal velike reke.

Pogonski spremni zimu će dočekati i energetičari „Vlasinskih HE“.

Remontna sezona ovde je počela kako bi se jedna od najstarijih hidroelektrana u bivšoj Jugoslaviji podmladila i proizvodila struju narednih 30 godina. Plansko preventivno održavanje uređeno je u svim drugim elektranama koje sada neće biti revitalizovane, tako da je blagovremeno pripremljeno za prihvatanje svih količina vode iz akumulacije Vlasinsko jezero.

- Pored redovnih poslova plansko-preventivnog održavanja i revitalizacije, nastavlja se ciklus modernizacije i unifikacije opreme - ističe Milorad Jovanović, pomoćnik direktora za održavanje u „Vlasinskim HE“. - To će, uz ugradnju i druge savremene opreme, znatno doprineti sigurnosti i pouzdanosti rada najstarije članice ogranka HE „Đerdap“, koja će 6. novembra obeležiti gotovo 60 godina neprekidnog rada.

Kako ističe inženjer Jovanović, u toku su građevinski radovi na održavanju tunela i dovodnih kanala. Sve u svemu, kraj 2015. godine „Vlasinske HE“ dočekaće pogonski potpuno spremne i, što je vrlo bitno, sa skoro 160 miliona kilovat-časova u Vlasinskom jezeru.

Preventivno

Najmlađa i najmanja članica ogranka „HE Đerdap“ HE „Pirot“ već je obavila plansko preventivno održavanje opreme. Remont u HE „Pirot“ počeo je 17. septembra, trajaće do 20. oktobra i biće urađeni remonti na agregatima A1 i A2 i zajedničkoj opremi.

- Radovi se izvode prema planovima remonta agregata, a radiće se demontaža opreme i kontrolno-servisni radovi na opremi oba agregata i zajedničke opreme - kaže nam Ljubomir Stojanović, direktor HE „Pirot“.
 

Najnovije vesti Srbija :

2 Jul 2020 Srbija će u zajedničkom preduzeću za HE na Drini imati 51% kapitala
30 Jun 2020 Prvi ugovori za kupovinu automobila na struju ove nedelje
29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
26 Jun 2020 Digitalni alati i platforme za održavanje i upravljanje zgradama
26 Jun 2020 Regionalno finale PowerUp! Izazova
24 Jun 2020 EPS se drži dobro, nema šteta od poplava

 

Povezane vesti :

29 Jun 2020 Srbija i RS grade tri nove hidroelektrane na Drini
29 Jun 2020 Dnevni rekordi u proizvodnji struje HE Đerdap 1 i Zvornik
23 Jun 2020 Savetovanje Energetika 2020 okupilio 170 naučnih radnika, stručnjaka i privrednika
3 Maj 2020 Manje vode, manje struje na Đerdapu 1
9 Mar 2020 Pola veka od početka rada TENT A
23 Feb 2020 Zelene kilovate plaćaju svi građani
20 Jan 2020 PRE 60 GODINA POTEKLA STRUJA IZ HE “BISTRICA
25 Nov 2019 Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1
29 Okt 2019 EPS: Milijarda za čistiji vazduh
23 Jun 2019 „Veliko spremanje” Dunava
27 Maj 2019 Rekordna proizvodnja struje na godišnjicu Đerdapa
26 Feb 2019 Projekat daljinskog upravljanja elementima EES
11 Feb 2019 Đerdapske hidroelektrane – zelene evropske snage
3 Feb 2019 Novi projekti za jači energetski sistem
19 Dec 2018 Zbog mHE izgubićemo 2.000km reka

Web Analytics